14/02/23

Jezelf ontwikkelen en je purpose ontdekken – met begeleiding of in je uppie?

Je besluit staat vast. Je voelt het aan alles. Het is tijd. De hoogste tijd. Jezelf ontwikkelen. Je purpose ontdekken. Je weet al dat je een specifiek stappenplan wilt volgen. Maar hoe ga je verder? En vooral ga je dit in je eentje doen? Of zoek je naar een mentor tijdens dit proces? Lees hier waar je rekening mee kunt houden bij die keuze.
Jezelf ontwikkelen - vrouw houdt hand van een ander vast en loopt vooruit

Jezelf ontwikkelen is het begin

Jezelf ontwikkelen en je purpose ontdekken zijn twee onderwerpen die in elkaars verlengde liggen. Als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling heeft dit altijd invloed op jouw wereldbeeld. Jouw wereldbeeld wordt immers grotendeels bepaald door wie jij bent. Als jij jezelf ontwikkelt, verandert je wereldbeeld dus mee. Het ontdekken van je purpose hangt vervolgens weer nauw samen met je wereldbeeld (en wat je eraan zou willen veranderen). Logisch dus dat alles start bij de wens om jezelf te ontwikkelen.

Onbewuste eerste stappen

In de meeste gevallen start je zoektocht om jezelf te ontwikkelen op een onbewust niveau. Vaak wéét je niet eens dat je zoektocht begonnen is. Er komt misschien iets op je pad, of iemand vertelt haar eigen ervaring. Misschien lees je een boek dat je in beweging zet. Vaak is het iets van buitenaf dat je stimuleert om je blik op jezelf te richten, met vragen als:  ‘Wie ben ik?’, ‘Waarom doe ik hoe ik doe?’, ‘En wil ik dat eigenlijk nog wel?’. De eerste stappen zet je daardoor altijd in je eentje.

Pas als je je bewust bent geworden dát je een beetje verandert bent -dat je jezelf aan het ontwikkelen bent-, kun je besluiten over hoe je dit wilt voortzetten. Wie weet bevalt het je uitstekend om je te laten leiden door wat er op je pad komt? Of misschien merk je juist dat je ergens naar toe wilt werken. In dat geval is het logisch om een stappenplan te volgen, dat je helpt om je efficiënt in de juiste richting te ontwikkelen.

Samen of alleen

Een stappenplan an sich is al erg helpend. In sommige gevallen is het fijn om naast het richtinggevende stappenplan een mentor  in te schakelen. In andere gevallen is het juist prettiger om in je eentje het pad te bewandelen.

 

Voordelen van een mentor:

  • Zij kan jouw ervaringen in een perspectief plaatsen
  • Zij heeft ervaring met meerdere processen
  • Zij challenget en spiegelt je op je bevindingen
  • Zij faciliteert een verdieping in je proces

Voordelen van alleen je pad volgen

  • Jij draagt alleen de verantwoordelijkheid voor je proces
  • Jij bepaalt het tempo
  • Jij kiest je eigen verdiepingsmomenten
  • Je investering in euro’s is vaak wat lager

 

De keuze of je in je eentje je ontdekkingstocht volgt of met een mentor hangt dus af van je eigen situatie. Hoewel bovenstaande punten heel rationeel zijn, is je eigen gevoel je belangrijkste raadgever. Kijk dus eerlijk in de spiegel als je deze keuze maakt.

Alleen als het klikt

Hoewel je geen bff’s met je begeleider hoeft te worden, is het heel belangrijk dat er een klik is. Ga daarom altijd na of dit het geval is. Neem contact op, maak een afspraak of volg een webinar om te checken of je elkaar ligt.

Natuurlijk is het fijn om te werken met mensen waarmee je een klik hebt. Bij je persoonlijke ontwikkeling en je purpose is dit nog belangrijker omdat je zo dicht bij je kern komt, waar soms ook pijnlijke of heftige momenten zullen zijn. Dan is het zo belangrijk om je veilig te voelen bij je mentor. En dat begint bij een klik.

Klaar voor écht diepgaande persoonlijke ontwikkeling?

En ook nog eens heel veel zin om je purpose te ontdekken?

Neem dan snel een kijkje bij Project Purpose. Misschien wel het meest diepgaande persoonlijke ontwikkelingsproces in Nederland. Ontdek of Oorspronkeling jouw ideale mentor is.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]