17/05/21

Waarom ook jij je levensmissie* zou moeten vinden (en hoe je dat doet)

Kan jij je levensmissie zo in één of twee zinnen benoemen?

Weet jij al lang waarom je hier op aarde bent? Leef je al helemaal in de flow? Dan ben ik superblij voor je: geweldig! 

 

Enneh…als je nu denk: ‘Really? Waarom ik hier ‘op aarde’ ben?! Is het nou echt nodig om dat soort vragen te stellen?’ 

 

Ja. Vind ik wel. Sowieso voor mezelf. En hopelijk ook voor jou. Wordt je leven namelijk leuker, makkelijker, zinvoller en rijker van. 

 

En als dat nou heel groot en heftig klinkt, don’t worry. Ik ga je helpen in deze blog. In kleine stapjes naar de grote antwoorden. Lees even mee. 

Eerst even de basics. Wat wordt eigenlijk bedoeld met ‘levensmissie’?

 

Hoewel de meeste mensen wel een beeld hebben bij het woord ‘levensmissie’, geeft de Dikke van Dale geen definitie, gek genoeg. Wel van het woord missie. Een opdracht. Een roeping zelfs. Koppel dat aan het leven en je voelt al aan: dit woord gaat er van uit, dat er een groter plan zit, achter ons bestaan. Het gevoel van lotsbestemming. Dat het leven een reden heeft. 

 

Levensmissie wordt vaak in één adem genoemd met zingeving. Ook wordt vaak de link gelegd met een zielsmissie. In marketing termen wordt dit de purpose (van een merk) genoemd – een begrip dat tegenwoordig ook wel naar mensen vertaald wordt. In mijn bedrijf noem ik het leven vanuit je oorsprong. Doen wat je hier ècht te doen hebt. 

 

Een levensmissie kan je op meerdere lagen bekijken. Sommige theorieën gaan vooral uit van je eigen waarden en hoe je hier trouw aan kunt blijven. Andere theorieën leggen de relatie met ‘in de flow zijn’. Ook zijn er theorieën die daarnaast een spirituele laag toevoegen. Yep, ik behoor tot de laatste groep. In het dagelijks leven gaan we meestal uit van onze mentale laag. Soms wordt daar ook de emotionele laag en de fysieke laag bijgevoegd. Maar zelden wordt ook die spirituele laag meegenomen. Zonde vind ik dat. Die lagen samen vormen namelijk ons menselijk systeem. Wel handig om al die lagen mee te nemen toch? 

Tekst gaat verder na de afbeelding – red.

Hoe die verschillende lagen zich tot elkaar verhouden, lees je binnenkort in een andere blog. Niets missen van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Krijg je meteen mijn e-book ‘Leven vanuit je oorsprong’ van mij kado.

En over die nieuwsbrief: geen zorgen over een overlaad van berichten hoor. Ik geef je een no-spam garantie – beloofd! 

e-book mockup

Vind ook je oorsprong. Download nu het e-book.

    Is een levensmissie en een zielsmissie hetzelfde?

    Nee, dat zijn twee verschillende onderwerpen, die wel heel sterk met elkaar verbonden zijn. Net als met het woord zingeving overigens. 

     

    Kijk, in zweverige kringen hoor ik vaak deze -voor mij zeer geruststellende- quote: we zijn geen menselijke wezens met een spirituele ervaring. We zijn spirituele wezens met een menselijke ervaring.  

     

    En juist om het woordje ‘ervaring’ draait het allemaal. Een prachtig neutraal woord. Kan goed zijn, kan spannend zijn, kan vervelend zijn, kan saai zijn. Alles kan een ervaring zijn. En onze ziel wil zo veel mogelijk ervaringen opdoen. Dat is het allerbelangrijkste voor onze ziel. Dat is goed nieuws eigenlijk. Het maakt daardoor dus niet uit of je leven nou fantastisch of heel verschrikkelijk is. Voor je ziel is elke ervaring even waardevol. 

     

    Tegelijk voelt dit natuurlijk een beetje random, alsof het er allemaal niet zo toe doet. Maar dat klopt ook weer niet helemaal. 

     

    Er wordt namelijk ook gezegd dat onze ziel alleen maar liefde is. En die liefde wil onze ziel zo veel mogelijk verspreiden. Dat is ook een doelstelling van onze ziel. Je ziel wil dus èn èn. Dus èn zoveel mogelijk ervaringen opdoen èn zoveel mogelijk liefde verspreiden. 

     

    Om dat mogelijk te maken voor de ziel heeft de ziel een levend lichaam nodig. Ik stel me zo voor dat onze ziel achter de schermen allerlei voorbereidingen treft en op het juiste moment het leven in stapt. In dat levende lichaam. 

     

    Die voorbereidingen van de ziel zijn eigenlijk de basis van de levensmissie. De levensmissie geeft de zielmissie handen en voeten, maakt het concreter. Mijn innerlijke Corporate Cobi zou het zo zeggen: de levensmissie is een operationarisatie van de zielsmissie. 

     

    De begrippen zielsmissie en levensmissie zijn dus niet precies hetzelfde, maar liggen wel in elkaars verlengde. 

    Welke onderdelen vormen samen de levensmissie?

    Liefde verspreiden kan op heel veel verschillende manieren. Als je kinderen hebt, heb je vast wel gemerkt dat de liefde tussen ouder en kind vrijwel automatisch stroomt. Je kent misschien ook wel de foto’s of filmpjes van mensen die ‘free hugs’ uitdelen. Dat is ook een manier. 

     

    Maar liefde kan ook wat meer undercover verspreid worden. Laatst las ik een prachtige quote van VoorPositiviteit daarover: 

     

    ‘Mensen zeggen niet altijd ‘ik hou van jou’. Soms klinkt het gewoon anders. Zoals ‘Bel me als je thuis bent’, ‘Eet gezond’ of ‘Zorg goed voor jezelf’. 

     

    Mooi quote toch?

     

    En denk maar eens aan een prachtig kunstwerk waar de passie vanaf spat. Of een zangeres die volledig vanuit verbinding los staat te gaan in een jamsessie. Kijk eens naar al die ouders, die ‘s ochtends hun kindje bij school afzetten. Fris gewassen, buikje vol en voorzien van gevulde broodtrommeltjes. Allemaal verschillende vormen van liefde. 

     

    Om liefde te verspreiden is een ontvanger nodig. Direct of indirect. Je kán alleen maar liefde verspreiden als er een ander bij betrokken is. En die ander kan één persoon zijn. Of een groep mensen. Of een groep dieren. Of de aarde. Welke ontvanger je ook kiest, er is altijd iets of iemand nodig om de liefde te ontvangen. 

     

    Daarmee hebben we het eerste component van de levensmissie ontdekt: de ontvangende Ander. 

     

    De componenten van je levensmissie zijn de volgende: de Ander, jouw Levensverhaal, je Diepe Persoonlijke waarheid en je Talenten. 

    De Ander

    Uiteraard kun je er voor kiezen om willekeurig mensen jouw liefde te geven. Dat is prachtig, je bent daarmee immers de liefde aan het verspreiden. Nóg mooier is het om je liefde te geven aan mensen die jij ook echt kunt helpen. Om hier een optimale keuze in te maken is het belangrijk om eerst de andere componenten duidelijk te krijgen. 

     

    De component De Ander is namelijk iets wat buiten jezelf ligt. Om je levensmissie te ontdekken zul je echter eerst naar binnen moeten gaan, om daar je antwoorden te vinden. Hoe zou het zijn om mee naar binnen te gaan? 

    Jouw Levensverhaal

    De reis naar binnen start met jouw levensverhaal. Met de hoofdpersoon in dit verhaal om precies te zijn. Wie ben je? Welke rollen en verantwoordelijkheden heb je? Welke persoonlijkheidsdelen zitten er in jou? Het antwoord op deze en andere vragen geven inzicht in verschillende kanten van jezelf. 

     

    Die verschillende kanten van jezelf zijn ergens in je leven ontstaan. Misschien al voor je geboorte of ergens gedurende je leven. Als je jouw levensverhaal goed in kaart brengt, zal je waarschijnlijk zien dat een aantal momenten heel bepalend zijn geweest. Sommige leuk, andere juist helemaal niet leuk. 

     

    Dit zijn de interessante punten. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je op deze momenten een bepaald persoonlijkheidsdeel hebt ontwikkeld. Ook is er waarschijnlijk een aantal rode draden in je leven te ontdekken. Moet je wel even voorbij de chronologische volgorde van je levensverhaal kijken. De patronen worden dan duidelijk. 

     

    De meeste ervaringen komen per ongeluk op je pad, maar in een traject bij Oorspronkeling gaan we deze ervaringen bewust opzoeken. Zo worden je reacties die samen het patroon vormen nog inzichtelijker. Deze ervaringen zijn altijd net voorbij de comfort-zone. Je persoonlijkheidsdelen en patronen worden zo extra aangesproken. En daardoor dus extra duidelijk. 

    Jouw Diepe Persoonlijke Waarheid

    Ok. Dan zijn die patronen dus duidelijk. Volgende stap is om er een beslissing over te maken. Wie weet besluit je om sommige patronen achter je te laten, als deze je niet meer echt helpen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten. Of juist voor oude inzichten die ondergesneeuwd waren. 

     

    Dit voelt voor veel mensen een beetje wiebelig aan. Oude waarheden uit je opvoeding of die je al je hele leven meeneemt, voelen opeens niet meer als waarheid aan. En juist zaken waarvan je altijd dacht dat ze onzin waren, blijken ineens toch wel zinvol. De wereld op z’n kop. Zo kan het aanvoelen. Juist die verwarring zorgt ervoor dat je jouw Diepe Persoonlijke Waarheid ontdekt. 

     

    Er zijn waarschijnlijk genoeg zaken of onderwerpen die voor jou als ‘waar’ voelen. De meeste mensen houden niet van onrecht en keuren kindermishandeling af. Rascisme en genocide worden door de meeste mensen ook afgekeurd. Goeie kans dat dit ook een waarheid voor jou is. Toch hoeft dat niet jouw Diepe Persoonlijke Waarheid te zijn. Jouw Diepe Persoonlijke Waarheid is dat waar jij voor op de barricade zou gaan staan. Waar je elke dag je energie aan wilt geven. Omdat  je gelooft dat de wereld een betere plek zou zijn, als meer mensen dat geloof zouden hebben. Voel je het verschil? 

     

    Voorbeeld

    Om je een voorbeeld te geven: ik vind de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer belachelijk. In die zin ben ik het eens met het feminisme. Ook een Me Too beweging draag ik een warm hart toe. De gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen voelt als een enorme waarheid. 

     

    In mijn eigen leven heb ik tot nu toe op dit vlak geen vervelende situaties meegemaakt. Ik ben er persoonlijk niet erg emotioneel bij betrokken. Het raakt geen oude pijn of trauma in mezelf. Dat maakt dat ik voor dit onderwerp niet voel, dat ik de barricades op wil. Het is ook geen onderwerp waar ik me dagelijks mee bezig houdt. 

     

    Wat betreft het leven vanuit je oorsprong en het toevoegen van spiritualiteit in je leven; dáár heb ik juist wel veel ervaring mee. Positieve ervaringen gelukkig. Daarbij ben ik wèl emotioneel betrokken. Ik ben er heilig van overtuigd dat je leven mooier, makkelijker, rijker en zinvoller wordt als je vanuit je oorsprong gaat leven. Dát is voor mij een Diepe Persoonlijke Waarheid. Daar wil ik me wèl elke dag mee bezig houden. 

     

    Voel je het verschil? 

     

    Als je je Diepe Persoonlijke Waarheid hebt ontdekt zul je automatisch voelen welke richting jij de wereld op wilt beïnvloeden. Die Diepe Persoonlijke Waarheid is heel richtinggevend. Als je ‘m hebt ontdekt en je visualiseert het moment dat dit bereikt is, zal je dat enorm veel positieve energie geven. Dit is je stuwende kracht. 

    Je talenten 

    Toen je ziel de voorbereidingen achter de schermen trof, koos ie voor een setje talenten. Zaken die voor jou zó normaal voelen, dat je ze bijna niet opmerkt. Anderen zullen deze talenten des te meer opmerken, omdat zij deze waarschijnlijk minder hebben (en misschien graag zouden willen). 

     

    Ontdek ze door gesprekken met de mensen om je heen te voeren. Neem eens een kijkje in oude rapporten van school of de eindejaarsbeoordelingen op je werk. Ooit een assesment of een talentenscan gedaan? Check die ook even. Juist als je over een talent denkt ‘Huh? Dat kan toch iedereen?!’, zit je op het goede spoor. Want als iedereen het zou kunnen, zou het de ander niet opvallen toch? 

     

    Deze talenten heb je dus gekozen om in te zetten bij het werken aan jouw Diepe Persoonlijke Waarheid. Als deze componenten duidelijk zijn, is het tijd om van binnen naar buiten te keren. Op welke Ander ga je je richten? Corporate Cobi noemt dit je Doelgroep. Hierbij is het vaak nuttig om naar je eigen levensverhaal te kijken. Vaak heb je daar al één of meerdere aanwijzingen gekregen. 

     

    Wie of wat zou het meest gebaat zijn bij jouw Diepe Persoonlijke Waarheid, waarbij jij  jouw talenten in zou zetten? Als je ook deze vraag hebt beantwoord heb je alle componenten van je levensmissie duidelijk gemaakt. 

    Waarom is het vinden van je levensmissie zo hot?

    Is het vinden van je levensmissie de volgende hype waar we collectief achter aan lopen? Soms lijkt het wel zo te zijn. Heel lang was ‘je passie volgen’ het hippe ding. Op dit moment lijkt ‘je levensmissie vinden’ deze nu soms voorbij te streven. Lekker oppervlakkig he, die snelle afwisseling van modewoorden?

     

    Toch lijkt precies de oppervlakkigheid waarmee het volgende modewoord zich aandient óók de oorzaak van de dieperliggende wens tot het vinden van je levensmissie te zijn. Huh? Say what?! Ja, dit klinkt heel ingewikkeld, maar ik zal ‘t je uitleggen hoe ik ‘t bedoel. 

     

    Laten we beginnen met de link tussen de woorden ‘zingeving’ en ‘levensmissie’. Hiertussen lijkt een sterk verband te zijn. Zingeving is wat ons onderscheid van de andere zoogdieren. Wij mensen zijn ons er als enige zoogdier van bewust dat ons leven eindig is. Voor zover bekend dan he? 

     

    Juist dit besef maakt dat wij een beperking van onze tijd voelen. Tijd is schaars. Daarom willen we deze zo optimaal mogelijk besteden. Of -iets anders geformuleerd- zo zinvol mogelijk. We willen dat ons leven zin heeft gehad. Voor onszelf en voor De Ander. 

     

    Om de Ander te bereiken is een vorm van verbinding nodig. Nu zou je denken dat we tegenwoordig met alle technische mogelijkheden meer dan genoeg mogelijkheden hebben om te verbinden. Toch blijkt in deze tijd van digitaal verbonden zijn ook een enorme groei van eenzaamheid te zijn. 

     

    Niet alleen onder de usual suspects, de ouderen. Juist onder jongeren is eenzaamheid -ook al vóór de c-crises- booming. De oppervlakkige, technische verbondenheid lijkt vaak echte verbondenheid in de weg te staan. Terwijl de verbinding met een medemens ons zo dierbaar is. Waarschijnlijk zelfs van levensbelang. Geen wonder dus dat de wens om meer verbinding met de Ander zo groot is. 

     

    We zijn technisch zo enorm verbonden met alles en iedereen en vooral met alle informatie om ons heen. Toch kunnen we juist het gevoel krijgen, dat we een beetje verloren zijn. Verloren in een zee van informatie en mogelijkheden. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van FOMO; Fear Of Missing Out. 

     

    Juist in die zee van mogelijkheden is het fijn een duidelijk anker te hebben. Zodat je juist niet overal aan mee hoeft te doen. Niet bang hoeft te zijn alles te missen. Niet voor niets hoor je steeds vaker dat iemand ‘meer bij zichzelf wil blijven’. 

     

    Weten wat je hier echt te doen hebt, wat jóúw levensmissie is, is het ultieme anker. Daarmee ontstijg je de drukke oppervlakte van al die mogelijkheden. Van FOMO ga je naar JOMO; the Joy Of Missing Out. Je gaat dan in wezen naar een volgend level. 

     

    Na de onrust van alle oppervlakkige en duizelingwekkende drukte ervaar je dan juist een diepe rust en tegelijkertijd een enorme drive. Je ervaart een ander soort verbinding; de diepe verbinding met jezelf. Pas als je die diepe verbinding met jezelf ervaart kan je op een dieper level de connectie met De Ander maken. 

    Levensmissie verandert ons theoretisch kader

    Het collectieve snakken naar het ontdekken van je levensmissie beïnvloedt de bestaande theorieën over de menselijke ontwikkeling. Verschillende theorieën zijn inmiddels uitgebreid en aangevuld om deze trend te verklaren en serieus te nemen. Theorieën over de individuele ontwikkeling en theorieën over de collectieve, economische ontwikkeling. En ja, je weet ‘t: als de wetenschap het zegt, dan is ‘t waar, toch? 

    Individuele ontwikkeling – Maslow’s piramide

    Eén van de bekendste theorieën is de behoeftenpiramide van Maslow. Denk dat je ‘m wel kent toch? Even een recap. Hij stelt het volgende: 

    1. Ieder mens eerst streeft ten eerste naar fysiologisch welbevinden. Denk daarbij aan slaap, eten, drinken en ook -ja ja- sex. 
    2. Als aan deze behoefte is voldaan gaat de aandacht uit naar veiligheid en zekerheid. Huisvesting, werk en relaties horen bij deze laag in de piramide. 
    3. Het derde level wordt gevormd door de behoefte aan sociaal contact, zoals vriendschap, liefde en sociale relaties. 
    4. Daarna volgt de behoefte aan waardering, zelfrespect en erkenning; de status in een sociaal verband. 
    5. Lange tijd werd het hoogste level in de piramide gevormd door zelfactualisatie. Daarmee wordt de behoefte van de mens bedoeld om zijn persoonlijkheid en de mentale groeimogelijkheden tot ontwikkeling te laten komen. 

    Klinkt bekend hè, tot zo ver? 

     

    Niets meer aan doen, moet meneer Maslow hebben gedacht voor ruim een kwart eeuw. Pas na 26 jaar voegde hij een level aan de top van de piramide toe. Hij ontdekte dat er boven zelfactualisatie nog een hogere behoefte ligt: zelftranscendentie. Dat is een fijne voor scrabble he? Met zelftranscendentie wordt bedoeld het overstijgen van het individuele zelf. Het besef dat je verder gaat dan je eigen identiteit en begrijpt dat je een klein deel van iets groters bent. Deze beschrijving heeft dan ook een nauwe link met spiritualiteit.

    Laten we even inzoomen op het topje van de piramide, de bovenste twee levels: zelfactualisatie en zelftranscedentie. Je levensmissie ontdekken past eigenlijk wel in beide levels, afhankelijk van hoe welke definitie je gebruikt voor ‘levensmissie’. Ik had je al verteld dat ik bij Oorspronkeling uitga van de fysieke, emotionele, mentale én spirituele laag. Wat mij betreft hoort het vinden van je levensmissie bij het hoogste level van de piramide. 

     

    To zo ver de individuele ontwikkeling van Maslow. Laten we ook eens kijken naar wat de wetenschap zegt over de collectieve en economische ontwikkeling. Ook in dit werkveld is een vergelijkbare verschuiving te zien.

    Collectieve, economische ontwikkeling – Pine en Gilmore’s Transformatie-economie

    Ooit van Pine en Gilmore gehoord? Twee wetenschappers die met hun theorie talloze organisaties hebben gestimuleerd om ‘experiences’ te creëren. Thanks voor alle feestjes en festivals, guys. 

     

     Pine en Gilmore onderzochten de economische structuur van ontwikkelde economieën. Ze zagen dat in den beginne (lees: tot eind 20e eeuw) de economie vooral om grondstoffen, producten en diensten draait. Eind jaren ’90 introduceren zij de term ‘belevenis-economie’. 

     

    In plaats van de grondstof, het product of de dienst, draait het in de belevenis-economie om de beleving die de consument heeft met het product of dienst. Dat maakt iedere belevenis per definitie uniek. Logisch, want iedere consument is verschillend. Ervaringen worden ook wel gepersonaliseerde diensten genoemd. 

     

    Ook zij waren lange tijd heel tevreden met hun theorie. Pas jaren na de introductie van de betekenis-economie voegden Pine en Gilmore een volgende economische structuur toe: de transformatie-economie. 

    Zij zagen dat steeds meer consumenten niet alleen een unieke ervaring willen. Ze willen meer. Ze wil veranderen. Transformeren. Klinkt dat bekend? Bedrijven in de belevenis-economie verkopen gevoelens die herinneringen vormen. Bedrijven in de transformatie-economie gaan verder. Ze verkopen een nieuwe zelf-identiteit. 

     

    Klinkt leuk, maar Pine en Gilmore geven wel alvast een tip mee. Het proces van transformatie kan mogelijk gepaard gaan met onprettige emoties. De transformatie vindt namelijk plaats buiten de comfort zone. Daarom merken de onderzoekers op het voor zo’n transformerende ervaring noodzakelijk is dat er een stevige interne drijfveer wordt getriggerd. Eigenlijk bedoelen ze dat je het echt moet willen vanuit je tenen, omdat het soms ook best heftig kan zijn. 

     

    Bij Oorspronkeling zien we het ontdekken van je levensmissie, je oorsprong als de ultieme vorm van een nieuwe zelf-identiteit. En inderdaad, dit proces vindt deels buiten de comfort zone plaats, waar ervaringen worden aangeboden die je paradigma over jezelf en de wereld veranderen. 

    4 redenen om je levensmissie te ontdekken (en -hoera- een bonus-reden!)

    Ok. Tot zo ver de theorie. Leuk en aardig, al die uitleg. Maar waarom zou je je levensmissie willen ontdekken? What’s in it for you, right? Nou, heb je even? 

     

    Ik ben er zelf van overtuigd dat je leven makkelijker, leuker, rijker en zinvoller wordt als je vanuit je oorsprong gaat leven. Vanuit je levensmissie dus. Hoe? Ga ik je uitleggen. 

    Je leven wordt leuker

    Ergens in ons leven, waarschijnlijk al op de basisschool, leren we dat we beter moeten worden in wat we van nature niet zo goed kunnen en misschien ook niet zo leuk vinden. Als er bijna alleen maar achten op je rapport staan en één vijfje, wordt meestal de nadruk op dat vijfje gelegd. Goedbedoelde ouders vragen al snel waarom het vak met het vijfje niet zo goed lukt. ‘Hoe kunnen we helpen om dat vijfje op te krikken? Samen oefeningen maken? Bijles?’ 

     

    Zo leren we dat we onze energie en tijd moeten besteden aan iets wat we niet zo leuk vinden. Geen wonder toch dat veel mensen werken in een baan waar ze werk doen, dat ze niet zo leuk vinden? Dat is ons met de paplepel ingegoten. En de dingen die je wel leuk vindt, die bewaar je maar voor je hobbykamertje!  

     

    Hoe anders zou het zijn als we direct mogen werken om nog beter te worden in de vakken waar we al een acht voor halen? Als we mogen excelleren in datgene waar we al goed in zijn van nature? Daar onze energie in steken én er energie van krijgen? Stel je eens voor dat we allemaal werk zouden doen wat we fantastisch vinden?

     

    Klinkt dat te goed om waar te zijn? Toch is dat exact wat er gebeurt als je vanuit je oorsprong leeft. Het is dan veel eenvoudiger om in een flow te raken – je weet wel, dat heerlijke gevoel dat je de tijd vergeet omdat je ergens helemaal in op gaat en alles lijkt mee te werken. Hoe leuk is dàt?

    Je leven wordt makkelijker

    Als je in die flow zit lijkt alles vanzelf te gaan. Moeiteloos. Enig idee waar dat door komt? Misschien heb je wel eens van de Wet van de Aantrekkingskracht gehoord? Of van the Secret? Dat heeft hier alles mee te maken. 

     

    De Wet van de Aantrekkingskracht draait om het uitsturen van de juiste frequentie. Kijk, wij mensen zenden voortdurend een frequentie uit. En die krijg je ook teruggestuurd. Voel je je goed, dan krijg je ook goed terug. Daarom lijkt alles mooier als je verliefd bent. Dat is een hoge frequentie. Je voelt je licht. Er is een direct verband tussen de hoogte van je frequentie en hoe licht je je voelt. En dus ook andersom. Als iets zwaar aanvoelt, is je frequentie waarschijnlijk lager. 

     

    Zo geldt bijvoorbeeld ook dat als je je chagrijnig voelt, je dit ook terugkrijgt. Als je dus zo’n dag hebt, dat iedereen crumpy lijkt te zijn, dan zou het zomaar eens iets met je eigen mood te maken kunnen hebben. Het werkt trouwens ook hetzelfde met je gedachten. Stel je voor, je dag begint met iets wat compleet in de soep loopt. Dan zou het zomaar kunnen dat je dan de rest van de dag ook steeds in vergelijkbare situaties terecht komt. Dat trek je dan aan, omdat je er al bang voor was. Murphey’s Law wordt dat ook wel genoemd. In feite is dat de negatieve uitleg van de Wet van de Aantrekkingskracht. 

     

    Als je je oorsprong wilt ontdekken is het zaak om naar binnen te gaan en daar oude pijntjes, trauma’s, verdriet en boosheid los te laten. Dat is namelijk de lage frequentie-stuff. Denk maar eens aan een moment waar je superverdrietig was. Voelt zwaar he? 

     

    Als je veel van die zware zaken los laat blijft het lichte over. Hoe meer je dus aan jezelf werkt aan de binnenkant, hoe lichter je gaat worden. Hoewel ik ‘t hier niet over je gewicht heb, is het soms trouwens echt terug te zien op de weegschaal. Ik zie regelmatig dat mensen met overgewicht die aan hun trauma’s en pijntjes gaan werken, ineens veel makkelijker gewicht verliezen. 

     

    Hoe lichter je dus wordt, hoe hoger je frequentie. Als je dan even terugdenkt aan die Wet van de Aantrekkingskracht, besef je dat er steeds meer moois op je pad komt. Je krijgt immers terug wat je zelf uitstraalt. Een hogere frequentie is het gevolg van leven vanuit je oorsprong en zorgt er dus voor dat je leven makkelijker wordt. 

     

    Ook in praktische zin wordt je leven een stuk makkelijker als je je oorsprong ontdekt hebt. Leven vanuit je oorsprong werkt namelijk als een lat waar je alles aan langs legt. Iedere beslissing kan je daardoor herformuleren naar ‘matcht dit met mijn oorsprong of niet?’. 

     

    Denk je maar eens in dat je in Groningen bent en je wilt ergens anders naar toe. Als je geen bestemming hebt moet je bij ieder bewegwijzeringsbord steeds nadenken welke kant je op gaat. En eigenlijk boeit dat helemaal niet, want -zoals de kat in Alice in Wonderland zei- ‘als je niet weet welke kant je op gaat maakt het niet uit waar je uitkomt’. Zie je de link met je zielsmissie? Je ziel is blij met alle ervaringen. In dat opzicht maakt het dus niet zoveel uit waar je eindigt. 

     

    Leef je vanuit je oorsprong, je levensmissie, dan is dat alsof je vanuit Groningen naar Maastricht wil rijden. Dat is zo ongeveer 350 kilometer. Even een aanname: per 5 kilometer zie je gemiddeld één bewegwijzeringsbord met gemiddeld 3 mogelijke bestemmingen. Je zou dan dus iets van 70 van die blauwe borden tegenkomen. Bij ieder bord hoef je alleen te bedenken welke richting je naar Maastricht leidt. Dat scheelt je veel beslissingen maken, toch?

     

    Alsof je één mega-beslissing maakt en daarna alle andere beslissingen daaraan kunt toetsen. Scheelt je heel veel piekeren. Daarmee verander je FOMO in JOMO. Zo wordt je leven een stuk makkelijker. Precies hoe het ook werkt als je gaat leven vanuit je oorsprong.

    Je leven wordt rijker

     

    Nu ben ik heel benieuwd. Als jij leest dat je leven ‘rijker wordt’, denk je dan in eerste instantie aan de nauwe of de bredere definitie van rijkdom? De nauwe definitie is de hoeveelheid euro’s, dollars of bitcoins, huizen, jachten enzovoort op je rekening staan. De bredere definitie is rijkdom hangt meer samen met het besef hoe gelukkig je bent. Denk maar eens terug aan het gevoel dat je ervaart als alle mensen die je liefhebt gezond en gelukkig zijn. Dat is ook rijkdom. 

     

    Ik stel je deze vraag uit nieuwsgierigheid. Zelf ben ik er van overtuigd dat beide vormen van rijkdom ten positieve beïnvloed worden als je gaat leven vanuit je oorsprong. Laten we eens beginnen met de brede definitie. 

     

    Rijkdom is niet hoeveel je bezit. Rijkdom is hoeveel je voor anderen kunt betekenen. 

     

    Deze quote kwam ik tegen bij Omdenken. Waarschijnlijk voel je de link met je levensmissie al aankomen. De Ander. Een onmisbare component in het ontdekken van je levensmissie, je oorsprong. Als jij precies dát gaat doen, wat je echt te doen hebt, dan helpt je De Ander echt. Dan betéken je echt iets voor de Ander. Stel je eens voor hoeveel rijkdom je dat zou geven? 

     

    Misschien vind je dat een prachtig beeld en denk je tegelijkertijd: ‘ja, maar de hypotheek moet ook betaald worden eind van de maand’. Snap ik. Laat me je dan uitleggen hoe ook die nauwe versie van rijkdom, die harde knaken, zal veranderen als je je levensmissie gaat leven. 

     

    Eerder vertelde ik je al het zo belangrijk is om je talenten goed onder de loep te nemen. En dat kan nog best lastig zijn. Voor onszelf voelen die talenten zo normaal, dat je eigenlijk nauwelijks door hebt hoe bijzonder ze zijn. Het is een blinde vlek voor onszelf. Meestal heb je een situatie of een persoon buiten jezelf nodig, om de vergelijking mee te maken. Ineens denk je ‘huh, kan niet iedereen dat?!’. 

     

    Dit mechanisme van die blinde vlek wordt ook nog eens versterkt door het onderwijssysteem en misschien ook door je opvoeding. Juist in onze vormende jaren, onze vroege jeugd, doen we alle vakken. We moeten eigenlijk overal goed in zijn. Denk nog even terug aan dat rapport met al die achten,  dat ene vijfje en die goedbedoelende ouders. Bijlesje doen? 

     

    Hoe begrijpelijk dit misschien ook is, er wordt daardoor een imprint in onze hersenen gemaakt dat je vooral moet focussen op dat wat je nog niet zo goed kan. Wat je een beetje bij moet schaven. Niet direct de ideale mindset om je levensmissie te gaan leven. Stel je maar eens voor hoeveel energie het kost om iets waar je geen talent voor hebt toch onder de knie te krijgen. Wat een energieverspilling. 

     

    Hoe anders zou het zijn als we direct mogen werken om nog beter te worden in de vakken waar we al een acht voor halen? Als we mogen excelleren in datgene waar we al goed in zijn van nature? Daar onze energie in steken én er energie van krijgen? Stel je eens voor dat we allemaal onze talenten optimaal zouden benutten? 

     

    Als je al die energie die dat je geeft weer steekt in het nóg beter worden, wat zou dat je brengen? De Zweedse onderzoeker Anders Ericsson heeft ontdekt dat als je 10.000 uren ergens insteekt, dat je dan een expert bent in dat onderwerp. Zelfs bij mensen zonder noemenswaardig talent voor een bepaald onderwerp, bleek dat ze het met de juiste training en begeleiding tot expert kunnen schoppen. Knap toch dat je ergens 10.000 uren in steekt, als je weinig talent daarvoor hebt?

     

    Het is natuurlijk vele malen makkelijker om 10.000 uren te steken in iets waar je wèl talent voor hebt. Als je bedenkt dat je dus al expert kan worden zonder talent, moet je je dan eens voorstellen wat je kan bereiken als je wèl dat talent hebt? 

     

    Hoe sterker jij je talenten ontwikkeld hoe unieker je wordt. Of -in meer economische bewoordingen- hoe schaarser je wordt. En je weet: hoe schaarser het goed, hoe hoger de prijs. Als je hier op een slimme manier mee omgaat, heeft het leven vanuit je oorsprong, je levensmissie dus ook een positief effect op je banksaldo. Zo wordt je leven dus ook rijker in de nauwe definitie. 

     

    Even een side note hierover. Als gevolg van het onderwijs met de focus op die vijf in plaats van die reeks met achten, heb je misschien geleerd om te focussen op dat waar je hard voor moet werken. Dat wat je energie kost. Misschien heb je zelfs wel de conclusie getrokken dat je de dingen die je energie geven vooral moet bewaren voor je vrije tijd. Voor je hobbykamertje. Dat je je daarmee kan opladen als je moe uit school of je werk komt. 

     

    Ik kom veel mensen tegen, die ergens in zichzelf exact die overtuiging hebben. ‘Je pleziertje is je hobby, die je nodig hebt om je op te laden van je werk’. Vaak gaat die gepaard met de volgende overtuiging: ‘als iets je zo makkelijk af gaat en je haalt er zoveel plezier uit, dan kan je daar toch geen geld voor vragen?’

     

    Aan hen stel ik de vraag: hoe zou het zijn om geld te zien als een tastbare vorm van energie? Als jij een ander helpt met jouw energie, dan mag deze tastbare vorm van energie ook naar jou toe stromen toch? Energie moet immers in beweging blijven. 

    Je leven wordt zinvoller

     

    Dit is een inkoppertje toch? Eerder in deze blog las je al over onze behoefte aan zingeving. Dat maakt ons anders dan dieren. Omdat we beseffen dat dit leven een keertje voorbij is, willen we het beste ervan maken. Het is fijn om te weten dat ons leven zin heeft gehad. 

     

    Als je dus je levensmissie hebt ontdekt en er naar gaat leven, heb je eigenlijk de zin van jouw leven achterhaald. Daarmee ís je leven dus inderdaad zinvol. 

     

    Zelfs de weg er naar toe zorgt er al voor dat je leven zinvol wordt. Als jij je levensmissie, je oorsprong gaat ontdekken kijk je op een nieuwe manier naar je leven. Alleen al het besef dat je je leven zelf kan sturen, verandert je perspectief. Vergelijk het maar eens met het idee dat het leven je overkomt, dat je eigenlijk nergens invloed op hebt en dat je -als je pech hebt- steeds de brokstukken kan opruimen. Om van dat perspectief te komen tot het perspectief dat je weldegelijk invloed op je levensloop hebt… poeh, dat is nogal wat. 

     

    Die ene stap van het durven twijfelen aan je oude perspectief zet van alles in werking. Als je vervolgens inderdaad het perspectief durft te omarmen dat je wèl invloed hebt op je leven, is een volgende stap onherroepelijk. Je neemt daarmee namelijk ook een verantwoordelijkheid op je. 

     

    Wat misschien begint met het gevoel van een beetje invloed kan steeds groter worden. Stel, je voelt jouw ‘span of control’ groeien. Dan komt het moment steeds dichterbij dat je niet alleen nadenkt over hoe je jouw eigen leven kunt veranderen, maar ook wat je via jouw leven voor het leven van anderen wilt betekenen. 

     

    Zo is een kleine gedachtenverandering het begin van iets veel groter. Alleen de gedachte dat je zelf je leven kan vormgeving kan al de basis zijn voor een zinvol leven. En dat is waardevol voor jezelf en zeker ook voor De Ander.

    Je leven wordt nog veel meer – dit is dus die bonus-reden!

    Naast leuker, makkelijker, rijker en zinvoller heeft leven van een zinvol leven nog meer voordelen. Zo versterkt het je levenslust en je wil om je idealen te bereiken. Er zijn weinig dingen zo motiverend als het uitspreken van je levensmissie. Een missie hebben is namelijk één ding, hem uitspreken naar anderen is iets heel anders. 

     

    Voor je gevoel kan je dan ook niet meer terug. Dat klinkt spannend en dat is ‘t ook. Maar het is ook bevrijdend. En nog mooier, je zet -daar is ie weer- de Wet van Aantrekkingskracht in om je missie ook te behalen. Als jij je missie uitspreekt, zul je hulp krijgen uit verwachte èn onverwachte hoek. En dat geeft zoveel energie! Daar gaat je levenslust wel van sprankelen. 

     

    Daarnaast heeft het een positief effect op het vertrouwen in jezelf, in mensen die je kent en óók in mensen die je nog niet kent. Het helpt je ook om te accepteren wat er is èn wat er (nog) niet is. Wat nog gaat komen. Op het moment dat je kan accepteren, ben je niet zo ver verwijderd van dankbaarheid. En dankbaarheid is dan weer één van de hoogste frequenties die je kan ervaren. 

     

    Dus. Waar wacht je nog op? Ga ontdekken, zou ik zeggen. 

    Stappenplan – Hoe vind ik mijn oorsprong?

    Tijd om to the point te komen. Hoe pak je dit aan? Als je de volgende stappen volgt, gaat het sowieso lukken. 

    01. Zet je Bril der Nieuwsgierigheid op

    Misschien ben je je er van bewust, misschien ook niet, maar gedurende de dag dragen wij allerlei brillen. Bijvoorbeeld een roze bril van verliefdheid. Verliefd op je nieuwe liefde, verliefd op het leven, of op jezelf. Als je door die bril kijkt wordt alles leuker. Zo heb je talloze brillen, waar er waarschijnlijk een paar favoriet zijn. 

     

    Voor deze ontdekkingstocht raad ik je een andere bril aan. De Bril der Nieuwsgierigheid. Vaak wordt nieuwsgierigheid als iets vervelends afgeschilderd. Ben ik ‘t volledig mee oneens. Absolute onzin! Ik vind nieuwsgierigheid een fantastische eigenschap. Het zorgt er namelijk voor dat je je oordeel uitstelt. En dat geeft je de kans om je perspectief te verruimen. 

     

    Juist in deze ontdekkingstocht is fijn om het oordeel over jezelf uit te stellen. Je gaat een stukje buiten je comfortzone en hebt nog geen idee wat je gaat tegenkomen. Kijk daarom met mildheid en nieuwsgierigheid naar jezelf. Gaat je helpen! 

    02. Zoom in op jezelf en zie jezelf

    Je hebt vast wel eens een persoonlijkheidstest gedaan. Zo’n kleurenschema waarin je jezelf en anderen herkende. Leuk he? Een uitstekend startpunt om jezelf nog verder uit te pluizen. Ben jij gedurende de dag altijd dezelfde persoon? Ben je bij verschillende mensen altijd dezelfde persoon? Reageer jij in iedere situatie hetzelfde? Als je op iedere vraag JA antwoord, ben je de meest stabiele persoon die ik ken. 

     

    De meeste mensen zijn namelijk een samenvatting van verschillende persoonlijkheidsdelen. En ieder persoonlijkheidsdeel heeft zo z’n eigen overtuigingen en reacties. Ik noem dat je Typische Types. Ga eens bij jezelf na welke Typische Types jij in jezelf ontdekt. En -als je echt durft te ontdekken- vraag het dan eens aan je partner, je vrienden en je familieleden. Kan even schrikken zijn. Wees vooral nieuwsgierig en ontdek wie je nog meer bent. 

    03. Kijk van een afstandje naar je leven, the bigger picture

    Als je dan een goed idee hebt van wie je bent, kijk dan eens naar je leven. Hoe heeft jouw leven er uitgezien? Maak dat eens visueel. Wat zijn de hoogtepunten? En de dieptepunten? Bekijk dan eens wat de rode draad is in jouw leven. Welke thema’s ontdek je? Welke situaties herhalen zich keer op keer? Doe dit eventueel met een ander. Je kent je eigen verhaal vaak al best goed. Een ander kan er met frisse ogen naar kijken. 

    04. Stap uit je comfortzone en evalueer je reactie daarop

    Als je jezelf en je leven in kaart hebt gebracht ga je uit je comfortzone. Ga ervaringen opdoen. Wat zouden jouw Typische Types graag willen doen, maar durfden ze niet. Waar durfden ze niet eens van te dromen? Zoek in die richting. Denk dan ook eens ervaringen die iets met spiritualiteit* te maken hebben. Daarmee kan je echt goed te diepte in gaan. Weet je nog van dat laatste level van Maslow’s piramide?

    *Hint. Hint. Kijk even op de agenda van Oorspronkeling. Kan je fijne events vinden. 

     

    Hou tijdens en vooral na die ervaringen bij wat er in jezelf en met jezelf gebeurt. Hoe voel je je? Hoe reageren anderen op je? Schrijf je bevindingen in een dagboekje, zodat je ze later terug kan zien. 

    05. Herzie wie je zelf bent

     

    Als je die ervaringen hebt gehad, is het slim om te kijken welk effect dit heeft op het beeld dat je vanzelf hebt geschetst. Verandert dat? En zo ja, op welke manier. Herijk jezelf na die ervaringen. Hier komt dat dagboekje weer van pas. 

     

    Bekijk eens welke overtuigingen van welke Types eigenlijk nog overeind zijn blijven staan. En welke hebben hun beste tijd wel gehad? Als je dat in ziet, mag je deze -en de bijbehorende patronen- ook los gaan laten. Dat kan je bijvoorbeeld doen in meditatie, onder hypnose, in een energetische behandeling, tijdens een ceremonie. Noem maar op. 

     

    Hoe bewuster je hier mee om gaat, hoe duidelijker zich jouw Diepe Persoonlijke Waarheid naar boven komt drijven. 

    06. Formuleer jouw Diepe Persoonlijke Waarheid 

    Waarschijnlijk begin je zo langzamerhand wel te voelen waar je naartoe gaat met je ontdekkingstocht. Je beeld over je leven, je sociale groep, onze maatschappij, de wereld (en allerlei tussenvarianten) zal steeds duidelijker worden. Het is nu tijd om daar woorden aan te geven. 

     

    Schrijf jouw visie uit. Wat geloof jij -na al die ervaringen- over het leven, de wereld, onze maatschappij of iets van gelijke strekking? Doe dit zo uitgebreid als je kunt. Schrijf dit het liefst met pen en papier. Er is iets magisch aan het schrijven met de hand. Alsof er een geheim luikje naar je onderbewuste zit, die via je pen naar buiten stroomt. Na een pagina of twee schrijven zul je zien dat het bijna vanzelf gaat, dat de zinnen automatisch op papier komen. 

    07. Inventariseer jouw talenten 

    Ga nu weer terug naar jezelf. Bekijk eens welke Types er nog overgebleven zijn. Kijk eens welke talenten die hebben. Waar zijn ze echt goed in? 

     

    Wees hierin niet te bescheiden, vaak kun je iets beter dan je denkt. Wat voor jou heel gewoon is, is voor een ander een opvallend talent. Als je echt moeite hebt om je talenten te benoemen, is het handig om weer een ander te vragen om je spiegel te zijn. Vaak zien zij precies wat je van jezelf niet kunt zien omdat ze een blinde vlek zijn. 

    08. Schrijf je levensmanifest  

    Combineer vervolgens jouw Diepe Persoonlijke Waarheid met je talenten. Hoe ga jij bijdragen aan die wereld die je zo graag zou zien? Welke superkrachten heb je al om dat mogelijk te maken? 

     

    Kijk ook eens naar je levenslijn tot nu toe. Daar vind je ongetwijfeld inspiratie over hoe je vroegere situaties hebt aangepakt, wat je nu weer kan inzetten om die droomwereld te verwezenlijken. 

    09. Identificeer je doelgroep 

    Wie zit er op jou te wachten? ‘t Zou zomaar kunnen dat jij een kritisch stemmetje hoort, die deze vraag aan je stelt. Laat maar lekker kwebbelen. Waarschijnlijk weet je inmiddels precies bij welk Typische Type dit stemmetje hoort. 

     

    Kijk meteen ook naar je andere Types. Of naar andere kenmerken van jezelf. Waarschijnlijk kan je daarin ook jouw doelgroep herkennen. De Ander dus. Die Ander lijkt op een deel van jou. En dat deel mag je uitvergroten tot een personage. Geef hem of haar een naam. Bepaal de kenmerken die typerende zijn. Breng hem of haar tot leven in je hoofd. 

     

    Jij kent die Ander heel goed, weet wat in zijn of haar leven speelt. Waar ie tegenaan loopt. Wat ie opgelost of verholpen wil hebben. En drie keer raden wie daar hulp bij kan bieden? Juist, jij! 

     

    Combineer De Ander met jouw levensmanifest en je bent er. Je hebt je oorsprong gevonden! 

    10. Feliciteer jezelf met het ontdekken van je oorsprong

    Sta even stil. Denk even terug waar je stond aan het begin van je ontdekkingstocht. Stel je even voor hoe je je toen voelde. En hoe je je nu voelt. Wat een verschil he? 

     

    Neem echt de tijd om jezelf te feliciteren. Met jezelf dus. Klinkt raar he? Is ook zo, want dat zijn we niet gewend. Maar tjongejonge, je hebt jezelf wel het allermooiste kado gegeven wat er maar bestaat. En dat heb je allemaal aan jezelf te danken. Well done! Even de kunst afkijken? Check deze klassieker

    Ben je er dan? Nee, nog niet helemaal. Maar zeker halverwege. Om je oorsprong tot leven te laten komen, mag je nog gaan bedenken hoe je dat gaat doen. Is jouw oorsprong vooral gericht op iets in je privéleven? Welke veranderingen ga je dan doorvoeren om je levensmissie te volbrengen? 

     

    Is jouw oorsprong meer gericht op je professionele leven? Ga je jouw droombaan creëren? Zie je het al voor je? Of wordt het ondernemen? Dan zul je een concept nodig hebben en een business plan. 

     

    Wat je ook doet, je bent al zo’n eind. Mag je trots op zijn. En even bij stil staan. Champagne!

    Zelf doen of samen doen?

    Dat is een no-brainer. Samen doen natuurlijk. Met iemand die deze weg al eerder gelopen heeft. Iemand met blonde krullen bijvoorbeeld… wink… wink!

     

    Nee, gekheid natuurlijk. UIteraard kan je zelf deze ontdekkingstocht gaan doen. Dat heb ik ook gedaan. Vooral omdat er op dat moment niemand op mijn pad kwam die me kon helpen. Ja, wel mensen die me een stukje op weg hielpen, maar niet iemand die de hele weg met me mee liep. En die heb ik echt gemist. Daarom duurde mijn weg ook zo lang. Bijna vijf jaar deed ik er over om mijn oorsprong, mijn levensmissie te vinden. 

     

    Inmiddels heb ik dat ruimschoots geaccepteerd, maar toen ik er middenin zat heb ik me vaak verdwaald gevoeld. Zou het ooit duidelijk worden? Ik voelde me blind omdat ik geen overzicht van de route had of van deze nieuwe wereld. Voetje voor voetje deed ik maar wat. Boeken, docu’s, ceremonies, retraites, opleidingen. Van alles. Aan de meeste heb ik iets gehad. Sommige waren ronduit geweldig. En er waren ook genoeg dingen die ik had kunnen missen.

    Op zich is dat ook weer leerzaam, maar het had me veel tijd en geld bespaard als ik een soort gids had. Een paar jaar verder besef ik me dat dat waarschijnlijk is waarom ik m’n bedrijf heb opgericht. Juist wat ik zelf zo had gemist, wil ik nu voor anderen zijn.

     

    Of dat ook voor jou de beste route is? Geen idee. Dat weet jij zelf het beste. Of eigenlijk moet ik hier schrijven: vóel jij het beste. Als ik namelijk één advies heb: voel wat voor jou werkt. En als je kiest om het met iemand te doen, voel dan ook wíe voor jou werkt. Een prachtig trackrecord van een grote naam is natuurlijk mooi, maar de persoonlijke klik is nog veel belangrijker. Vind iemand die jouw taal spreekt, die jou raakt met zijn of haar verhaal en maak met die persoon nader kennis. 

     

    Bel een keertje, ga langs, kijk eens of je alvast iets van de manier van werken kan ervaren. Een webinar. Een e-book. Een ceremonie. Lees recensies. Vraag desnoods een referentie die je mag bellen. Zodat je weet voor wie je kiest. Zodat je straks veilig en vertrouwd voelt. Het is namelijk nogal wat als je je levensmissie gaat ontdekken! 

    Ja, jij staat natuurlijk te trappelen. Graag even samen bespreken hoe en wat? Uiteraard. Mail me dan. Of plan meteen een gesprek in. Kan via deze knop. Leuk! 

    Graag een beetje meer begeleiding?

    Kijk maar eens welke sessie het beste aansluit bij jou. Tot snel!

    Gaat dat je iets te snel? Liever nog wat meer lezen? Check dan m’n e-book waarin je meer leest en vooral ook zelf aan de slag gaat. Een eerste oefening. Kan je even voelen hoe het is. Spreken we elkaar daarna gewoon. Toch? 

    e-book mockup

    Vind ook je oorsprong. Download nu het e-book.

      Gerelateerde artikelen

      Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

      Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

      Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

      Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]