18/10/21

Hoe veilig is een cacao-ceremonie eigenlijk?

Als je je afvraagt of een cacao-ceremonie iets voor jou is, wil je zeker weten dat het veilig is. Voor de meeste mensen is caca0 simpelweg heel veilig. Toch is het altijd slim om je iets meer te verdiepen. Safety first, right? Met deze zaken moet je rekening houden.  

Veilig voor (bijna) iedereen

Cacao is een behoorlijk veilig plantmedicijn. De ceremonies zijn vaak heel mild, zacht en liefdevol. Een instapmodelletje als je nog nooit iets van dit soort ceremonies hebt bijgewoond. Toch is het altijd goed om je veiligheid in de gaten te houden. 

 

Contra-indicaties van cacao

Er zijn slechts een aantal contra-indicaties voor cacao. Een contra-indicatie is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen of alleen na overleg met een deskundige. De meeste contra-indicaties hangen samen met de stofjes theobromine en in lichtere mate cafeïne. Cacao bevat ongeveer een tiende van de cafeïne bevat die in koffie wordt aangetroffen en heeft een licht stimulerende werking. Theobromine is ook een stimulerend middel. Het verhoogt je hartslag en verlaagt juist je bloeddruk. 

 

Psychoses

Een cacao-ceremonie kun je bijvoorbeeld beter voorbij laten gaan, als je erfelijk belast bent met psychoses. Ook als je zelf nooit last van psychoses hebt gehad, maar je broer, zus of één van je ouders wel, wordt het ontraden om deel te nemen aan de cacao-ceremonie.

 

Hart- en bloeddrukproblemen

Hartproblemen en bloeddrukproblemen kunnen ook een contra-indicatie zijn. De hartslagverhogende en bloeddrukverlagende effecten van theobromine hebben mogelijk een effect. Bij lichte klachten zou je een lagere dosis kunnen proberen. Bij zware klachten is het altijd raadzaam om met een arts te overleggen. 

 

Depressie

Voor mensen met depressieve gevoelens kan cacao heel veel goeds betekenen, omdat het je serotonine peil sterk beïnvloed. Hierdoor maak je geluksgevoelens aan, waardoor je minder of helemaal niet meer depressief voelt. Let echter heel goed op als je anti-depressiva slikt. Dan wordt het gebruik van cacao juist sterk afgeraden. Dit geldt ook als je Sint-Janskruid gebruikt. 

 

Zwanger of borstvoeding

Bij de Maya’s, de grondleggers van de cacao-ceremonies, dronken zwangere en borstvoedende vrouwen gerust een kopje cacao mee. Toch wordt hier tegenwoordig iets meer aandacht aan besteedt. De effecten van de theobromine en cafeïne kunnen wellicht nadelige effecten hebben. Overleg hierin met de begeleider van de ceremonie. 

Slaapproblemen 

De kleine hoeveelheid cafeïne heeft waarschijnlijk nauwelijks effect op je slaap. Enkel bij hoge gevoeligheid zal je hier iets van merken. Een lagere dosering kan dan wenselijk zijn. Ook met het tijdstip van de ceremonie kun je hiermee rekening houden. Kies dan bij voorkeur een ceremonie overdag. 

 

Rol van je begeleider

Kijk altijd of de begeleider van de ceremonie je een duidelijk antwoord kan geven op vragen omtrent veiligheid. In mijn ogen zou een begeleider bij twijfel contact op moeten nemen met een huisarts of ander medisch onderlegd persoon. Uiteraard heb je daar zelf ook een verantwoordelijkheid in en kun je ook je eigen arts raadplegen.  

 

Veilig bij je begeleider

Naast de medische kant van veiligheid hoor je je in de ceremonie ook fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel veilig te voelen. Deze vormen van veiligheid worden grotendeels beïnvloed door de begeleider(s) van de ceremonie. Zorg altijd dat je een goed gevoel hebt bij je begeleider en dat je eventuele vragen vooraf kunt stellen.

Twijfel je?

Heb je twijfel bij je begeleider en diens manier van werken? Zoek dan vooral verder tot het wel goed voelt. Veiligheid is immers een basisvoorwaarde voor een fijne ceremonie. 

Wil je een cacao-ceremonie bijwonen?

Dat kan bij Oorspronkeling

De belangrijkste peilers van de caca0-ceremonies bij Oorspronkeling zijn veiligheid en vertrouwen. Alleen dan kun jíj́ een fijne innerlijke reis maken. Benieuwd hoe zo’n cacao-ceremonie bij Oorspronkeling er uit ziet?

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]