00.2 Brainwaves

Op dezelfde golflengte zitten; die uitdrukking ken je vast wel.

Misschien gebruik je ‘m zelfs regelmatig. In deze video ontdek je waar dit vandaan komt. En hoe jij je voordeel daarmee kan doen.

Joehoe?! Zitten we op dezelfde golflengte? Dan heb je jezelf vast wel eens afgevraagd.  

 

Die uitdrukking komt dus niet zo maar uit de lucht vallen. Die slaat echt ergens op. Het heeft alles te maken met de frequenties van onze hersenen.   

 

Meetbaar

Die frequenties zijn zelfs meetbaar. Met een EEG-scan, die in het ziekenhuis gebruikt wordt voor hersenonderzoek. Zo’n badmuts met allemaal draadjes er aan. Onze hersenen vertonen namelijk electrische activiteit. En dat is zichtbaar in frequenties. Dit worden de hersengolven genoemd.  

 

In deze video ga ik je meer over vertellen over deze hersengolven en de samenhang met de drie grote hersendelen. Weet je nog? Het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein.  

 

5 zones

Als je onze hersengolven meet, zijn er een 5-tal zones te meten. Zijn we met veel nieuwe informatie bezig in een stressvolle situatie, dan zijn we in een hoge bèta-staat. Als we in een gewone, redelijk actieve staat zijn, is dat een lage bèta-staat.  

 

Bèta 

De bèta-staat is de frequentie van onze neo-cortex. Als deze informatie in dit filmpje helemaal nieuw voor je is, moet je brein hard werken en zit je waarschijnlijk in een hoge bèta.  

 

Alpha 

Als de frequentie wat lager wordt, gaan we over naar een alpha staat. Dit is de grens tussen de neo cortex en ons limbisch brein. In deze staat verkeren we als we creatief bezig zijn. Onze aandacht gaat meer naar binnen toe, terwijl we in bèta vooral met indrukken buiten ons bezig zijn.  

 

Stel je maar eens voor hoe het voelt als je even aan het staren bent. Dat is alpha. Als dan iemand je roept (Aarde voor Jacobien) wordt je weer naar bèta geroepen.  

 

Theta 

Als de frequentie nog lager wordt, komen we in de theta-staat. Hierbij is ons lichaam eigenlijk aan het slapen en ons brein is nog wakker. Dit is de staat waar the magic happens, als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en zeker als het om healing gaat.  

 

Deze term kom je in dit traject regelmatig tegen. De theta staat. Onthoud die naam.  

 

Deze staat valt grotendeels samen met je limbisch brein. Weet je nog? Het deel van onze hersenen waar onze gevoelens en emoties zitten. Misschien heb je wel eens gehoord dat je ‘in verbinding’ kan zijn. In meditatie of in yoga kom je dit vaak tegen. Als je in theta-staat bent, ben je ook ‘in verbinding’. 

 

Delta 

Dan is er nog die heerlijke staat, waar we hopelijk elke nacht van genieten: de delta-staat. Als we in delta-staat zijn is onze hersenfrequentie het laagst en liggen we lekker te slapen. Dan herstelt ons lichaam.  

 

Gamma 

Tenslotte is er nog een laatste staat, die maar heel zeldzaam is. Dat is de gamma-staat. Die heeft juist een heel hoge frequentie, nog veel hoger dan een hoge bèta staat. Dit ervaren we in een staat van hoogbewustzijn 

 

Gaat gepaard met verheven gevoelens van geluk, mededogen en een verhoogd besef van alles wat is. Dit wordt ook wel een transcendente ervaring of bliss genoemd. Voor de zeer ervaren yogi’s onder ons is dit weggelegd.  

In dit traject zul je regelmatig de theta-staat opzoeken en in verbinding zijn. Hoe je dat doet, leer je later. Voor nu is het belangrijk om de verschillende staten en hun kenmerken te weten.  

 

Match daarom in de volgende oefening de kenmerken met de verschillende staten. Succes!  

 

Happy to help

Graag een beetje meer begeleiding?

Meestal is het lekker om zelf aan de slag te gaan. En sòms wil je een beetje extra begeleiding. Een uurtje sparren en overleggen. Of liever live om samen de juiste stappen te zetten. Fijn dat ik je mag helpen. Kijk maar eens in de webshop welke sessie het beste aansluit bij jou. Tot snel!