24/01/22

Wat betekent ‘purpose’ eigenlijk precies?

Een purpose. Wat betekent purpose nou eigenlijk? Je hebt er vast wel een idee bij, maar een beetje helderheid kan nooit kwaad hè? Lees even mee.
wat betekent purpose - kompas in hand
Wat betekent ‘purpose’?

Hoewel de meeste mensen wel een beeld hebben bij het woord ‘purpose’, kun je ‘m niet terugvinden in de Dikke van Dale. ‘t Is een woord dat via de marketing en merkmanagement in onze taal is gekomen. Waar eerst vooral de grote merken hun purpose opschreven, heeft nu zelfs de bakker op de hoek z’n purpose op de voorgevel gedrukt. Vaak wordt het in één adem genoemd met ‘zingeving’. 

Hoewel purpose ook een heel concrete vertaling heeft, namelijk: een meetbare doelstelling, gaat het bij het vinden van je purpose om iets minder concreets. Woorden als ‘de bedoeling’ en ‘levensmissie’ komen dan eerder in de buurt.

 

AKA Levensmissie

In de Dikke van Dale lees je ook niets over ‘levensmissie’. Wel van het woord missie. Een opdracht. Een roeping zelfs. Koppel dat aan het leven en je voelt al aan: dit woord gaat er van uit, dat er een groter plan zit, achter ons bestaan. Het gevoel van lotsbestemming. Dat het leven een reden heeft. 

 

Je oorsprong

Leven vanuit je purpose dus. In mijn bedrijf noem ik het ook wel ‘leven vanuit je oorsprong’. Doen wat je hier ècht te doen hebt. Anderen helpen om dát te ontdekken, vind ik ‘t mooiste wat er is.  

 

Meerdere lagen

Een purpose kan je op meerdere lagen bekijken. Sommige theorieën gaan vooral uit van je eigen waarden en hoe je hier trouw aan kunt blijven. Andere theorieën leggen de relatie met ‘in de flow zijn’. Ook zijn er theorieën die daarnaast een spirituele laag toevoegen. Yep, ik behoor tot de laatste groep.

 

In het dagelijks leven gaan we meestal uit van onze mentale laag. Soms wordt daar ook de emotionele laag en de fysieke laag bijgevoegd. Maar zelden wordt ook die spirituele laag meegenomen. Zonde vind ik dat. Die lagen samen vormen namelijk ons menselijk systeem. Wel handig om al die lagen mee te nemen toch? 

Vóélen is key

Die mentale laag kan je met goed en slim denkwerk voor een groot deel zelf uitpluizen. Maar die andere lagen (fysiek, emotioneel en spiritueel), dat werkt niet vanuit je hoofd. Daarvoor moet je naar binnen gaan. Moet je gaan vóélen.

Werkwijze

Je purpose ontdekken kan op verschillende manieren. All by yourself of juist met anderen samen. Ga je liever zelf op ontdekkingstocht? Of geef je de voorkeur aan werken een groep gelijkgestemde vrouwen?

Óók je purpose ontdekken?

Oorspronkeling biedt meerdere mogelijkheden

Jóúw purpose kun je alleen ontdekken op jóúw manier. Op het randje van je comfortzone en nét daarbuiten. Benieuwd wat Oorspronkeling voor je kan betekenen?

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]