00.1 Bovenkamer

Je brengt waarschijnlijk -net als de meeste mensen- veel tijd door in je hoofd.

Maar weet je eigenlijk welke onderdelen in je hoofd zitten? In deze video ontdek je welke drie grote hersendelen waarvoor verantwoordelijk zijn.

Weet je nog? Mr Patatoe head? In de inleiding vertelde ik al, dat ik me zo voelde, toen iemand me een wandelend hoofd noemde. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd? 

 

In deze video vertel ik je over de opbouw van onze hersenen. Als je regelmatig ‘in je hoofd’ zit is het interessant om hier meer over te weten, toch?  

 

En voor dit traject is het niet alleen leuk maar vooral ook belangrijk om te weten. Er wordt hier regelmatig aan gerefereerd. Vooral de woorden ‘neo-cortex’, ‘limbische brein’ komen regelmatig voorbij. 

 

Misschien heb je al enige kennis van onze hersenen. Waarschijnlijk weet je wel dat onze hersenen uit drie gebieden bestaan: onze hersenstam (ook wel reptielenbrein genoemd), ons limbisch brein (ook wel zoogdierenbrein genoemd) en neo-cortex (ook wel ons menselijk brein genoemd).  

 

Hersenstam 

Ons reptielenbrein is het oudste deel van onze hersenen en bekijkt slecht een paar zaken. Allereerst vraagt ie zich af: is het hier fysiek veilig? Zo niet, dan kiest ie óf vluchten óf bevriezen óf vechten. FreezeFight of Flight. Dat klinkt bekend toch?  

 

Als het wel fysiek veilig is, checkt ie of er iets te eten is. En als dat ook geregeld is kijkt ie of we ons hier kunnen voortplanten. Simpel as that.  

 

Limbisch brein 

Na het reptielebrein ontstond ons limbisch brein. Dit is de plek waar onze emoties en gevoelens huizen. Dit is het deel van onze hersenen dat in beelden denkt èn dat met ons hart communiceert.  Als je bijvoorbeeld liefde voelt, is dit het gebied waar dat vandaan komt.  

 

Nu heb ik een vraag voor je: heb je ooit geprobeerd om het begrip liefde te omschrijven? Vele poëten en andere kunstenaars zijn je voorgegaan. En stuk voor stuk komen ze een heel eind de goede richting op, maar het blijkt feitelijk onmogelijk om een gevoel zodanig in woorden uit te drukken, dat het voor iedereen geldt. Daar is een goede reden voor.  

 

Woorden komen namelijk uit een ander deel van onze hersenen: uit de neo-cortex.  

Neo-cortex 

Dit is het deel van de hersenen dat ons mensen onderscheidt van zoogdieren en is het jongste deel van onze hersenen. Hier bevindt ons rationele, bewuste denken.  

 

Dit deel van onze hersenen denkt ook dat ze alles bepalen. In werkelijkheid speelt slechts een fractie van ons hele functioneren zich in de neo-cortex af.  

 

Stel je voor dat je na iedere ademhaling bewust zou moeten denken: ‘let op: weer een volgende teug adem innemen, en weer uit’… Zo zijn er talloze acties die je lichaam uitvoert zonder dat jij er ooit bewust over na hoeft te denken. 

 

Sommige deskundigen denken dat in de neo-cortex ook ons ego zit. In de hedendaagse taal is ‘je ego’ niet zo’n mooi ding, he? ‘Hij heeft zo’n groot ego, echt vreselijk.’ Herkenbaar?  

 

Ik denk dat het ego een beetje miskend is. Het ego is namelijk eigenlijk een beschermer. Die helpt jou om je te beschermen tegen pijn. Het is eigenlijk een overlevingsmechanisme.  

 

Hoe dat precies zit, komt in een latere fase aan bod. Voor nu is het voldoende om de drie grote delen van de hersenen te weten en te begrijpen welk deel waarvoor verantwoordelijk is.  

Maak daarom nu de bijbehorende opdracht Bovenkamer. Succes! 

Happy to help

Graag een beetje meer begeleiding?

Meestal is het lekker om zelf aan de slag te gaan. En sòms wil je een beetje extra begeleiding. Een uurtje sparren en overleggen. Of liever live om samen de juiste stappen te zetten. Fijn dat ik je mag helpen. Kijk maar eens in de webshop welke sessie het beste aansluit bij jou. Tot snel!