gezien op youtube

Kan ik mijn purpose leven én carriere maken?

Kan ik mijn purpose leven én carriere maken?

 

“Oh, da’s een makkie!” denk ik altijd als ik die vraag krijg. Tuurlijk, alles kan. Maar er zit natuurlijk meer achter die vraag. 

In deze video ga ik daar wat dieper op in en ik heb ook een vraag voor jou. 

 

Ik ben Jacobien van Oorspronkeling en ik help ambitieuze carrierevrouwen die zichzelf afvragen ‘is dit nou alles?’ om hun échte antwoorden te vinden  

 

Ik krijg deze vraag regelmatig. Waarschijnlijk omdat voor veel van de mensen om mij heen hun carriere belangrijk is. Die hebben ze met veel energie en zorg opgebouwd. Niet iets om zomaar weg te doen. 

 

Het antwoord is niet zo simpel, het ligt er namelijk aan hoe je kijkt. Ga ik uitleggen. 

 

Er zijn verschillende manieren om naar je werk te kijken. Dat zeg ik niet, dat zegt ook deze onderzoeker van de Yale University of Management. 

 

(Werk als baan) 

Je kunt je werk zien als een ‘gewone’ baan. Het enige waarom je het doet is om geld te verdienen. Verder ben je inhoudelijk niet erg betrokken. 

 

(Werk als carriere) 

Je kunt je werk ook zien als een carrière. Dan is het vaak een manier om succesvol te zijn en bepaalde prestaties te behalen. Waarschijnlijk heb je ooit een plan gehad, van hoe je jouw carrière pad gaat bewandelen. 

 

Dit zie je vaak in het bedrijfsleven. 

Het bereiken van een bepaalde positie is belangrijker dan inhoudelijke betrokkenheid. Switchen tussen verschillende categorieën of bedrijfstakken is dan ook geen probleem voor deze mensen. 

 

(Werk als roeping) 

Dan is er ook nog de mogelijkheid dat je je roeping volgt, met je werk. De meeste mensen met een roeping wisten dit al heel jong. 

 

Als zij in een vriendenboekje van vroeger zouden kijken, staat daar waarschijnlijk al dat ze bijvoorbeeld dokter, juf of politie wilden worden. Hierbij is de inhoudelijke betrokkenheid heel hoog. 

 

(Werk als purpose) 

De laatste optie is dat je je werk ziet als je purpose. Voor deze mensen is de inhoudelijke betrokkenheid ook heel hoog en hechten ze minder aan hun functieomschrijving. 

 

Vaak wordt een purpose pas later in het leven ontdekt. In veel gevallen gebeurt er eerst iets dat life changing is voordat iemand z’n purpose ontdekt. 

 

Als je dan naar de vraag kijkt of je én je purpose kan volgen én carriere maken is het antwoord dus nee. 

 

Maar het is wel heel goed mogelijk om je purpose te gaan leven en daarin heel succesvol te zijn. Maar dan wel in die volgorde: eerst je purpose leven en daardoor succes verwerven. 

 

Veel vrouwen die ik spreek zien hun werk vaak als carrière, maar verlangen ernaar om juist iets te doen waar ze die inhoudelijke betrokkenheid wel voelen. Ze weten alleen niet zo goed hoe. 

 

Nu ben ik heel benieuwd: Hoe kijk jij naar je werk? 

 

Laat je antwoord achter in de comments. 

Altijd de nieuwste tips en tricks zien?

Wil je geen video missen?

Abonneer je dan op dit youtube-kanaal en de nieuwste video’s komen jouw kant op!