6/02/23

Persoonlijke groei en ontwikkeling – zo boost je dit op een eenvoudige manier

Jouw persoonlijke groei en ontwikkeling; daar werk je voortdurend aan. Stilstand is achteruitgang, right? Cursussen, workshops en bewust of onbewust training on the job. Maar wat doe je als je dit écht een boost wilt geven? Nog een training? Nee, daar is iets anders voor nodig: je moet (weer) leren voelen.
Persoonlijke groei en ontwikkeling - handen maken hartjesvorm

Natuurlijk wil je goed zijn in wat je doet. Uitblinken zelfs. En je weet dat alleen inhoudelijke trainingen niet genoeg zijn, je persoonlijke groei en ontwikkeling zijn minstens zo belangrijk. Al was het maar om je verhaal over de bühne te brengen en de anderen mee te krijgen. Via je werk heb je dan ook allerlei trainingen en workshops gedaan. Op zich best lekker bezig dus. En toch wéét je ergens dat je persoonlijke groei en ontwikkeling een boost mag krijgen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling vanuit het hoofd

Op de werkvloer zijn we gewend om heel veel credits te geven aan ons denken. De hele dag slimme dingen verzinnen, right? Dat is waar we op worden afgerekend: onze uitstekend ontwikkelde mentale laag. Dat is waar we -vaak goed- voor beloond worden.

 

De trainingen en workshops die je aangeboden krijgt zijn ook gebaseerd op mentale modellen. Modellen over kleuren, hoeden of ingewikkelde afkortingen. Heel interessant om dit over jezelf te weten te komen, maar de kans is groot dat je tóch in je mentale laag blijft*.

 

Mentale laag

Die nadruk op ons denken -op onze mentale laag-  zorgt er helaas voor dat we de connectie met ons lijf niet meer maken. Vaak vóélen we ons lijf niet eens meer goed. Alle kleine en soms grote tekens en waarschuwingen van ons lijf gaan compleet langs ons heen. Ik zeg trouwens ‘we’, omdat ik ooit een ‘wandelend hoofd’ werd genoemd. Inmiddels is dat veranderd, maar I know the feeling.

 

Klein experimentje

Misschien heb je niet precies door hoeveel nadruk jij op het denken legt. Doe dan eens even mee met dit kleine experimentje: iedere keer als aan jou wordt gevraagd wat jouw mening is, begin je zin dan met ‘Ik voel’ (ipv ‘Ik denk’ of ‘Ik weet). Ik durf te wedden dat dit heel ongemakkelijk voelt. Dat je misschien niet eens de verbinding met je lijf kán maken. Of dat je niet de woorden kan vinden om je gevoel uit te drukken.

 

Voelen om te boosten

Precies in die connectie met je lijf, daar zit je échte persoonlijke groei en ontwikkeling. Als jij je bewust bent van je gevoel en emoties, dan weet je ook waar je ongemak zit. Vaak ervaren we ongemak omdat we aan de grenzen van onze comfortzone zitten. En ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen dat buiten je comfortzone de echte groei zit, toch?

 

Ik heb het trouwens niet over je fysieke comfortzone he? Je hoeft niet heel extreme dingen buiten je comfortzone te doen. Laat dat parachute springen of bungee jumpen maar even zitten hoor. En die Kilimanjaro beklimmen is ook niet echt nodig.

 

Niet duwen maar transformeren

En ik heb het ook niet over het klakkeloos doorduwen terwijl je eigenlijk heel veel angst ervaart. Als jij écht moeite hebt om op een podium een presentatie te geven, dan is het veel slimmer om te ontdekken wáár die angst is ontstaan, dan om jezelf te ‘dwingen’ om toch on stage te gaan. Als je namelijk wéét waar die angst is ontstaan, dan kan je ‘m transformeren. De échte angel uit jouw emotionele laag halen, zodat je die angst niet meer als overlevingsreactie hoeft te doen.

 

Welkom in je lijf

Óm iets te transformeren moet je dus zelfonderzoek doen. En dát begint met voelen. De grote én de kleine emoties en gevoelens. De ingang is jouw lijf. Uit Fins onderzoek is gebleken dat iedere mens emoties op dezelfde manier in zijn lijf ervaart. Dit is universeel, dus niet afhankelijk van de cultuur waarin je opgroeit. De Finnen maakten een warmtescan van het lichaam van de deelnemers, terwijl ze verschillende emoties voelden. Iedere emotie liet een uniek warmtepatroon in het lijf zien.

 

Stop met nadenken, start met scannen

Als je weet dat jouw lijf heel duidelijk je emoties laat zien, is het slim om je daar bewust van te zijn, toch? Maarrrrr…. doe dit nou niet door de uitslagen van dat onderzoek uit je hoofd te leren. Tuurlijk is dat interessant, maar veel beter is het om zelf jóúw lijf te laten vertellen wat het voelt. Om dat te doen sluit je simpelweg je ogen en scan je je lijf van de binnenkant. Welke lichaamsdelen voel je meteen? En welke heb je meer moeite mee? En welke emoties voel je?

 

1. Voel-vocabulaire

Om je emoties te benoemen, heb je natuurlijk een bijbehorende woordenschat nodig. Handig om jezelf daarin te bekwamen. Een goed beginpunt zijn de zes basis-emoties. Al in de jaren ’60 en ’70 deed Paul Ekman hier onderzoek naar. Hij noemt de volgende emoties als de basis-emoties.

 • Vreugde
 • Verdriet
 • Angst
 • Boosheid
 • Verbazing/verrassing
 • Afschuw/walging

Maak maar eens drie keer per dag een scan van de binnenkant van je lijf en checkt bij jezelf welke emotie je op dat moment ervaart. Welke basisemotie komt het dichtst in de buurt? Beschouw het voor jezelf als een onderzoek; geen enkele emotie is goed of fout. “Alles mag er zijn,” zoals we dat in zweverige kringen noemen, haha.

 

Uit later onderzoek bleek trouwens dat er meer dan 6 basis-emoties zijn, maar om te oefenen is het slim om eenvoudig te starten. Als je niet gewend bent om te voelen, dan is dit al lastig genoeg in het begin.

Beetje inspiratie nodig? Check deze trailer maar eens. Disney nam voor de animatiefilm Inside Out de basis-emoties van Ekman over (uitgezonderd verbazing/verrassing). 

2. Uitbreiden

Na een tijdje kan je deze emoties voor jezelf verfijnen. Kijk maar eens naar deze aanverwante emoties, die je kunt toevoegen aan je pallet. Daarmee wordt het al een stuk genuanceerder he?

 

 • Vreugde (aanverwant: gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast)
 • Verdriet (aanverwant: zwaarmoedig, zelfmedelijden, bedroefd, wanhopig, eenzaam, depressief, rouwend, smart, zwaarmoedigheid, melancholisch, ongelukkig, ellendig, weemoedig, vernederd)
 • Angst (aanverwant: rusteloos, fobisch, paniekerig, schrik, zenuwachtig, ongerust, bezorgd, nerveus, zorgen makend, wantrouwend, hysterisch)
 • Boosheid (aanverwant: verbolgen, ergeren, verbitterd, wrok, geïrriteerd, vijandig, furieus, verontwaardigd, bitterheid, agitatie, woede)
 • Verbazing/verrassing: (aanverwant: gechoqueerd, verbijsterd, verwonderd, overrompeld, ontstelt)
 • Afschuw/walging: (aanverwant: minachtend, aversie, weerzin, ontzet)

 

3. Zeg het hardop

Hoe vaker je hiermee oefent, hoe eenvoudiger het wordt om je emoties te ervaren. De volgende stap is om ze ook te benoemen. Naar jezelf. En misschien ook naar anderen. Als je het in een modelletje wilt gieten, zit je nu in de fase Bewust Bekwaam.

 

4. Vergeet deze stappen

Hoe vaker je woorden geeft aan je emoties, hoe gewoner het wordt. Tot het punt dat je eigenlijk vergeet dat je ermee bezig was om dit te leren. Je bent dan Onbewust Bekwaam.

 

Boost je persoonlijke groei en ontwikkeling

Je bewust zijn van je emoties is een heel belangrijke stap om jezelf te ontwikkelen. Vooral vervelende emoties willen we graag vermijden, waardoor we vaak een patroon hebben opgebouwd om die emotie niet te voelen. Lange tijd was zo’n patroon een goeie beschermer tegen pijn geweest. Als je echter merkt, dat dit patroon je meer in de weg zit dan je helpt, is het tijd om deze met wortel en al te transformeren.

 

Emoties voelen en de bijbehorende patronen transformeren is de kern van persoonlijke groei en ontwikkeling. Daardoor ontdek je je échte zelf. En -along the way- jouw purpose. Dan wordt het pas echt leuk!

Ben jij ook klaar voor échte groei?

Wil jij nu wel eens weten wat voor jou de bedoeling is?

In Project Purpose draait het volledig om jezelf écht leren kennen en bepalen wat nog voor je werkt (en wat niet). Zo ontdek je niet alleen je purpose maar vooral ook je échte zelf.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]