#05 Purpose praat- de podcast

Een rijker leven? Leef je purpose!

Hé, wat leuk dat je luistert. Meer rijkdom in je leven. Hoe dan? In deze aflevering ga ik daar verder op in. Hoe wordt je leven rijker als je leeft vanuit je purpose? En wat heeft dat dan weer te maken met joy, happiness en schaarste? Luister je mee?

 

-muziek-

 

Welkom bij Purpose Praat, dé podcast voor ambitieuze carrière vrouwen die op zoek zijn naar zingeving in hun leven en hun werk. 

 

Vraag jij jezelf regelmatig af “is dit nou alles?”. Dan ben je hier op de juiste plek. 

 

In deze podcast neem ik je mee op reis naar het ontdekken van jouw purpose. Dat wat je echt te doen hebt hier. 

 

Ben je klaar om uitgedaagd te worden? Zet dan even een komma in je drukke dag en luister mee. 

 

Ik ben je host, Jacobien Meijering van Oorspronkeling. Jouw ontdekkingsreis naar je purpose begint hier, bij Purpose Praat. 

-muziek-

Hallo, Jacobien hier. 

 

Dat je leven leuker en makkelijker wordt, dat heb je misschien al gehoord in de vorige afleveringen. In deze ga ik in op hoe je leven ook ríj́ker wordt als je vanuit je purpose gaat leven. Op twee manieren nog wel. 

 

Als jij aan rijkdom denkt, wat voor beeld hoort daar dan bij? Ik gok dat veel mensen denken aan een vette bankrekening. Rijkdom in de vorm van veel geld. Eigenlijk zou je dat kunnen zien als een heel tastbare vorm van rijkdom. Gaan we het zeker over hebben. 

 

En ik bespreek ook een minder tastbare vorm van rijkdom. En dat heeft alles te maken met het verschil tussen joy en happiness. 

 

Maar eerst over die tastbare vorm van rijkdom. Oftewel veel euro’s, dollars of bitcoin. 

 

Want ja, het leven vanuit je purpose klinkt prachtig en iets voor een ander doen is ook geweldig en tegelijkertijd moet de hypotheek ook betaald worden he? En je wilt ook af en toe op vakantie en een mooie outfitje scoren, right? 

 

Ik vind het altijd heel interessant om hier vanuit de economische wetten naar te kijken. Een paar afleveringen geleden vertelde ik je over hoe je leven leuker wordt en dat het makkelijker is om in de flow te komen. En dat dit vaak samenhangt met doen waar je van nature al goed in bent. 

 

Heel lang zijn we gewend geweest om van onze 4tjes 8-en te moeten maken. Dan besteden we heel veel tijd en energie aan iets wat van nature niet je talent is. 

 

Als je vanuit je purpose gaat leven, dan keer je dat om. Je gaat juist wél je talenten volgen. En daar je tijd en energie aan besteden. En dan is de kans groot dat je van een 8 zomaar een 10 maakt. Niet dat dit een einddoel is – die 10 halen, maar het is wel een mooi bij-effect. 

 

Ze zeggen wel eens dat je 10.000 uren ergens aan moet besteden als je daarin bij de absolute top wilt behoren? Niveautje Olympisch kampioen gaat het dan over he? 

 

Nou, presteren op Olympisch niveau is niet een doel op zich als je je purpose leeft is. Maar áls dat het wél zou zijn, dan ben ik er van overtuigd dat je veel minder dan 10.000 uren nodig heb om dat te bereiken. Als jij je talent volgt, gaat dat ongetwijfeld veel sneller en makkelijker. 

 

En als je je dan zó verder ontwikkeld; dat je zó goed ergens in bent geworden, dan ben je daar vaak redelijk uniek in. Misschien niet de enige, maar wel één van de weinigen. 

 

Als je iets weet van economie, dan zie je al aankomen wat dit met rijkdom te maken heeft. Doordat je één van de weinigen bent, ben je daardoor automatisch een schaarste. En als iets schaars is dan wordt daar vaak meer voor betaald. Dit is een van de eerste economische wetten: de wet van vraag en aanbod. Hoe lager het aanbod, hoe hoger de prijs in het kort. 

 

Zo leidt je talent volgen, omdat je je purpose leeft, tot meer rijkdom. Tot meer tastbare rijkdom, that is. 

 

Laat ik je nu vertellen over de óntastbare vorm van rijkdom. 

 

Oh, alvast even dit: in zweverige kringen was lang het beeld dat óntastbare rijkdom een superieure vorm van rijkdom zou zijn. Daar werd dan vaak ook een beetje nuffig over gedaan. Alleen maar geld najagen wordt gezien als iets leegs. 

 

Hoewel ik eigenlijk in m’n onderbuik voel dat die ontastbare vorm belangrijker is in the end, weet ik ook dat het in onze wereld fijn is als ze hand in hand gaan. Ik zie tastbare rijkdom als een middel om die ontastbare rijkdom verder te versterken. 

 

Misschien is het jou ook opgevallen dat er de laatste jaren een verandering gaande is. Steeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit. Dat geitenwollensokken imago wordt afgeschud. Het zijn al lang niet meer die wereldvreemde mensen met geitenwollensokken en lange blauwe jurken, met spiegeltjes en veren in hun haar. 

 

Niks mis mee overigens, maar doordat spiritualiteit uit het cliché-hokje komt, wordt het meer relatable voor veel mensen. Onder deze nieuwere groep is het ook niet meer zo’n taboe om het ook over tastbare rijkdom te hebben. Hand in hand met ontastbare rijkdom. 

 

Maar wat is die ontastbare rijkdom dan? 

Ik leerde dit van Simon Sinek, die ken je misschien wel als schrijver van ‘Start with Why’. Als je hem niet kent, check hem op youtube. Als je Simon Sinek zoekt, komt ie meteen naar boven. 

 

Ik heb met veel plezier zijn boeken gelezen en kan me in veel van zijn verhalen heel goed vinden. Z’n methode kan nog iets verfijnder vind ik, maar daar zal ik nu niet op in gaan. 

 

Meneer Sinek heeft het in één van zijn boeken over joy en happiness. Op het eerste gezicht lijken dit inwisselbare termen, zeker voor een niet-native speaker als ik. Toch klopt dat niet helemaal. En naar het Nederlands vertalen, dat is ‘m ook niet helemaal. Je kunt het vertalen als geluk en gelukzaligheid. Klinkt toch een beetje gezapig he, dat gelukzaligheid? Ik hou het toch maar bij de Engelse termen. Joy en happiness dus.  

 

Hij stelt dat happiness kort en vluchtig is. En dat je dit voor jezelf doet. Een voorbeeldje: Je bent keihard aan het knallen om een grote deal te maken en zo je targets voor dit kwartaal te halen. Herkenbaar? Als dit lukt en je krijgt die bonus op je rekening gestort, hoe voel je je dan? Geweldig, fantastisch, helemaal on top of the world neem ik aan. 

 

Ga nu eens terug naar de laatste keer dat jij je zo voelde. Kun je dat gevoel weer helemaal terughalen? De kans is groot dat dit heel moeilijk is. Dat komt omdat het een voorbeeld van happiness is. Happiness is vluchtig en in veel gevallen werkt het prima in je eentje. 

 

Joy is het gevoel dat je krijgt als je iets doet wat voortkomt uit jouw waarom. Het hangt heel nauw samen met je persoonlijke zingeving. En het is bijna altijd nodig om iets of iemand anders erbij te hebben. Dit is bijvoorbeeld het gevoel dat je krijgt als je iemand anders écht helpt. Niet omdat het je taak is of omdat je ervoor wordt betaald; het gaat hier om -bewust of onbewust- écht voelen dat jij dit te doen hebt. Dat is je belangrijkste motivatie. En uiteraard is het fijn je hier voor betaald krijgt en dat het tot jouw takenpakket behoord. Alleen maar geweldig als je dat kan combineren. Maar die intrinsieke motivatie is het belangrijkste. 

 

Heb jij dat wel eens gehad? Dat je iets of iemand écht geholpen hebt, waarbij je wist dat dit zó bij jouw beeld van de wereld past? Dan kun je ongetwijfeld nú nog stééds voelen hoe dat destijds voelde. Heel anders dan het scoren van een bepaalde target he? 

 

Sinek maakt ook -half grappend- de link naar je kinderen. Als je kinderen hebt kun je even meevoelen. Hij zegt: je vindt je kinderen misschien niet altijd leuk, maar je houdt wel altijd van ze. Dat is het verschil tussen happiness en joy. 

 

Ik had het aan het begin van mijn ontdekkingstocht naar mijn purpose. Al een jaar of tien werkte ik in de marketing, waarvan de laatste vijf jaren bij een soort reclamebureautje binnen een grote uitgever. Het vertellen van merkverhalen was mijn core business. En even zonder bescheiden te zijn – daar was ik ook echt goed in. Ik was daar succesvol in. En iedere keer als ik ‘scoorde’ voelde ik een kick. Een kort moment van geluk. En als ik dan weer m’n target had gehaald aan het einde van het kwartaal dan had ik nog eens zo’n geluksgevoel. Happiness dus.

 

Heel lekker natuurlijk, zo’n bonus op je rekening. Maar als ik er nu aan terugdenk, kan ik dat gevoel niet terughalen. Dat is voorbij. Heel vluchtig. 

 

Het zelfde geldt voor de plannen die ik toen maakte, die pitches die ik allemaal gewonnen heb. De meeste kan ik me nog wel een beetje herinneren, maar ik voel er weinig bij. 

 

In de eerste aflevering van deze podcast vertel ik je het uitgebreide verhaal maar heel in het kort: juist die situatie waarin er vooral korte kicks waren hebben me tot een burn-out gebracht. Ik miste diepgang. Ik miste zingeving. Ik had genoeg happiness, maar te weinig joy. 

 

Aan het begin van die burn-out ontmoette ik een heel intrigerende dame. Ze zag eruit alsof ze een hoofdredacteur van een magazine was, prachtig, elegant, beetje hip. Heel relatable voor mij, dit soort dames zag ik voortdurend op m’n werk. Maar haar werk was het lezen van mensen. Zij deed readings. Ook bij mij. En ze vertelde dingen die ze niet kon weten. Prachtig en ongelovelijk. 

 

Ik voelde me enorm tot haar aangetrokken, zo’n intrigerende combinatie van bekend en onbekend had ze voor mij. Ik leerde haar beter kennen en ze vertelde dat ze meer mensen opnieuw kennis wilde laten maken met hun eigen intuitie. Hoe ze er over vertelde – ik hing aan haar lippen. 

 

Aan alles voelde ik: híér wil ik bij helpen. Niet om haar een plezier te doen, maar vooral om mezelf een plezier te doen. Vanuit m’n tenen voelde ik: aha, dus dat is het om een why te voelen, zoals Simon Sinek zou zeggen. 

 

Ze was heel blij met mijn hulp en ik deed wat ik zo gewend was. En toch was het compleet anders. 

 

Het is misschien wel m’n beste plan ooit geworden en wat een joy voelde ik tijdens het maken! Heerlijk! 

 

Helaas is het er om persoonlijke redenen niet van gekomen om dit in de werkelijkheid neer te zetten. Maar het is voor mij in mijn zoektocht naar zingeving, naar mijn purpose wel een heel belangrijk piket-paaltje geweest. 

 

Het diepe gevoel van joy, van zingeving – dat hangt heel nauw samen met jezelf de rijkste man of vrouw op aarde voelen. Dat is echte rijkdom als je het mij vraagt. Ontastbare rijkdom. Daar kan geen bonus tegenop. 

 

Maar het is wel fijn als die tastbare en ontastbare rijkdom hand in hand gaan. 

 

Je hebt nu ontdekt hoe leven vanuit je purpose je leven niet alleen leuker en makkelijker maakt, maar ook veel rijker. In de volgende aflevering vertel ik je graag hoe je leven ook zinvoller wordt. 

-muziek-

 

Heb je met plezier naar deze aflevering geluisterd? Geef me dan een mooie review. Zo zorg jij er voor dat deze podcast door meer mensen beluisterd wordt. 

 

Als je via Spotify luistert op je telefoon, ga je naar het overzicht van alle aflevering. Je klikt op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Kies de optie Show beoordelen en geef je beoordelen. Ik ben er heel blij mee! 

 

En als jij nu voelt “Ik wil ook mijn purpose ontdekken”, abonneer je dan op deze podcast. Dan komt er nog veel meer informatie en inspiratie jouw kant op. 

 

Geen aflevering missen?

Abonneer je nu op Purpose Praat - de podcast

Handig! Als er een nieuwe aflevering is krijg jij ‘m meteen te zien.