14/02/22

Wat is zingeving voor mij? Een stappenplan om jouw antwoorden te vinden

Wat is zingeving voor mij? Oftewel: wat is mijn purpose? Als jij de antwoorden op deze vragen zoekt heb je vast al ontdekt dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Je wilt wel, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Met dit stappenplan ontdek jij je purpose.
wat is zingeving voor mij - man staat op berg met armen wijd

Als je -net als ik- uit het commerciële wereldje komt, ben je gewend met merken te werken. Een beetje merk heeft een kraakheldere purpose; de basis van alle merkbeslissingen. Ooit bedacht door een merkstrateeg van een fancy reclamebureau. Lekker makkelijk! Heel anders dan het antwoord te vinden op de vraag ‘wat is zingeving voor mij?’.

Voelen in plaats van bedenken

Je eigen purpose is een stuk lastiger te formuleren. Daar ga je geen dure merkstrateeg voor inhuren, toch? Zou ook niet werken hoor, want jouw purpose kan je niet bédénken; die moet je voelen. Maar waar begin je? Bij stap 1 van dit stappenplan.

01. Zet je Bril der Nieuwsgierigheid op

Misschien ben je je er van bewust, misschien ook niet, maar gedurende de dag dragen wij allerlei brillen. Bijvoorbeeld een roze bril van verliefdheid. Verliefd op je nieuwe liefde, verliefd op het leven, of op jezelf. Als je door die bril kijkt wordt alles leuker. Zo heb je talloze brillen, waar er waarschijnlijk een paar favoriet zijn. 

 

Voor deze ontdekkingstocht raad ik je een andere bril aan. De Bril der Nieuwsgierigheid. Vaak wordt nieuwsgierigheid als iets vervelends afgeschilderd. Ben ik ‘t volledig mee oneens. Absolute onzin! Ik vind nieuwsgierigheid een fantastische eigenschap. Het zorgt er namelijk voor dat je je oordeel uitstelt. En dat geeft je de kans om je perspectief te verruimen. 

 

Juist in deze ontdekkingstocht is fijn om het oordeel over jezelf uit te stellen. Je gaat een stukje buiten je comfortzone en hebt nog geen idee wat je gaat tegenkomen. Kijk daarom met mildheid en nieuwsgierigheid naar jezelf. Gaat je helpen! 

02. Zoom in op jezelf en zie jezelf

Je hebt vast wel eens een persoonlijkheidstest gedaan. Zo’n kleurenschema waarin je jezelf en anderen herkende. Leuk he? Een uitstekend startpunt om jezelf nog verder uit te pluizen.

 

Maar… ben jij gedurende de dag altijd dezelfde persoon? Ben je bij verschillende mensen altijd dezelfde persoon? Reageer jij in iedere situatie hetzelfde? Als je op iedere vraag JA antwoord, ben je de meest stabiele persoon die ik ken. 

 

Persoonlijkheidsdelen

De meeste mensen zijn namelijk een samenvatting van verschillende persoonlijkheidsdelen. En ieder persoonlijkheidsdeel heeft zo z’n eigen overtuigingen en reacties. Ik noem dat je Typische Types. Ga eens bij jezelf na welke Typische Types jij in jezelf ontdekt.

 

En -als je echt durft te ontdekken- vraag het dan eens aan je partner, je vrienden en je familieleden. Kan even schrikken zijn, maar is vooral heel leuk. En soms pijnlijk herkenbaar… Wees vooral nieuwsgierig en ontdek wie je nog meer bent. 

03. Kijk van een afstandje naar je leven, the bigger picture

Als je dan een goed idee hebt van wie je bent, kijk dan eens naar je leven. Hoe heeft jouw leven er uitgezien? Maak dat eens visueel. Wat zijn de hoogtepunten? En de dieptepunten?

 

Bekijk vervolgens wat de rode draad is in jouw leven. Welke thema’s ontdek je? Welke situaties herhalen zich keer op keer? Doe dit eventueel met een ander. Je kent je eigen verhaal vaak al best goed. Een ander kan er met frisse ogen naar kijken.  

04. Stap uit je comfortzone en evalueer je reactie daarop

Als je jezelf en je leven in kaart hebt gebracht ga je uit je comfortzone. Ga ervaringen opdoen. Wat zouden jouw Typische Types graag willen doen, maar durfden ze niet? Waar durfden ze niet eens van te dromen? Zoek in die richting.

Denk dan ook eens ervaringen die iets met spiritualiteit* te maken hebben. Daarmee kan je echt goed te diepte in gaan. 

(*Hint. Hint. Kijk even op bij de ceremonies van Cacao & co. Krijg je hele fijne begeleiding 😉 )

Hou tijdens en vooral na die ervaringen bij wat er in jezelf en met jezelf gebeurt. Hoe voel je je? Hoe reageren anderen op je? Schrijf je bevindingen in een dagboekje, zodat je ze later terug kan zien.  

05. Herzie wie je zelf bent

Als je die ervaringen hebt gehad, is het slim om te kijken welk effect dit heeft op het beeld dat je vanzelf hebt geschetst. Verandert dat? En zo ja, op welke manier. Herijk jezelf na die ervaringen. Hier komt dat dagboekje weer van pas. 

 

Bekijk eens welke overtuigingen van welke Types eigenlijk nog overeind zijn blijven staan. En welke hebben hun beste tijd wel gehad? Als je dat in ziet, mag je deze -en de bijbehorende patronen- ook los gaan laten. Dat kan je bijvoorbeeld doen in meditatie, onder hypnose, in een energetische behandeling, tijdens een ceremonie. Noem maar op. 

 

Hoe bewuster je hier mee om gaat, hoe duidelijker zich jouw Diepe Persoonlijke Waarheid naar boven komt drijven.  

06. Formuleer jouw Diepe Persoonlijke Waarheid 

Waarschijnlijk begin je zo langzamerhand wel te voelen waar je naartoe gaat met je ontdekkingstocht. Je beeld over je leven, je sociale groep, onze maatschappij, de wereld (en allerlei tussenvarianten) zal steeds duidelijker worden. Het is nu tijd om daar woorden aan te geven. 

 

Schrijf jouw visie uit. Wat geloof jij -na al die ervaringen- over het leven, de wereld, onze maatschappij of iets van gelijke strekking? Doe dit zo uitgebreid als je kunt.

 

Magisch schrijven

Schrijf dit het liefst met pen en papier. Er is iets magisch aan het schrijven met de hand. Alsof er een geheim luikje naar je onderbewuste zit, die via je pen naar buiten stroomt. Na een pagina of twee schrijven zul je zien dat het bijna vanzelf gaat, dat de zinnen automatisch op papier komen.  

07. Inventariseer jouw talenten 

Ga nu weer terug naar jezelf. Bekijk eens welke Types er nog overgebleven zijn. Kijk eens welke talenten die hebben. Waar zijn ze echt goed in? 

 

Wees hierin niet te bescheiden, vaak kun je iets beter dan je denkt. Wat voor jou heel gewoon is, is voor een ander een opvallend talent. Als je echt moeite hebt om je talenten te benoemen, is het handig om weer een ander te vragen om je spiegel te zijn. Vaak zien zij precies wat je van jezelf niet kunt zien omdat ze een blinde vlek zijn.  

Wat is zingeving voor mij?

Je hebt het meeste werk nu gedaan. Jouw antwoord ligt binnen handbereik. In deze fase leg je alle puzzelstukjes bij elkaar en laat je je creativiteit stromen.

08. Schrijf je levensmanifest  

Combineer vervolgens jouw Diepe Persoonlijke Waarheid met je talenten. Hoe ga jij bijdragen aan die wereld die je zo graag zou zien? Welke superkrachten heb je al om dat mogelijk te maken? 

 

Kijk ook eens naar je levenslijn tot nu toe. Daar vind je ongetwijfeld inspiratie over hoe je vroegere situaties hebt aangepakt, wat je nu weer kan inzetten om die droomwereld te verwezenlijken.  

09. Identificeer je ‘doelgroep’ 

Wie zit er op jou te wachten? ‘t Zou zomaar kunnen dat jij een kritisch stemmetje hoort, die deze vraag aan je stelt. Laat maar lekker kwebbelen. Waarschijnlijk weet je inmiddels precies bij welk Typische Type dit stemmetje hoort. 

 

Kijk meteen ook naar je andere Types. Of naar andere kenmerken van jezelf. Waarschijnlijk kan je daarin ook jouw ‘doelgroep’ herkennen. Met doelgroep bedoel ik een groep mensen, waarin jij een deel van jezelf herkent. De Ander dus.

 

Die Ander lijkt op een deel van jou. En dat deel mag je uitvergroten tot een personage. Geef hem of haar een naam. Bepaal de kenmerken die typerende zijn. Breng hem of haar tot leven in je hoofd. 

 

Jij kent die Ander heel goed, weet wat in zijn of haar leven speelt. Waar ie tegenaan loopt. Wat ie opgelost of verholpen wil hebben. En drie keer raden wie daar hulp bij kan bieden? Juist, jij! 

 

Combineer De Ander met jouw levensmanifest en je bent er. Je hebt je purpose gevonden! 

10. Feliciteer jezelf met het ontdekken van je oorsprong

Sta even stil. Denk even terug waar je stond aan het begin van je ontdekkingstocht. Stel je even voor hoe je je toen voelde. En hoe je je nu voelt. Wat een verschil he? 

 

Neem echt de tijd om jezelf te feliciteren. Met jezelf dus. Klinkt raar he? Is ook zo, want dat zijn we niet gewend. Maar tjongejonge, je hebt jezelf wel het allermooiste kado gegeven wat er maar bestaat. En dat heb je allemaal aan jezelf te danken. Well done! Even de kunst afkijken? Check deze klassieker

Ben je er dan? Nee, nog niet helemaal. Maar zeker halverwege. Om je oorsprong tot leven te laten komen, mag je nog gaan bedenken hoe je dat gaat doen. Is jouw purpose vooral gericht op iets in je privéleven? Welke veranderingen ga je dan doorvoeren om je levensmissie te volbrengen? 

 

Is jouw purpose meer gericht op je professionele leven? Ga je jouw droombaan creëren? Zie je het al voor je? Of wordt het ondernemen? Dan zul je een concept nodig hebben en een business plan. 

 

Wat je ook doet, je bent al zo’n eind. Mag je trots op zijn. En even bij stil staan. Champagne!

Zin om ook je purpose te ontdekken?

Oorspronkeling begeleidt je graag

Deze stappen heeft Oorspronkeling verwerkt in een traject: Project Purpose. Speciaal voor ambitieuze vrouwen die weten dat het tijd is om naar binnen te gaan. Neem hier maar eens een kijkje. 

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]