#06 Purpose praat- de podcast

Zinvoller leven vanuit je purpose – zo zit het

Hé, wat leuk dat je luistert. Een zinvol leven. Bestaat dat? En hoe doe je dat dan? In deze aflevering ga ik daar verder op in.  Hoe wordt je leven zinvoller als je leeft vanuit je purpose? En wat heeft dat dan weer te maken met je oerbehoeften en je reptielenbrein? Luister je mee?

-muziek-

 

Welkom bij Purpose Praat, dé podcast voor ambitieuze carrière vrouwen die op zoek zijn naar zingeving in hun leven en hun werk. 

 

Vraag jij jezelf regelmatig af “is dit nou alles?”. Dan ben je hier op de juiste plek. 

 

In deze podcast neem ik je mee op reis naar het ontdekken van jouw purpose. Dat wat je echt te doen hebt hier. 

 

Ben je klaar om uitgedaagd te worden? Zet dan even een komma in je drukke dag en luister mee. 

 

Ik ben je host, Jacobien Meijering van Oorspronkeling. Jouw ontdekkingsreis naar je purpose begint hier, bij Purpose Praat. 

 

-muziek-

Hallo, Jacobien hier. 

Dat je leven leuker, makkelijker en rijker wordt, daar hebben we het in de vorige afleveringen over gehad. In deze ga ik in op hoe je leven ook zinvoller wordt als je vanuit je purpose gaat leven. En bovendien ga je je energieker en dankbaarder door voelen. 

 

Ik zeg het wel zo makkelijk, dat ik met je ga bespreken hoe je leven zinvoller wordt, maar daarmee sla ik een enorm belangrijke stap over. 

De vraag of het leven überhaupt zin heeft. 

 

Ongetwijfeld één van de grootste vragen die wij mensen ons stellen. Sterker nog, ik denk dat dit ons menselijk maakt; dat we deze vraag kunnen stellen. 

 

In één van de eerdere aflevering had ik het al kort over het verschil tussen ons mensen en dieren. Voor zover bekend hebben dieren niet een heel uitgebreid tijdsbesef. Tuurlijk, ze voelen feilloos het verschil tussen dag en nacht, tussen zomer en winter en houden daar in hun gedrag ook rekening mee. 

 

Sommige diersoorten, zoals olifanten hebben zelfs een goed ontwikkeld geheugen, wat ook een soort tijdsbesef is. 

 

Ik moet dan trouwens altijd denken aan die Rollo-reclame, ken je die nog? Dat een jongetje een olifantje een Rollo voorhoudt en hem snel zelf op eet? Jaren later zie de volwassen man -weer een Rollo etend- bij een circus optocht staan en dan krijgt hij een klap van de slurf van diezelfde olifant? Had die olifant na al die jaren dus goed onthouden. 

 

Geweldige reclame vind ik. 

 

 Payback is a bitch he? 

 

Een goed geheugen dus. 

 

Maar dat is niet hetzelfde als het tijdsbesef dat wij mensen hebben. Ons tijdsbesef start namelijk ver voor de start van ons leven en gaat ver voorbij het einde van ons leven. 

 

Daarmee zijn we dus bewust van ons eigen einde. 

 

En juist dát besef zorgt ervoor dat we onze beperkte tijd goed willen besteden. 

 

Maar…. wat is dan góéd? 

 

Is dat zo leuk mogelijk? 

 

Zo moeiteloos mogelijk? 

 

Zo pijnloos mogelijk? 

 

Zo eenvoudig mogelijk? 

 

Zo moeilijk mogelijk? 

 

Zo bijzonder mogelijk? 

 

Zo gewoon mogelijk? 

 

Zo gemakkelijk mogelijk? 

 

Zo bewust mogelijk? 

 

Zo impactvol mogelijk? 

 

Ik krijg steeds meer het idee dat dit heel sterk samenhangt met je overtuiging of je onderdeel bent van een groter geheel. Of juist niet. En of er überhaupt een bedoeling van het leven is. Of juist van je eigen leven. 

 

Als ik me een beetje in jou verplaats, dan verwacht ik dat jij het gevoel hebt dat in ieder geval jouw eigen leven een bedoeling heeft. Je spendeert al een aantal minuten van je waardevolle tijd aan Purpose Praat, waar het veel gaat over het ontdekken van je purpose. 

 

En als ik dan even verder ga met m’n aannames, dan denk ik ook dat je je onderdeel van een groter geheel voelt. Nog even los van wat de grotere geheel dan is, hebben veel mensen die hun purpose zoeken het gevoel dat ze iets nuttigs willen bijdragen. En om iets te willen bijdragen moet je in de basis het gevoel hebben dat je onderdeel van een groter geheel bent, toch? 

 

Ik vind het dan altijd heel interessant te kijken hoe we evolutionair bedraad zijn. Je hebt mij dit misschien al eens eerder horen zeggen: we hebben misschien het gevoel dat we heel ver af staan van onze verre voorouders die in tijgervelletjes over de grasvlakten trokken, maar biologische zijn we in feite nog behoorlijk gelijk. 

 

Vanuit persoonlijke ontwikkeling en energetisch werk kún je dan ook niet voorbij ons oerbrein gaan. Dit is het achterste deel van onze hersenen. Het wordt ook wel eens de hersenstam genoemd. Of ons reptielenbrein. Dat deel is het oudste deel van onze hersenen. Het meest instinctieve deel ook. 

 

Het enige waar dit deel mee bezig is, is overleven. Prolongatie. 

 

Steeds stelt het drie vragen, in een specifieke volgorde. Die vragen hebben allemaal met overleven te maken. De eerste vraag van dit deel van ons brein is: is het hier veilig? 

Als het antwoord nee is, is het evident dat je ergens anders naar toe gaat. Anders overleef je het misschien niet. 

 

Pas als je op dit moment veilig bent, is er ruimte voor de 2e vraag: is hier iets te drinken en te eten? Als dat niet het geval is, ga je -ondanks de veiligheid- toch door naar een andere plek. Immers, drinken en eten is superbelangrijk voor je overleving op iets langere termijn. 

 

Op de nieuwe plek stelt dit brein weer éérst de vraag of het veilig is en pas als dat ‘ja’ blijkt te zijn, ga je weer kijken naar eten en drinken. Je begint dus altijd bij vraag 1 en dan pas vraag 2. 

 

Als vraag 1 en 2 positief beantwoord zijn, ga je door naar vraag 3: kan ik me hier voortplanten? Deze vraag heeft in heel directe zin vooral te maken met het overleven van jouw soort. Als niemand kinderen krijgt sterven we uit. Simpel natuurlijk. En indirect heeft het ook met je eigen overleven te maken, want je overlevingskansen nemen natuurlijk toe als je veel nauwe banden om je heen hebt. Dan is de kans groter dat er ook voor jou gezorgd wordt. 

 

Dat is -heel kort- hoe ons oerbrein werkt. En dit werkt heel vlug he? Veel vlugger dan onze neo-cortex, ook wel rationele brein. Dit is het jongste deel van onze hersenen, waar onze bewuste afwegingen worden gemaakt. Jouw oerbrein heeft een situatie vele malen sneller ingeschat dan jouw rationele brein. 

 

Als je dan vervolgens vanuit persoonlijke ontwikkeling onze menselijke oerbehoeftes kijkt en hoe zich dit verhoudt tot een zinvol leven, dan móét je wel naar de volgende tegenstelling kijken. 

 

Aan de ene kant voelen we de oerbehoefte om ergens bij te horen. Iets wat in veel gevallen précíés het tegenovergestelde is, is de oerbehoefte om jezelf te zijn. Fitting in versus standing out, in goed Nederlands. 

 

En beide zijn terug te voeren op dat reptielenbrein. Die eerste vraag: is het hier veilig? en de die derde vraag: kan ik me hier voortplanten?. Als je namelijk onderdeel van een groep was in die tijd van de tijgervelletjes, was je een heel stuk veiliger. Als je úít die veilige groep werd gestoten dan was je er bijna zeker van dat je dood zou gaan.

 

Waar tijgervelletjes zijn, zijn ook tijgers he? En die weten wel raad met een mens die in z’n eentje over die grasvlakte struint. 

 

Lekker bij de groep blijven dus. Fitting in. Dat is wel zo veilig. 

 

Maar… om jezelf voort te planten was het ook belangrijk om op te vallen, om juist niet ‘in te fitten’ – wederom goed Nederlands he? Kijk maar eens hoe de mannelijke dieren hun best doen om mooier te zingen, harder te vechten, sterker te zijn, mooiere veren te hebben dan hun groepsgenoten. De meest opvallende heeft de grootste kans om zich voort te planten. 

 

Als je me een beetje kent, dan weet je: ik ben dol op schemaatjes, zo werkt mijn hoofd nu eenmaal. Als ik deze oerbehoeftes in een schema zou zetten, dan zouden dit twee uiteindes van één as zijn. 

 

Nu zou het zo mooi zijn als er dan één punt zou zijn waar je je helemaal goed zou voelen. 

 

Voor sommigen werkt dit he? Die voelen zich helemaal senang bij de spelregels van de groep waar ze bij horen. Die hebben dus geen enkele behoefte om te rebelleren, om anders te zijn. Bij hen valt ‘zichzelf zijn’ perfect samen met de waarden en normen van de groep. Dan is er geen wrijving. 

 

Maarrrrr…. 

 

Ik gok dat jij niet zo’n geluksvogel bent. 

 

Niet zo gek ook want dit soort geluksvogels zijn best zeldzaam. 

Sowieso al, omdat statistisch gezien de kans dat je helemaal op het uiteinde van een as nihil is. De overgrote meerderheid heeft beide oerbehoeftes in zich. 

 

Die meerderheid wil beide oerbehoeftes allebei vervuld zien. Dus én er helemaal bij horen én helemaal jezelf zijn. 

 

De andere reden waarom die geluksvogels zonder wrijving zo zeldzaam zijn ligt aan onze maatschappij.

 

Onze maatschappij van tegenwoordig helpt ook niet mee bij deze kans op geluksvogelschap. 

 

Vroeger…. in die tijd van die tijgervelletjes op de graslanden behoorden we eigenlijk maar tot één groep. Waarschijnlijk iets van 40 mensen. En vooruit, misschien nog een paar kleinere subgroepjes zoals je stamgezin of je collega jagers of collega verzamelaars. En ook die subgroepjes hadden allemaal wel dezelfde culturele waarden. 

 

Veel van die waardes waren dat je je best doet voor de groep. Je handjes uit de mouwen en laten wapperen. En dat voelt fijn, iets betekenen voor jouw groep. Het van waarde zijn voor de ander. Het voelt éxtra fijn als dat wat je voor de groep doet ook nog eens matcht met wat je zelf belangrijk vindt. Toen waarschijnlijk ook en nu al helemaal. Kom ik later op op terug. 

 

Fast forward van die grasvlakte naar nu. 

 

Kijk maar eens in welke groepen jij nu allemaal zit. Je stamgezin, waarmee je bent opgegroeid. Misschien je eigen gezin met je partner. Je vrienden. Je collega’s. Je buren. Je studentengroepje. 

 

Allemaal groepjes die op een heel hoog niveau waarschijnlijk wel veel culturele waarden gemeen hebben, maar ook allerlei sub-cultuurtjes zijn. Met eigen waarden, normen en dingen-die-wij-nu-eenmaal-zo-doen. 

De kans om zo’n geluksvogel te zijn die bij al die kleine groepjes met al die kleine subcultuurtjes precies past, zonder enige wrijving – die is best wel klein. 

 

Misschien vraag je jezelf nu af of het andere uiteinde ook een optie is? 

Statistisch gezien is die kans ook heel klein. Ik vind het altijd een heel mooi beeld, dat zelfs onder de meest rebellerende mensen vaak veel overeenkomsten te zien zijn. 

 

Ken je die fototentoonstelling Exactitudes? Een paar fotografen gaan op pad en kijken welke zelfde types ze tegenkomen en vragen ze om te poseren. Zelfs van de mensen die waarschijnlijk wars zijn van ‘fitting in’, zoals de rebellen worden heel veel gefotografeerd die er exact hetzelfde uitzien. 

 

Dus ook in het ‘standing out’ kun je elkaar weer vinden. En ook daar ontstaan dan waarden en normen zoals je je hoort te gedragen als je …. juist – erbij wilt horen. 

 

Interessant he? Zelfs in je rebel-zijn is het nog fijn om ergens bij te horen. Komt door die eerste vraag van je reptielenbrein. Je veilig voelen is het belangrijkst en een groep is nu eenmaal lekker veilig. 

 

Hé, laten we er vanuit gaan dat ook jij jouw beide oerbehoeften vervuld zou willen hebben. 

 

Best een lastige spagaat hè? 

 

Én jezelf zijn en opvallen. Én je zo gedragen dat je in de groep past. 

En jouw behoeftes zijn ook niet constant in alle groepjes. In de ene situatie wil je meer ‘fitting in’ en bijdragen, terwijl je in de andere situatie meer ‘standing out’ wil. Ook per groepje kan dit veranderen. 

 

Even een voorbeeldje. Van iemand anders, want het is altijd makkelijker om naar een ander te kijken dan naar jezelf, haha. 

 

Misschien heeft jouw meest rebelse vriendin met die grote mond wel veel minder praatjes aan de kersttafel met haar stamgezin. Of juist andersom: blijkt je vriendelijke broer op z’n werk een botte hork te zijn. 

 

Niet omdat hij dat wil, maar omdat het nodig is om gezien te worden. Of juist omdat iedereen dat doet en hij erbij wil horen. 

 

Zie je een beetje hoe dat kan werken?

 

Ok, terug naar jou. 

 

Want nu je dit weet herken je die spagaat misschien wel. Bij jezelf bedoel ik he?  

 

Hoe kan je nou aan die beide oerbehoeften voldoen zonder dat spagaat gevoel? 

 

That’s where het vinden van je purpose comes in. 

 

In je ontdekkingstocht naar je purpose ga je namelijk jouw Diepe Persoonlijke Waarheid vinden. Alledrie met een hoofdletter he?! Niet zomaar een waarheid. 

 

Nee, jóúw Diepe Persoonlijke Waarheid. Dat wat jij ten diepste gelooft over de wereld om je heen. En dat is de Diepe Persoonlijke Waarheid die je niet kan bedenken op een druilerige vrijdagmiddag, maar die je moet voelen. Vanuit je tenen. 

 

Als je die gevonden hebt, dan ga je jouw onbewuste en bewuste kwaliteiten her-ontdekken en voor herwaarderen. Vaak zijn we onszelf namelijk niet bewust van deze kwaliteiten. Omdat ze zo dichtbij staan, zo gewoon voor ons zijn. Als we ze her-ontdekken en vooral gaan waarderen voor de superkrachten die ze zijn, dan is de kans groot dat je hier in gaat excelleren. 

 

En wat is excelleren? Juist: standing out from the crowd. Oerbehoefte 1: check. Afgevinkt. 

 

Als je dan weet aan welke Diepe Persoonlijke Waarheid jij met jouw superkrachten gaat bijdragen, mag je nog eens kijken voor wíé dat dan waardevol is? Waarschijnlijk voor de mensen die in één of meer van jouw subgroepjes zitten. 

 

Bijna altijd heeft jouw Diepe Persoonlijke Waarheid namelijk te maken met één van groepen waar jij bij hoort. 

 

Oerbehoefte 2 – Fitting in – check. Ook afgevinkt. 

 

En het mooist komt nog. Want weet je nog wat een van de voorwaarden is om bij een groep te horen? Van waarde zijn. Bijdragen. 

 

Zonder jezelf op te offeren, deze keer. 

 

Sterker nog, bijdragen aan iets wat jijzelf heel belangrijk vindt – zoals jouw Diepe Persoonlijke Waarheid bijvoorbeeld – dan is misschien wel het toppunt van zinvol. 

 

Zo wordt je leven dus een stuk zinvoller als je je purpose leeft. 

En wat eerst als een lastige spagaat voelde, is nu een sweetspot geworden. En fitting in en standing out. En dat allemaal terwijl je bijdraagt aan iets wat jij het allerbelangrijkste vindt. 

 

Dan snap je ook meteen waarom je zoveel energie krijgt als je je purpose leeft. Geweldig toch? 

 

De meeste mensen die daar zijn, op die sweetspot, worden overspoeld door een enorm gevoel van dankbaarheid. Dankbaar aan het universum, het leven en -als het goed is- ook een enorme dankbaarheid naar jezelf. 

 

You did the work ten slotte. Jij ging op ontdekkingstocht. 

 

Of nou ja, jij gáát op ontdekkingstocht zou ik misschien moeten zeggen. 

 

Hoop ik tenminste. Dat jij je leven ook leuker, rijker, makkelijker en zinvoller wilt maken. 

 

Binnenkort, in oktober 2023 start ik weer met een nieuwe georganiseerde ontdekkingstocht naar je purpose. Een klein groepje vrouwen die in no time als je nieuwe oude bekenden aanvoelen de reis van je leven maken. Een reis naar binnen. Naar jouw purpose.

 

Voor mij is de steeds groter worden groep Oorspronkelingen écht een fijne groep om bij te horen. Misschien voor jou ook wel. 

 

Als je nou een dikke vette JA voelt of juist nog wat meer informatie wilt, ga dan naar oorspronkeling.nl/project-purpose. Het linkje vind je ook in de shownotes. 

 

Als je deze podcast wat later dan oktober 2023 luistert, kijk dan ook even op die link. Daar vind je altijd de data van de eerstvolgende georganiseerde reis. 

 

En als je liever in je eentje deze reis start, dan is het DIY traject misschien iets voor jou. Kan je op ieder moment starten. 

 

Tot zover het reclameblokje. 

 

In de volgende aflevering vertel ik mijn persoonlijkste verhaal tot nu toe. Slechts een handjevol mensen heeft dit verhaal ooit gehoord. Ben benieuwd of ik het droog kan houden. Heel lang koos ik ervoor om dit verhaal voor mezelf te houden. De timing waarom ik dit verhaal nu wel vertel heeft alles te maken met zinvol zijn. Hoe dat zit -en of ik het droog houd- ontdek je in de volgende aflevering. 

-muziek-

 

Heb je met plezier naar deze aflevering geluisterd? Geef me dan een mooie review. Zo zorg jij er voor dat deze podcast door meer mensen beluisterd wordt. 

 

Als je via Spotify luistert op je telefoon, ga je naar het overzicht van alle aflevering. Je klikt op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Kies de optie Show beoordelen en geef je beoordelen. Ik ben er heel blij mee! 

 

En als jij nu voelt “Ik wil ook mijn purpose ontdekken”, abonneer je dan op deze podcast. Dan komt er nog veel meer informatie en inspiratie jouw kant op. 

 

Geen aflevering missen?

Abonneer je nu op Purpose Praat - de podcast

Handig! Als er een nieuwe aflevering is krijg jij ‘m meteen te zien.