14/02/22

Op zoek naar zingeving en purpose – 5 redenen waarom dat een goed idee is

Misschien hoor jij ook steeds meer mensen om je heen die hun purpose willen ontdekken. Op zoek naar zingeving. “Zou jij ook moeten doen”, wordt je geadviseerd. Maar waarom? Lees hier de vijf belangrijkste redenen om je purpose te ontdekken.
op zoek naar zingeving

Op zoek naar zingeving en je purpose

Vaak worden ze in één adem genoemd; je purpose ontdekken en het op zoek naar zingeving zijn. Beide begrippen hangen nauw met elkaar samen. wat het precies betekent lees je hier. Maar waarom is die zoektocht naar zingeving zo populair?

 

Je leven wordt leuker

Ergens in ons leven, waarschijnlijk al op de basisschool, leren we dat we beter moeten worden in wat we van nature niet zo goed kunnen en misschien ook niet zo leuk vinden. Als er bijna alleen maar achten op je rapport staan en één vijfje, wordt meestal de nadruk op dat vijfje gelegd. Goedbedoelde ouders vragen al snel waarom het vak met het vijfje niet zo goed lukt. ‘Hoe kunnen we helpen om dat vijfje op te krikken? Samen oefeningen maken? Bijles?’ 

 

Je hobby is voor je hobbykamertje

Zo leren we dat we onze energie en tijd moeten besteden aan iets wat we niet zo leuk vinden. Geen wonder toch dat veel mensen werken in een baan waar ze werk doen, dat ze niet zo leuk vinden? Dat is ons met de paplepel ingegoten. En de dingen die je wel leuk vindt, die bewaar je maar voor je hobbykamertje!  

 

Leren excelleren

Hoe anders zou het zijn als we direct mogen werken om nog beter te worden in de vakken waar we al een acht voor halen? Als we mogen excelleren in datgene waar we al goed in zijn van nature? Daar onze energie in steken én er energie van krijgen? Stel je eens voor dat we allemaal werk zouden doen wat we fantastisch vinden?

 

Klinkt dat te goed om waar te zijn? Toch is dat exact wat er gebeurt als je op zoek naar zingeving gaat en vanuit je purpose gaat leven. Het is dan veel eenvoudiger om in een flow te raken – je weet wel, dat heerlijke gevoel dat je de tijd vergeet omdat je ergens helemaal in op gaat en alles lijkt mee te werken. Hoe leuk is dàt?

Je leven wordt makkelijker

Als je in die flow zit lijkt alles vanzelf te gaan. Moeiteloos. Enig idee waar dat door komt? Misschien heb je wel eens van de Wet van de Aantrekkingskracht gehoord? Of van the Secret? Dat heeft hier alles mee te maken. 

 

Wet van Aantrekkingskracht

De Wet van de Aantrekkingskracht draait om het uitsturen van de juiste frequentie. Kijk, wij mensen zenden voortdurend een frequentie uit. En die krijg je ook teruggestuurd. Voel je je goed, dan krijg je ook goed terug. Daarom lijkt alles mooier als je verliefd bent. Dat is een hoge frequentie. Je voelt je licht. Er is een direct verband tussen de hoogte van je frequentie en hoe licht je je voelt. En dus ook andersom. Als iets zwaar aanvoelt, is je frequentie waarschijnlijk lager. 

 

Zo geldt bijvoorbeeld ook dat als je je chagrijnig voelt, je dit ook terugkrijgt. Als je dus zo’n dag hebt, dat iedereen crumpy lijkt te zijn, dan zou het zomaar eens iets met je eigen mood te maken kunnen hebben. Het werkt trouwens ook hetzelfde met je gedachten. Stel je voor, je dag begint met iets wat compleet in de soep loopt. Dan zou het zomaar kunnen dat je dan de rest van de dag ook steeds in vergelijkbare situaties terecht komt. Dat trek je dan aan, omdat je er al bang voor was. Murphey’s Law wordt dat ook wel genoemd. In feite is dat de negatieve uitleg van de Wet van de Aantrekkingskracht. 

 

Als je op zoek naar zingeving gaat is het zaak om naar binnen te gaan en daar oude pijntjes, trauma’s, verdriet en boosheid los te laten. Dat is namelijk de lage frequentie-stuff. Denk maar eens aan een moment waar je superverdrietig was. Voelt zwaar he? 

 

Lichter leven

Als je veel van die zware zaken los laat blijft het lichte over. Hoe meer je dus aan jezelf werkt aan de binnenkant, hoe lichter je gaat worden. (Hoewel ik ‘t hier niet over je gewicht heb, is het soms trouwens echt terug te zien op de weegschaal. Ik zie regelmatig dat mensen met overgewicht die aan hun trauma’s en pijntjes gaan werken, ineens veel makkelijker gewicht verliezen.) 

 

Hoe lichter je dus wordt, hoe hoger je frequentie. Als je dan even terugdenkt aan die Wet van de Aantrekkingskracht, besef je dat er steeds meer moois op je pad komt. Je krijgt immers terug wat je zelf uitstraalt. Een hogere frequentie is het gevolg van leven vanuit je oorsprong en zorgt er dus voor dat je leven makkelijker wordt. 

 

Langs de meetlat

Ook in praktische zin wordt je leven een stuk makkelijker als je je purpose ontdekt hebt. Leven vanuit je purpose werkt namelijk als een lat waar je alles aan langs legt. Iedere beslissing kan je daardoor herformuleren naar ‘matcht dit met mijn purpose of niet?’. 

 

Denk je maar eens in dat je in Groningen bent en je wilt ergens anders naar toe. Als je geen bestemming hebt moet je bij ieder bewegwijzeringsbord steeds nadenken welke kant je op gaat. En eigenlijk boeit dat helemaal niet, want -zoals de kat in Alice in Wonderland zei- ‘als je niet weet welke kant je op gaat maakt het niet uit waar je uitkomt’. Zie je de link met je zielsmissie? Je ziel is blij met alle ervaringen. In dat opzicht maakt het dus niet zoveel uit waar je eindigt. 

 

Leef je vanuit je purpose dan is dat alsof je vanuit Groningen naar Maastricht wil rijden. Dat is zo ongeveer 350 kilometer. Even een aanname: per 5 kilometer zie je gemiddeld één bewegwijzeringsbord met gemiddeld 3 mogelijke bestemmingen. Je zou dan dus iets van 70 van die blauwe borden tegenkomen. Bij ieder bord hoef je alleen te bedenken welke richting je naar Maastricht leidt. Dat scheelt je veel beslissingen maken, toch?

 

Van FOMO naar JOMO

Alsof je één mega-beslissing maakt en daarna alle andere beslissingen daaraan kunt toetsen. Scheelt je heel veel piekeren. Daarmee verander je FOMO in JOMO. Zo wordt je leven een stuk makkelijker. Precies hoe het ook werkt als je op zoek naar zingeving gaat en leeft vanuit je purpose.

Je leven wordt rijker

 

Nu ben ik heel benieuwd. Als jij leest dat je leven ‘rijker wordt’, denk je dan in eerste instantie aan de nauwe of de bredere definitie van rijkdom? De nauwe definitie is de hoeveelheid euro’s, dollars of bitcoins, huizen, jachten enzovoort op je rekening staan. De bredere definitie is rijkdom hangt meer samen met het besef hoe gelukkig je bent. Denk maar eens terug aan het gevoel dat je ervaart als alle mensen die je liefhebt gezond en gelukkig zijn. Dat is ook rijkdom. 

 

Rijkdom in de breedte

Ik stel je deze vraag uit nieuwsgierigheid. Zelf ben ik er van overtuigd dat beide vormen van rijkdom ten positieve beïnvloed worden als je gaat leven vanuit je purpose. Laten we eens beginnen met de brede definitie. 

 

Rijkdom is niet hoeveel je bezit. Rijkdom is hoeveel je voor anderen kunt betekenen. 

 

Deze quote kwam ik tegen bij Omdenken. Een goeie om in je achterhoofd te houden als je op zoek naar zingeving bent. Waarschijnlijk voel je de link met je purpose al aankomen. De Ander. Een onmisbare component in het ontdekken van je purpose. Als jij precies dát gaat doen, wat je echt te doen hebt, dan helpt je De Ander echt. Dan betéken je echt iets voor de Ander. Stel je eens voor hoeveel rijkdom je dat zou geven? 

 

De harde knaken

Misschien vind je dat een prachtig beeld en denk je tegelijkertijd: ‘ja, maar de hypotheek moet ook betaald worden eind van de maand’. Snap ik. Laat me je dan uitleggen hoe ook die nauwe versie van rijkdom, die harde knaken, zal veranderen als je je purpose gaat leven. 

 

Je talenten bekijken

Het is zo belangrijk is om je talenten goed onder de loep te nemen. En dat kan nog best lastig zijn. Voor onszelf voelen die talenten zo normaal, dat je eigenlijk nauwelijks door hebt hoe bijzonder ze zijn. Het is een blinde vlek voor onszelf. Meestal heb je een situatie of een persoon buiten jezelf nodig, om de vergelijking mee te maken. Ineens denk je ‘huh, kan niet iedereen dat?!’. 

 

Dit mechanisme van die blinde vlek wordt ook nog eens versterkt door het onderwijssysteem en misschien ook door je opvoeding. Juist in onze vormende jaren, onze vroege jeugd, doen we alle vakken. We moeten eigenlijk overal goed in zijn. Denk nog even terug aan dat rapport met al die achten,  dat ene vijfje en die goedbedoelende ouders. Bijlesje doen voor dat vak waar je een vijf op stond? 

 

Focus op wat wél goed gaat

Hoe begrijpelijk dit misschien ook is, er wordt daardoor een imprint in onze hersenen gemaakt dat je vooral moet focussen op dat wat je nog niet zo goed kan. Wat je een beetje bij moet schaven. Niet direct de ideale mindset om je purpose te gaan leven. Stel je maar eens voor hoeveel energie het kost om iets waar je geen talent voor hebt toch onder de knie te krijgen. Wat een energieverspilling. 

 

Hoe anders zou het zijn als we direct mogen werken om nog beter te worden in de vakken waar we al een acht voor halen? Als we mogen excelleren in datgene waar we al goed in zijn van nature? Daar onze energie in steken én er energie van krijgen? Stel je eens voor dat we allemaal onze talenten optimaal zouden benutten? 

 

10.000 uren

Als je al die energie die dat je geeft weer steekt in het nóg beter worden, wat zou dat je brengen? De Zweedse onderzoeker Anders Ericsson heeft ontdekt dat als je 10.000 uren ergens insteekt, dat je dan een expert bent in dat onderwerp. Zelfs bij mensen zonder noemenswaardig talent voor een bepaald onderwerp, bleek dat ze het met de juiste training en begeleiding tot expert kunnen schoppen. Knap toch dat je ergens 10.000 uren in steekt, als je weinig talent daarvoor hebt?

 

Het is natuurlijk vele malen makkelijker om 10.000 uren te steken in iets waar je wèl talent voor hebt. Als je bedenkt dat je dus al expert kan worden zonder talent, moet je je dan eens voorstellen wat je kan bereiken als je wèl dat talent hebt? 

 

Schaarste creëren

Hoe sterker jij je talenten ontwikkeld hoe unieker je wordt. Of -in meer economische bewoordingen- hoe schaarser je wordt. En je weet: hoe schaarser het goed, hoe hoger de prijs. Als je hier op een slimme manier mee omgaat, heeft het leven vanuit je oorsprong, je levensmissie dus ook een positief effect op je banksaldo. Zo wordt je leven dus ook rijker in de nauwe definitie. 

 

Hobbies

Even een side note hierover. Als gevolg van het onderwijs met de focus op die vijf in plaats van die reeks met achten, heb je misschien geleerd om te focussen op dat waar je hard voor moet werken. Dat wat je energie kost. Misschien heb je zelfs wel de conclusie getrokken dat je de dingen die je energie geven vooral moet bewaren voor je vrije tijd. Voor je hobbykamertje. Dat je je daarmee kan opladen als je moe uit school of je werk komt. 

 

Ik kom veel mensen tegen, die ergens in zichzelf exact die overtuiging hebben. ‘Je pleziertje is je hobby, die je nodig hebt om je op te laden van je werk’. Vaak gaat die gepaard met de volgende overtuiging: ‘als iets je zo makkelijk af gaat en je haalt er zoveel plezier uit, dan kan je daar toch geen geld voor vragen?’

 

Geld is energie

Aan hen stel ik de vraag: hoe zou het zijn om geld te zien als een tastbare vorm van energie? Als jij een ander helpt met jouw energie, dan mag deze tastbare vorm van energie ook naar jou toe stromen toch? Energie moet immers in beweging blijven. Zo wordt jouw leven dus rijker! 

Je leven wordt zinvoller

 

Wij mensen zijn in veel opzichten eigenlijk zoogdieren. Eén van de weinige verschillen is dat wij een op zoek naar zingeving zijn. Dat maakt ons anders dan dieren. Omdat we beseffen dat dit leven een keertje voorbij is, willen we het beste ervan maken. Het is fijn om te weten dat ons leven zin heeft gehad. 

 

Als je je purpose hebt ontdekt en er naar gaat leven, heb je eigenlijk de zin van jouw leven achterhaald. Daarmee ís je leven dus inderdaad zinvol. 

 

Route vol zingeving

Zelfs het alleen maar op zoek naar zingeving zijn zorgt er al voor dát je leven zinvol wordt. Als jij je purpose gaat ontdekken kijk je op een nieuwe manier naar je leven. Alleen al het besef dat je je leven zelf kan sturen, verandert je perspectief. Vergelijk het maar eens met het idee dat het leven je overkomt, dat je eigenlijk nergens invloed op hebt en dat je -als je pech hebt- steeds de brokstukken kan opruimen. Om van dat perspectief te komen tot het perspectief dat je wél invloed op je levensloop hebt… poeh, dat is nogal wat. 

 

Die ene stap van het durven twijfelen aan je oude perspectief zet van alles in werking. Als je vervolgens inderdaad het perspectief durft te omarmen dat je wèl invloed hebt op je leven, is een volgende stap onherroepelijk. Je neemt daarmee namelijk ook een verantwoordelijkheid op je. 

 

Span of control

Wat misschien begint met het gevoel van een beetje invloed kan steeds groter worden. Stel, je voelt jouw ‘span of control’ groeien. Dan komt het moment steeds dichterbij dat je niet alleen nadenkt over hoe je jouw eigen leven kunt veranderen, maar ook wat je via jouw leven voor het leven van anderen wilt betekenen. 

 

Zo is een kleine gedachteverandering het begin van iets veel groter. Alleen de gedachte dat je zelf je leven kan vormgeving kan al de basis zijn voor een zinvol leven. En dat is waardevol voor jezelf en zeker ook voor De Ander. Zo wordt je leven dus zinvoller. 

Je leven wordt nog veel meer!

Naast leuker, makkelijker, rijker en zinvoller heeft het leiden van een zinvol leven nog meer voordelen. Zo versterkt het je levenslust en je wil om je idealen te bereiken. Er zijn weinig dingen zo motiverend als het uitspreken van je purpose. Een missie hebben is namelijk één ding, hem uitspreken naar anderen is iets heel anders. 

 

Voor je gevoel kan je dan ook niet meer terug. Dat klinkt spannend en dat is ‘t ook. Maar het is ook bevrijdend. En nog mooier, je zet -daar is ie weer- de Wet van Aantrekkingskracht in om je purpose ook te behalen. Als jij je purpose, je missie uitspreekt, zul je hulp krijgen uit verwachte èn onverwachte hoek. En dat geeft zoveel energie! Daar gaat je levenslust wel van sprankelen. 

 

Dankbaarheid

Daarnaast heeft het een positief effect op het vertrouwen in jezelf, in mensen die je kent en óók in mensen die je nog niet kent. Het helpt je ook om te accepteren wat er is èn wat er (nog) niet is. Wat nog gaat komen. Op het moment dat je kan accepteren, ben je niet zo ver verwijderd van dankbaarheid. En dankbaarheid is dan weer één van de hoogste frequenties die je kan ervaren. 

Klinkt goed toch? En dat begint dus allemaal met die ene stap: het op zoek naar zingeving gaan.

Dus. Waar wacht je nog op? Ga ontdekken, zou ik zeggen. 

Zin om je purpose te ontdekken?

Dit is hét moment.

Oorspronkeling is opgericht om zoveel mogelijk mensen hun purpose te laten ontdekken. Hoe je dat precies doet hangt natuurlijk af van wie jij bent en wat jij een fijne way of working vindt. Kijk maar eens naar de opties die er op dit moment zijn.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]