#04 Purpose praat- de podcast

Zo wordt je leven makkelijker door je purpose

Hé, wat leuk dat je luistert. Veel meer leven vanuit gemak, kan dat? In deze aflevering leg ik je uit hoe het komt dat je leven zoveel makkelijker wordt als je leeft vanuit je purpose. En je ontdekt wat Murphy’s Law hier mee te maken heeft.

 

-muziek-

 

Welkom bij Purpose Praat, dé podcast voor ambitieuze carrière vrouwen die op zoek zijn naar zingeving in hun leven en hun werk. 

 

Vraag jij jezelf regelmatig af “is dit nou alles?”. Dan ben je hier op de juiste plek. 

 

In deze podcast neem ik je mee op reis naar het ontdekken van jouw purpose. Dat wat je echt te doen hebt hier. 

 

Ben je klaar om uitgedaagd te worden? Zet dan even een komma in je drukke dag en luister mee. 

 

Ik ben je host, Jacobien Meijering van Oorspronkeling. Jouw ontdekkingsreis naar je purpose begint hier, bij Purpose Praat. 

 

Hallo, Jacobien hier. 

Wat heb ik er eigenlijk aan als ik mijn purpose ga ontdekken? In de vorige aflevering hebben we besproken hoe je leven veel leuker wordt en dat je zo veel makkelijker in de flow komt. En dat is maar één van de voordelen van leven vanuit je purpose. 

 

Je leven wordt er niet alleen leuker, maar ook een heel stuk makkelijker. Ga ik je uitleggen. Het wordt trouwens ook nog rijker en zinvoller en -bovendien ga je je energieker en dankbaarder door voelen- maar dat bewaar ik voor een volgende aflevering.

 

Even terug naar de flow. Lekker he, als je daar in zit? Dat het vanzelf gaat. Dat alles makkelijk gaat. Maar hoe zit dit nou, dat makkelijker gaan? 

 

Nou, dat heeft van alles te maken met Murphys’ Law. Die ken je wel he? Ik kreeg ooit een keer een heel klein, rood boekje van m’n vader. Die had hij ergens op zolder teruggevonden volgens mij. Heb het met aandacht zitten lezen. 

 

Als je die wet ook kent, dan weet je ook dat dit eigenlijk een heel pessimistische wetmatigheid is. 

 

“Anything that can go wrong, will go wrong”. Sommigen plakken er nog iets achteraan, over de timing. Anything that can go wrong, will go wrong at the worst possible timing. 

 

Even kort vertaald: Alles wat verkeerd kán gaan, zál verkeerd gaat, op het slechts mogelijke moment. 

 

Niet een heel optimistische kijk op het leven he? Misschien heb je ‘m zelf wel eens gebruikt, als je het ene na het andere verkeerd loopt in je dag. Dan lijkt het wel alsof het ongeluk je achtervolgt, op zo’n dag. Vreselijk, dat soort dagen! Wat een pech, he?

 

Andersom ken je hopelijk ook. Van die topdagen, dat alles lijkt te lukken. Stel je maar eens voor dat je verliefd bent. Op iemand, of op het leven in het algemeen. Dan lijkt de zon net wat mooier te schijnen, de mensen zijn aardiger en je hebt wind mee op de fiets. Alles lijkt die dag goed te gaan. Wat een geluk he? 

 

Het lijkt ons ook zomaar te overkomen. Alsof er iets buiten ons dit veroorzaakt. Op een pechdag én op een geluksdag leggen we de oorzaak buiten onszelf. Vaak voelen we ons dan de pechvogel, de dupe, het slachtoffer. Of als we een geluksdag hebben, voelen we ons de geluksvogel of de bofferd. 

 

En dat herhalen we ook nog eens de hele dag. “Boehoehoeeee, ik heb ook altijd pech! Waarom moet mij dit weer overkomen?” Of juist “Yes, wat een geluksdag heb ik toch. Misschien maar eens een lot uit de loterij kopen, haha!”

 

Als we dit steeds benoemen, zorgen we zelf ook nog eens weer voor een versterkend effect. Kom ik zo op terug. 

 

De oorzaak ligt namelijk niet buiten je. Het overkomt je niet zomaar. Je hebt hier zelf ook invloed op. Met je persoonlijke frequentie. Daar heb je misschien wel eens van gehoord. Alles en iedereen heeft een frequentie. En die kan verschillen per moment. 

 

Een lage frequentie voelt zwaar, terwijl een hoge frequentie licht voelt. Soms, als ik dit vertel zie ik een gesprekspartner een beetje moeilijk kijken. Maar ik weet zeker dat iedereen het wel eens heeft ervaren – bewust of onbewust. Je heb vast wel eens gehad, dat je een vergaderruimte binnenkwam en dat je -voordat iemand je iets had verteld- al voelt of het een fijne of niet fijne sfeer hangt? 

 

Of dat je bij bepaalde personen een heel zwaar gevoel hebt. Of juist een heel licht gevoel? En misschien heb je ook wel eens gemerkt dat je met iemand op dezelfde golflengte zit? Dat heeft allemaal te maken met de frequentie van anderen. En die vergelijk je onbewust met die van jezelf. 

 

Bij die frequentie werkt het ook zo, dat jouw omgeving als het ware gematcht wordt met jouw frequentie. Zo binnen, zo buiten, wordt ook wel genoemd. Als je dus de dag begint met pech en je blijft onbewust op die frequentie hangen, dan zend je dus een pech-frequentie uit. Drie keer raden wat er op je pad komt? Juist. Pech. En voila, dat is Murphys’ Law in a nutshell. 

 

Gelukkig werkt het andersom ook. Als jij verliefd bent, dan voel je je licht toch? Je danst door het leven, je lijkt wel te zweven. Een heel hoge frequentie dus. En wat zend je dan uit? Lichtheid dus. En dat komt dan ook weer naar je toe. 

Als je dus vaak die hogere frequentie uitstraalt en je lichte dingen terug op je pad krijgt, dan maakt dat je leven een heel stuk makkelijker. 

 

Nu kun je dus iedere dag kijken hoe die dag start en dan fingers crossed dat het een lichte dag wordt, maar veel zinniger is om je eigen frequentie bewust te beinvloeden. En ja, dat kán. 

 

De ene manier is via positieve gedachten en affirmaties. Werkt heel goed en vraagt ook wel een langdurige, milde inzet van jezelf. Het is niet moeilijk, niet zwaar maar je moet het wel iedere dag doen. 

 

Dit is trouwens ook de basis van manifesteren, waar je nu heel veel over hoort. Ik zei net ook al dat we op een pechdag, dat ook nog eens vaak benoemen. Dat is in feite ook een affirmatie, waardoor die pech-frequentie nog langer in tact blijft. Niet zo handig dus. 

 

Wel als je een geluksdag hebt, dan is het juist superslim om steeds te herhalen. Dan blijft die geluksfrequentie langer hangen.  

 

De andere manier vraagt juist een intensieve inzet van jezelf, voor een korte tijd. 

 

Onze frequentie wordt namelijk door meerdere dingen bepaald. Je structurele vibe en je moment-opname. Als iemand heel veel narigheid in z’n leven heeft meegemaakt – zaken die we in de zweverige hoek ‘trauma’ noemen- dan is de structurele vibe waarschijnlijk niet zo hoog, wat zwaar aanvoelt. Toch kan zo iemand best wel eens een geluksdag hebben, waardoor die persoon ‘lichter’ aanvoelt. 

 

Andersom kunnen mensen met een relatief hoge structurele vibe ook wel eens een pechdag hebben. Dan voelt zo iemand ‘zwaarder dan normaal’ aan. 

 

Het goede nieuws is, dat je trauma’s of je narigheid of je oude pijn ook weer uit je systeem kunnen. Dat je ze kunt loslaten. Door EMDR, hypnose of in een plantmedicijn-ceremonie bijvoorbeeld. Dat vergt een korte, maar vaak wel intense inzet van jezelf, maar daarna zul je merken dat je vibe beter wordt. Niet voor eventjes maar op een structurele manier.  

 

Heel belangrijk om hierbij te zeggen is dat ik me bewust ben van de allergie die sommige mensen hierbij hebben. En dan vooral bij de heel heftige dingen die sommige mensen overkomen. Want als je ergens invloed op hebt, of iets hebt aangetrokken dan lijkt het wel alsof het dan ook je eigen schuld is. 

 

Bij een pechdag is dit niet zo vervelend, maar je kunt dit ook verder doorvoeren. Denk maar eens aan iemand die een vervelende ziekte heeft. Dat is wel even een stuk heftiger dan een beetje pech natuurlijk. Dat is zeker iets van een lage frequentie. Heb je dat dan ook zelf aangetrokken? Is het dan je eigen schuld? 

 

Ja, ik heb een sterk vermoeden dat je dit zelf hebt aangetrokken en Nee, dit hoeft zeker niet je eigen schuld te zijn. Als er iets in jou zit wat een lage frequentie heeft – en dus ook andere lage frequentiezaken aantrekt- dan betekent dit nog niet dat het ook écht van jou is. Sommige zaken worden namelijk doorgegeven in de familielijnen. Als er een aantal generaties voor jou iets heftigs is gebeurd en daar werd niet over gepraat of het mocht er niet zijn, dan is het niet verwerkt of doorleefd. Dan kan het worden doorgegeven. 

 

Het kan zelfs zo zijn dat een bepaald voorval vooral emotioneel was, maar dat het een aantal generaties later zich op een heel fysieke manier uit. Bijvoorbeeld in een ziekte. En dan wordt bijna nooit de link gelegd naar een voorval enkele generaties eerder. De meeste mensen zijn zich er uberhaupt niet van bewust dat dit zo werkt en ze hebben vaak ook geen weet van de levens van hun voorouders. Je weet misschien nog net iets van het leven van je opa en oma, maar meestal houdt het daar wel op met de kennis. 

 

Ze zeggen dat een trauma net zo lang wordt doorgegeven totdat het gevoeld wordt. En dat is natuurlijk in de meeste gevallen geen lolletje. Maar dat is voortdurend op een lage frequentie zitten ook niet. Dat voelt zwaar. Totdat je het trauma wel erkend en het wel durft te voelen en vervolgens los te laten. 

 

Mensen die veel aan zichzelf werken zeggen ook wel eens dat ze zich veel lichter voelen. Alsof het leven ze toelacht. Terwijl het enige dat het leven doet, is hen terugsturen wat ze zelf ook uitstralen; een hoge frequentie. 

 

Ik was ooit op een retraite en toen maakte iemand de vergelijking met een luchtballon. De zandzakken zijn dan de trauma’s. Als je die overboord gooit, kun je hoger gaan. Vind ik een mooie analogie van je frequenties. 

 

Als je je purpose gaat ontdekken is dat ook precies wat je gaat doen. Je gaat je ‘oude shit’ loslaten uit je systeem. Niet één keer, maar een paar keer. En dat kan best heftig zijn, maar daarna voel je je vaak veel lekkerder. 

 

En je ontdekt daarna vaak de elementen die je nodig hebt voor het samen laten vallen van je purpose. Dus alleen al bezig zijn met het ontdekken van je purpose zorgt er op die manier al voor dat je leven makkelijker wordt. 

 

Ook in praktische zin wordt je leven veel makkelijker als je je purpose leeft. Denk maar eens aan hoeveel beslissingen je maakt op een dag. In een week. Of een maand. Enig idee hoeveel energie dat kost? 

 

Als je je purpose weet, kun je een groot deel van die beslissingen veel makkelijker nemen. De enige afweging die je maakt is namelijk of het aansluit bij je purpose. 

 

In een eerdere aflevering vertelde ik je dat de term purpose vanuit de marketing is over komen waaien in onze ‘gewone’ taal. Een beetje zelfrespecterend merk heeft z’n purpose helder op papier. In sommige gevallen hebben ze het zelf in van die mooie neon-letters op de muur staan. 

 

Toen ik nog een marketeer was werkte ik voor Zwitsal. Wij wilden de zachtste zorg geven aan de babytjes van Nederland. Dat was onze purpose. Nou heeft bijna iedereen in Nederland wel een fijne herinnering aan Zwitsal, vooral aan de geur. Ook heel veel mensen die bij creatieve bedrijven werken. Wij werden dan ook heel regelmatig benaderd voor mogelijke samenwerkingen. Dat schattige oranje hoofdje op een t-shirt voor volwassenen. Of op een auto met mooie zachte, ronde vormen. En ga zo maar door. Allemaal supercreatieve ideeen. En toch gingen we maar met heel weinig partijen echt in gesprek. Het enige wat we hoefden te doen om die keuze te maken, was namelijk kijken of het in lijn was met de purpose van Zwitsal. 

 

Zo werkt het ook met jouw purpose. En je hoeft het niet met neon-letters op je muur te plakken, want als je ‘m eenmaal hebt blijft ie wel plakken in je hoofd hoor. Dat komt omdat jij hem echt vóélt. Bij een merk is het in feite iets meer bedacht. 

 

Omdat je het zo duidelijk voelt, wordt je purpose dan eigenlijk een soort kompas waarmee je precies kunt zien hoe je al die dagelijkse beslissingen kunt nemen. Scheelt je heel veel tijd en denkkracht. Hallo energiebesparing. 

 

Zo wordt je leven dus een heel stuk makkelijker als je je purpose gaat ontdekken. 

 

En er zijn nog meer mooie bijvangsten als je je purpose ontdekt. Je leven wordt niet alleen leuker en makkelijker, maar ook rijker en zinvoller. In de aflevering hierna ga ik dieper in op hoe het dan zit met dat rijkere leven. 

 

Tot de volgende! 

 

-muziek-

 

Heb je met plezier naar deze aflevering geluisterd? Geef me dan een mooie review. Zo zorg jij er voor dat deze podcast door meer mensen beluisterd wordt. 

 

Als je via Spotify luistert op je telefoon, ga je naar het overzicht van alle aflevering. Je klikt op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Kies de optie Show beoordelen en geef je beoordelen. Ik ben er heel blij mee! 

 

En als jij nu voelt “Ik wil ook mijn purpose ontdekken”, abonneer je dan op deze podcast. Dan komt er nog veel meer informatie en inspiratie jouw kant op. 

 

Geen aflevering missen?

Abonneer je nu op Purpose Praat - de podcast

Handig! Als er een nieuwe aflevering is krijg jij ‘m meteen te zien.