de kracht van de komma

Het belang van de komma

de kracht van de komma

Een bolletje met een staartje. Meer is het niet. Zo op het eerste oog stelt het niet zo veel, right? Toch deel ik graag met je, waarom ik de komma zo van belang vind. Zeker in de Week van de Werkstress. Hoewel ik hou van taal, heb ik het nu niet over de functie van de komma in ons schrijven. Ik heb het over de symbolische functie van de komma. Die wordt in mijn ogen te vaak over het hoofd gezien. 

De punt. Daar hoor je veel meer over. ‘Ik heb er een punt achter gezet.’ Of dat nou gaat over een baan, een slechte relatie of een foute gewoonte. Een punt maakt alles zwart-wit. Je hebt vóór de punt en ná de punt. Er is geen verbinding tussen die twee delen. 

Een komma daarentegen brengt een moment van stilte. Even rust om het vervolg in te luiden.

Er is altijd verbinding tussen het deel voor de komma en het deel er na. Ik pleit er dan ook voor om dat idee vaker toe te passen in je leven. Iets vaker stilstaan en kijken of het vervolg dat er aan komt een logisch vervolg is op wat er is geweest. Of misschien juist een onlogisch, verrassend vervolg. Dat is -in my humble opinion- vaak nog beter. Anders was je waarschijnlijk niet bezig met het zetten van die komma. 

Tegenwoordig -zeker in de Week van de Werkstress- hoor je zo veel over hoe druk we met z’n allen doen, dat we maar doordraven in de ratrace en eigenlijk nauwelijks tijd hebben om adem te halen, laat staan om een komma te zetten. Zijn we massaal aan het rennen naar die veelgenoemde burn out? 

Die burn out blijkt voor veel mensen -achteraf gezien- vaak een kadootje. Een lelijk verpakt kadootje, dat wel.

Voor de meeste burn out survivers die ik ken – en ik ben daar zelf eentje van- blijk dit echt een keerpunt. Het punt om je leven drastisch te veranderen. Noodgedwongen. Achteraf is er vaak heel veel dankbaarheid en waardering voor die noodstop. 

Wat ik daarbij veel zie, is dat er met een behoorlijke boosheid en zelfverwijt wordt gekeken naar de persoon die men toen was. Alsof er afstand wordt genomen van alles wat er vóór de noodstop is gebeurd. En dat vind ik zo jammer. Omdat alles wat er in je leven gebeurd is voor de noodstop, je precies heeft gebracht waar je nu bent. 

Als jij een burn out survivor bent en je herkent die bovenstaande boosheid, probeer dan eens je denkbeelden daarover te veranderen. Zie je burn out als een komma. En als dat niet direct lukt, begin dan met een punt-komma. Omarm wat jou tot die burn out heeft gebracht, leer van die situatie en denk eens terug: op welke eerdere momenten kreeg je eigenlijk al dezelfde boodschap van je onderbuik?

Als je daarin een aantal punten kan ontdekken, ben je iets belangrijks op het spoor. Dan krijg je namelijk inzicht in een oudere blokkade.

En als je die kan oplossen en loslaten zal je merken dat de pijn van die burn out ook oplost in thin air. Hoe je dat doet? Ga mediteren. Voer een gesprek met jezelf op papier. Ga de natuur in met een wandelcoach. Vind een hypnotherapeut. Kies een healer. Start met een transformatie coach. Doe een familie opstelling. Lees een boek over het onderwerp. Doe iets! 

Als je op dit moment midden in een burn out zit, dan adviseer ik je ook om vergelijkbare hulp te zoeken. Waarschijnlijk denk je nu: ‘makkelijk praten, ik heb niet eens de energie om m’n huis uit te komen.’ en ‘Ga weg met je kadootje!’. Snap ik. Been there, done that. Even got some postcards. En desondanks…. doe het toch maar. Laat je desnoods door iemand ophalen en terugbrengen. 

Ben je nog onderweg naar je burn out? Of ga je hartstikke lekker? Neem dan zeker eens een momentje om een komma te zetten.

Kijk diep in jezelf naar je oorsprong – het liefst met hulp van een coach, healer, therapeut of een objectieve kennis die je vertrouwt. En ga eens na of het vervolg nog steeds logisch is. Of eigenlijk: moet zijn. Misschien ben je wel toe aan een onlogisch vervolg. Zo’n onlogisch vervolg is nu veel makkelijker te maken omdat je vol met energie zit. 

Ik ben er overigens van overtuigd dat een burn out niet alleen van werkstress komt.

Tuurlijk, het kan de druppel zijn, maar meestal gaat een burn out over meerdere vlakken in je leven, waarin je meer energie geeft dan krijgt. Het zal je niet verbazen dat mijn advies is om je oer sprankel te vinden en daar naar te gaan leven. Every fire needs a spark, toch? 

En als je dan gaat leven en werken volgens je oer sprankel kijk dan nog eens terug aan de tijd voor je punt. Goeie kans dat alles wat je toen geleerd hebt, precies dat is wat je nodig hebt bij het volbrengen van je gevonden levensmissie. Blijkt het toch een komma te zijn! 

 

Ken je iemand die wel eens een komma zou mogen zetten? Voel je dan vrij om dit artikel te delen. Dat waardeer ik enorm!

_________________

#weekvandewerkstress #burnout #oorspronkeling #oorsprong #oersprankel #persoonlijkeontwikkeling #healing #hypnose #belangvandekomma #keerpunt #inmyhumbleopinion 

_________________

Wil je je oorsprong vinden? Als je in november boekt (en start) met de code TRAKTATIE30% krijg je 30% korting. Wees er snel bij. Ik heb nog een paar plekjes beschikbaar. www.oorspronkeling.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *