long read

'van super-zakelijk
naar semi-zweverig'

zo werd Jacobien een oorspronkeling

Personal & Business Healer… Toen ik aan m’n studie Bedrijfskunde begon, had ik niet gedacht dat ik twintig jaar later dát op m’n visitekaartje zou staan. 

Wel dat ik ooit een eigen bedrijf wilde starten; dat was exact de reden om bedrijfskunde te studeren. Hoewel ik het een interessante studie vond, had ik toen graag al iets over leven vanuit je oorsprong gehoord. Over mijn Why – om maar in bedrijfskundige termen te blijven. Mijn reden is bij uitstek het voorbeeld van een What. Had ik wat meer introspectie gedaan, dan had ik waarschijnlijk een creatievere opleiding gedaan. Gelukkig kon ik in de afstudeerrichting Marketing wel een beetje m’n draai vinden. En guess what? 

Ik vond een fantastische baan bij Sara Lee, waar ik een aantal jaren op het merk Zwitsal heb gewerkt. Hoewel dat destijds nog niet expliciet zo heette, is Zwitsal één van de meest Why gecentreerde merken van Nederland. Voor mij waren die jaren een aaneenschakeling van mooie campagnes, concepten, introducties, prachtige prijzen waaronder – ja ja – zelfs een Effie.  

Inmiddels was Zwitsal overgenomen door Unilever. Tijdens mijn studie leek me dit het Walhalla voor marketeers. Daar wordt het vak uitgevonden. En dat is ook waar.  

Toch bleek het niet míjn Walhalla te zijn. Daar was het eerste moment, dat me dichter bij mijn eigen oorsprong bracht.

Ik ontdekte dat ik het vertellen van het verhaal van Zwitsal het allerleukst vond. De concepten schrijven en de campagnes ontwikkelen. Hoeveel producten exact verkocht werden, dat deed me niet zo veel. Terwijl dat een wezenlijk onderdeel is van marketeer zijn. 

Ik kreeg de kans om bij Sanoma aan de slag te gaan. Wederom een prachtige organisatie met mooie merken. Een aantal jaar werkte ik daar als Strategie & Concept manager van een intern reclamebureau. Nu mocht ik niet alleen voor Zwitsal het merkverhaal vertellen, maar voor álle adverteerders van Sanoma. Te gek! Ik leerde de kneepjes van het media vak, inspireerde klanten en collega’s en ontwikkelde spraakmakende campagnes. 

Ik leerde ook veel over het verschil tussen leiders en managers. En hoe snel een prachtige, warme cultuur kan veranderen in een slangenkuil. Lange tijd was ik een soort Tefalpannetje en liet ik dat soort negativiteit zo van me af glijden. Na de komst van mijn dochtertje werd dat anders. M’n hart was open gegaan. 

Dat was het begin van een grote verschuiving in mijn leven. Maar niet voordat ik een -bijna obligate- burn out kreeg. 

Een klein burn-outje. Verplichte introspectie.

Dat heeft me weer veel moois gebracht. Ik ontdekte de wereld van het energie werk. Eerst als klant, wat me veel inzichten heeft gegeven en waardoor m’n interesse gewekt werd. Ik leerde hoe je in vertrouwen kan leven en ontdekte de kracht van manifestatie. Ik manifesteerde zelfs een verhuizing van het centrum van Amsterdam naar een prachtige boerderij op een Brabants landgoed. Compleet met enorme treurwilg in de tuin. 

De echte ommezwaai kwam eind 2017. Ons pasgeboren zoontje lag een aantal weken in het ziekenhuis, op de Intensive Care. Mijn vriend en ik verbleven in het Ronald McDonald huis vlakbij. Een aantal weken voor zijn ziekenhuisopname had ik me opgegeven voor een zeer speciale yogasessie met klankschalen. De meeste ouders zullen waarschijnlijk de keus hebben gemaakt om die sessie af te zeggen en bij hun kindje te blijven. 

Gek genoeg voelde ik een enorme drang om naar die sessie te gaan. Ik voelde dat ik daar iets mocht doen, wat belangrijk was. Ik vroeg zelfs aan de yogajuf of we een groepsintentie konden doen, om zo alle positieve energie van de groep naar mijn zoontje te sturen. Tijdens de sessie voelde ik dat ik met een onzichtbaar draad met m’n zoontje verbonden was en dat ik hem goede energie stuurde. Ik zag dat ik iets kleiner maakte. Eerst was ik bang dat ik hem kleiner maakte, maar direct daarna wist ik dat ik het virus in hem kleiner maakte. Een prachtige ervaring. 

Terug in het Ronald McDonald huis ging ik nog even langs mijn zoontje die buiten bewustzijn aan de beademing lag. Ik praatte met hem, vertelde dat ik eindelijk was en dat ik van hem hou. Toen gebeurde er iets magisch. 

Hij werd een beetje wakker, draaide zijn hoofdje naar me toen, deed zijn oogjes half open en er biggelde één dikke traan over zijn wangetje.

Zijn mondhoekje ging, ondanks het beademingsbuisje, omhoog en hij voelde dat ik er voor hem was. Nog steeds denk ik aan dit moment als ik een dankbaarheidsmeditatie doe.

Dat was mijn eerste ervaring met energiewerk. Op dat moment dacht ik overigens nog dat dit alleen door de kracht van de yogagroep kwam. Inmiddels besef ik dat ik hier zelf een aanzienlijk aandeel in heb gehad. 

 

Ons zoontje mocht een paar dagen later naar huis. Hoewel hij genezen was van het virus, kregen we nog maar weinig contact met hem. Zo kwamen we terecht bij een dame die zielstekeningen maakt. Zij krijgt informatie door en zet dit om in prachtige tekeningen. Hoewel we daar voor ons zoontje waren, vertelde ze ook heel veel over mijn vriend en mij. Zij was de eerste die benoemde dat ik dit ook zou kunnen. En een aantal weken later vertelde een andere dame, een healer hetzelfde. 

Tijdens een intense ceremonie bleek ik inderdaad met energie te kunnen werken. 

Dat was de start van een prachtige reis. Inmiddels heb ik me bekwaamd in NLP, hypnose en lichaamsbewustzijnsbehandelingen. Ook heb ik een stevig Why traject doorlopen en uiteindelijk de combinatie tussen marketing, media, healing en ondernemen gemaakt. De perfecte mix voor mij, van alles wat ik leuk vind om te doen. 

 

Het grote verschil met vroeger is het doel waaraan ik werk. Vroeger draaide het alleen om de euro’s. Nu is dat nog steeds niet onbelangrijk. Veel belangrijker is de diepere laag van waaruit ik met mijn klanten werk. Ik heb het ijzersterke geloof dat iedereen hier in de kern iets moois te doen heeft. Ik richt me daarbij op ondernemers, bedrijven en particulieren. 

 

Als je vanuit je diepe oorsprong leeft, onderneemt of werkt, maak je daarmee niet alleen je eigen leven mooier, leuker, makkelijker en waardevoller; je maakt ook de wereld om je heen mooier. En dat is precies waar ik aan mee wil helpen!