27/01/23

Loopbaan coaching aan het overwegen? Think again.

Loopbaan coaching is hot. En natuurlijk is het soms handig om iemand tegenover je te hebben die je de juiste vragen stelt. Maar krijg je daarmee ook je échte antwoorden? 
Loopbaan coaching aan het overwegen? Think again. Geheime deur in boekenkast

Het aantal coaches in Nederland is de afgelopen jaren geëxplodeerd. De ene helft van Nederland coacht de anders helft, wordt er wel eens gezegd. Loopbaan coaching is één van de snel stijgende type coaching. Niet zo gek ook, want onze arbeidsmarkt verandert voortdurend. Maar wat doet een loopbaancoach eigenlijk? En ben jíj́ daar echt mee geholpen? 

Vragen voor een loopbaancoach

Een loopbaancoach stelt je vragen, net als iedere coach. Hét kenmerk van een coach is dat hij (of zij/hen/etc) je zelf het antwoord laat ontdekken. Zodra je advies krijgt kom je op het domein van een adviseur. Een loopbaancoach helpt je om zelf je antwoord te formulier op vragen als: 

  • Wat zou mijn vervolgstap in mijn carrière zijn?
  • Ik weet niet precies wat maar ik wil iets anders? 
  • In mijn huidige werk loop ik vast. Wat kan ik doen? 
  • Hoe haal ik weer plezier uit mijn werk? 
  • Ik wil verder na mijn burn out? (lees hier alles over burn out bij ambitieuze vrouwen)

Uiteraard is het fijn om iemand tegenover je te hebben, die je de juiste vragen stelt. Maar heel eerlijk? Ik vraag me af of jij hier ook echt nieuwe antwoorden vindt. 

Niets ten nadele van de goeie loopbaancoaches hoor, want ze zijn heel waardevol voor de meeste werknemers. Echter, de meeste vrouwen die op deze site komen die zijn al heel goed in het zichzelf vragen stellen. En anders hebben ze wel heel scherpe vriendinnen of collega’s. Bovendien hebben ze vaak al heel veel trainingen en workshops gevold, dus ze kennen zichzelf al behoorlijk goed. Als jij net zo bent, moet een loopbaancoach van heel goede huize komen om jou een nieuw antwoord te ontfutselen. 

Jij wéét het al

Net als die andere vrouwen ben jij waarschijnlijk heel sterk in je hoofd. Je mentale laag heet dat ook wel. En dat is precies de laag waarin een loopbaancoach je helpt je antwoorden vinden. De antwoorden die je dus allang wéét. 

Als je écht jouw antwoorden wilt vinden, moet je ook naar je andere lagen gaan. Naar je fysieke laag, je emotionele laag en je spirituele laag. En dat doe je door te voelen. En geloof me – iets vóélen is iets heel anders dan iets bedénken. Het is alsof er een geheime deur opengaat in jouw bibliotheek. En dat daarachter een verborgen kamer blijkt te zijn. Een kamer waar heeeeel veel informatie is opgeslagen, klaar om ontgonnen te worden. 

Voorbij het denken

Vaak is het zo dat als je heel goed bent in denken – in die mentale laag -, dat je het contact met je gevoel bent kwijtgeraakt. Of grotendeels bent kwijtgeraakt. Misschien is het voor jou anders, maar dat is wat ik vaak zie bij ambitieuze carrièrevrouwen. Veel hoofd, minder gevoel. 

Drie keer raden waar jij je échte antwoorden gaat vinden? Yep. In die andere lagen. En dat is waar een loopbaancoach je niet bij gaat helpen. Met vragen alleen kom je er namelijk niet. Daarvoor zijn andere methodieken nodig. 

Denk eens aan systemisch werken. Denk eens aan lichaamsbewustzijn werk. Denk eens aan adem werk. Denk eens aan ceremonies. Denk eens aan embodied werk. Denk eens aan manifestatie werk. 

Genoeg werk te doen he? Allemaal werk waar een loopbaancoach jou niet bij kan helpen*. Voordat je aan de slag gaat met jouw vragen, vraag jezelf dan af op welke manier jij je antwoorden wilt vinden. Denkend in het bekende? Of voelend in het onbekende? 

 

 

* Het is geen enkel moment mijn bedoeling om loopbaan coaching te bashen, daar hou ik niet van. Misschien ken jij een loopbaancoach die ook op de andere lagen werkt: geweldig! Ik schrijf deze blog omdat ik te vaak slimme, ambitieuze vrouwen spreek die  een laagje dieper willen gaan en dat bij hun loopbaancoach niet konden doen. En dat vind ik zo zonde van hun tijd en energie. 

 

 

Wil jij jouw échte antwoorden vinden?

Ben jij klaar om de diepte in te gaan?

Bij Oorspronkeling maken we gebruik van verschillende energetische technieken en methodes om jou te helpen. Jij gaat jóúw antwoorden vinden.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]