Zelfhypnose

Zelfhypnose – we doen het allemaal

‘Het is heel moeilijk,’ zei ze. Ik vroeg mezelf af wat er dan precies zo moeilijk was. Een beetje springen; meer hoef je niet te doen op een trampoline toch? Dat bleek een stuk ingewikkelder te liggen dan ik dacht. ‘Er ligt een schepje op en een skippybal. En dan moet je springen en je mag de skippybal wel aanraken maar het schepje niet. Anders heb je verloren. Moeilijk toch?’ Ja, daar had mijn dochter (4) wel gelijk in.  

Ze maakte het zichzelf wel moeilijk. And don't we all?

Net als mijn dochter maken we voortdurend regeltjes voor onszelf. Meestal zijn dat regeltjes om het onszelf moeilijker te maken. Een duidelijk voorbeeld van zelfhypnose. Zelf dacht ik vroeger dat je heel hard moest werken om een leuk leven te leiden. Nu voel ik steeds vaker dat ik vooral heel leuk mag werken en het leven al lang leuk is. Af en toe steekt die oude hypnose nog z’n kop op. 

Gelukkig kan je voor jezelf ook een makkelijker leven hypnotiseren. 

Tijdens een seminar over hypnose leerde ik hoe. Eerst zorg ik dat m’n fysieke lichaam zich in een optimale staat bevindt, door veel zuurstof in mijn systeem te krijgen. Ik ga -direct nadat ik wakker word ’s ochtends- op een rustige plek zitten. 30 seconden lang adem ik belachelijk snel door mijn neus naar mijn buik. Echt belachelijk snel. Alsof er een pluisje in je neus zit wat er uit moet. Trust me, als je verkouden bent is het echt niet heel lekker. Als je wilt weten of je echt naar je buik ademt leg je je hand op je buik. Gaat ie naar voor en naar achter? Dan doe je het goed. Na de eerste 30 seconden herhaal ik dat nog twee keer. 

Vervolgens doe ik een dankbaarheidsmeditatie van een minuut of 10. Ik denk aan een moment waar ik me heel dankbaar voelde. Meestal voel ik dat in een bepaald deel van m’n lichaam. Soms heeft het een kleur. Ik maak dit gevoel dan groter. Net zo groot als mijn lichaam.

Als dat gelukt is, herhaal ik dat proces nog eens met een ander moment waar ik dankbaar voor ben.

Meestal gebruik ik een begeleide meditatie. De iPhone app Meditation Moments van Michael Pilarczyk vind ik op dit moment erg fijn. 

Tenslotte stel ik mezelf voor hoe mijn dag er idealiter uit ziet. En hoe morgen en overmorgen en de rest van de week er idealiter uit ziet. Als ik dit een paar minuutjes doet, ben ik regelmatig verbaasd hoe veel makkelijker en prettiger mijn dag is. 

Ooit over nagedacht hoe jij jezelf hypnotiseert? Ik ben hartstikke nieuwsgierig. Laat je het me weten in een reactie? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *