18/11/21

Een purpose burn-out: wat is het?

De purpose burn-out. Je hoort er steeds vaker over. Een nieuwe term die toch bekend klinkt. Een type burn-out die samenhangt met zingeving. Of eigenlijk het gebrek daar aan. Maar wat is het nou precíés?
De betekenis

De betekenis van een burn-out kennen we inmiddels allemaal. Bijna 1 op de 6 mensen heeft op dit moment zelfs burn-out klachten. Langdurig stress hebben is in veel gevallen de oorzaak van het opbranden. Geestelijke en lichamelijke vermoeidheid en lastig kunnen ontspannen zijn veel voorkomende klachten.

Het woord purpose laat zich het beste vertalen als ‘bedoeling’ en heeft een sterke samenhang met zingeving. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 20% van alle burn-outs worden veroorzaakt door een gebrek aan zingeving.

Symptonen

Tot nu toe werd geen onderscheid gemaakt tussen de klassieke burn-out en de purpose burn-out. Logisch ook, de meest opvallende symptomen komen bij beide typen veel voor: fysieke en geestelijke vermoeidheid en moeite met ontspannen

Klassieke burn-out door hoge werkdruk

Bij een klassieke burn-out is vaak een hoge werkdruk de oorzaak, met ook verminderde concentratie, vergeetachtigheid en zelfs angst- en paniekaanvallen als gevolg.

Purpose burn-out door gebrek aan zingeving

De oorzaak van een purpose burn-out zit ‘m in het gebrek aan zingeving en verminderd plezier in het werk, waardoor het werk vooral energie kost in plaats van geeft. Dat wakkert piekeren aan, waardoor je zowel de fysieke als geestelijke vermoeidheid toeslaat. 

Is dit nou álles?

Ook opvallend is de onderliggende vraag die bij een purpose burn-out zo vaak speelt: ‘is dit nou álles?’. Als je die vraag stelt, wéét je het antwoord eigenlijk al: ‘nee’ dus. Bij een klassieke burn-out speelt deze vraag minder.

Herstellen

De gemiddelde tijd van een burn-out is een jaar tot twee jaar. Bij een purpose burn-out is dit gemiddeld iets korter, 7 tot 12 maanden. Een actieve aanpak helpt om de hersteltijd te verkorten. Herstellen van een purpose burn-out is anders dan van een klassieke burn-out.

Even afstand van je werk

Hoewel het goed kan zijn om even afstand te nemen van je werk, liggen de herstelkansen vooral op het gebied van zingeving. Als je ontdekt wat jóúw purpose oftewel je levensmissie is, geeft dat je weer energie. Dat is het begin van je herstel. Contact met je lijf is daarbij onontbeerlijk.

Een purpose burn-out voorkomen

Hoewel een purpose burn-out veel tijd en energie kost, zijn veel ‘survivors’ er achteraf blij mee. Een lelijk verpakt cadeautje, dat is het voor velen. Pas als je de inhoud bekijkt, ontdek je de waarde ervan.

Ondanks de waarde van zo’n purpose burn-out is het fijner om je purpose te ontdekken vóórdat je er in zit. Dat kan makkelijker dan je denkt. Je hoeft daarvoor echt niet 10 jaar te mediteren in een Tibetaanse grot of zo

Contact met je lijf

. Het contact met je lijf herstellen is een eenvoudige maar belangrijke eerste stap. Ga op yoga, start met mediteren, boek eens een energetische behandeling of woon een ceremonie bij.

Ook zin in meer zingeving?

Ontdek je purpose bij Oorspronkeling

Oorspronkeling is opgericht om zoveel mogelijk mensen hun purpose – hun levensmissie- te laten ontdekken. Leven vanuit je oorsprong, noemen we dat. Benieuwd welke manier voor jou geschikt is? Neem dan contact op.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]