Wat is eigenlijk…

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf kunnen aansturen en je doelen weten te realiseren. Door middel van je eigen kwaliteiten inzetten en je talenten goed te gebruiken. Met persoonlijk leiderschap ontwikkel jij je door je persoonlijke drive. Je ontdekt je sterke punten maar ook jouw valkuilen.

Neurologische Niveaus van Bateson

De vraag ‘Wat is persoonlijk leiderschap?’ wordt beantwoord met de Neurologische Niveaus van Bateson. De eerste drie niveaus zijn zichtbaar met het oog:
1. Omgeving, externe mogelijkheden of beperkingen: waar, wanneer en met wie?
2. Gedrag, specifieke handelingen of reacties: wat (doe je goed)?
3. Vaardigheden & talenten, hoe?
Dan volgen er drie onzichtbare niveaus:
4. Waarden & overtuigingen, bekrachtiging, motivatie en toestemming: waarom?
5. Identiteit, gevoel van onszelf: wie?
6. Missie & zingeving, wat betekent het, waarvoor en voor wie?

Meestal wordt persoonlijk leiderschap omschreven als het ontdekken van wie je bent en hoe je je doelen het snelst kunt behalen. Er wordt dan gekeken naar de waarden in combinatie met iemands talenten. Dat is op niveau 3 en 4 en een beetje van niveau 5. Dit zijn ook belangrijke stappen. Maar bij Oorspronkeling gaan we eerst ontdekken wat je missie & zingeving is, op niveau 6. Naar het antwoord op de vraag: wat is jouw purpose? Het ontdekken van je purpose is de ultieme start van persoonlijk leiderschap.

Werken vanuit wilskracht

Het hebben van wilskracht is een fijne eigenschap wat hoort bij persoonlijk leiderschap. Je stuwt je vooruit en brengt je waar je komen wilt. De achterliggende behoefte van wilskracht is controle. Controle hebben over de uitkomst. Een begrijpelijke behoefte die veel mensen hebben. Om de behoefte voor controle te durven loslaten heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf en alles om je heen. Dan kom je in een flow. Als je je purpose hebt ontdekt ervaar je vertrouwen. Nu weet je precies wat het is wat je moet doen. Hierdoor ontdek je alle talenten die je nodig hebt en hoe je ze kunt inzetten om jouw doel te bereiken.

Haal het best uit jezelf en je carrière met persoonlijk leiderschap. Ontdek jouw talenten en missie met Oorspronkeling. Bekijk welk programma of event van Oorspronkeling bij jóúw past.