Niet vooruit te branden, zo móé. Dan denk je al snel aan een klassieke burn-out. Symptomen als geestelijke en mentale moeheid horen daar absoluut, maar het zóú ook een purpose burn-out kunnen zijn. Zó ontdek jij of je een purpose burn-out hebt.
Verschillende burn-outs
Klassieke burn-out
Er zijn verschillende typen burn-outs. Iedereen kent wel de klassieke burn-out – veroorzaakt door een hoge werkdruk en/of veel stress in jouw werk- en/of privéleven.
Bore-out
Een wat minder bekend type burn-out is de bore-out genoemd. Deze wordt juist veroorzaakt doordat je te weinig te doen hebt of je werk niet passend is bij je niveau.
Purpose burn-out
Een derde type burn-out wordt een purpose burn-out genoemd. Deze wordt veroorzaakt doordat je werk ‘zinloos’ lijkt en je geen voldoening geeft.
Werk én privé
Bij burn-outs wordt snel de link naar het werk gemaakt, maar vaak speelt de invulling van het privé-leven ook een rol. Hoewel we vaak denken dat we eenvoudig de knop om kunnen zetten aan het einde van de werkdag, blijkt dat in de praktijk vaak moeilijker.
Symptonen vaak niet herkend
De verschillende type burn-outs worden vaak op een hoopje gegooid. Soms uit gemakzucht, maar vaker omdat er te weinig kennis is over de overeenkomsten en verschillen. De klassieke burn-out wordt inmiddels vaak serieus genomen. Het wordt zelfs wel eens volksziekte nummer 1 genoemd, omdat 1 op 6 mensen er last van heeft. Een bore-out en een purpose burn-out worden nog regelmatig als een luxe probleem of aanstellerig gezien. Toch kunnen de gevolgen net zo vervelend zijn.
Overeenkomsten
Fysieke en geestelijke vermoeidheid en moeite met ontspannen komt bij alle typen veel voor, net als een stress-gerelateerde oorzaak. Als we ergens stress over hebben, maakt ons lijf adrenaline aan. Daardoor worden we alert en zijn we klaar om snel te reageren. Die adrenaline is bedoeld voor een snelle, maar kortdurende reactie.
Als de stress langer aanhoudt, gaat ons lijf cortisol aanmaken in plaats van adrenaline. En als dat te lang aanhoudt wordt de kans een stuk groter dat je in één van die typen burn-out belandt.
De verschillen
Qua symptomen is dus weinig onderscheid, maar bij de onderliggende oorzaken zijn weldegelijk verschillen. Door de oorzaak goed te achterhalen wordt het eenvoudiger om de burn-out achter je te laten.
Klassieke burn-out
Een klassieke burn-out hangt in de meeste gevallen samen met een te hoge werkdruk voor langere tijd. Ook klachten als verminder concentratie, vergeetachtigheid en ook angst- en paniekaanvallen hangen hier mee samen. Eigenlijk heb je te veel energie uitgegeven dan passend was in je werk.
Purpose burn-out
Bij een purpose burn-out heb je juist te weinig energie gekregen uit je werk, doordat je er geen zingeving uit haalt en daardoor te weinig werkplezier beleefd. Het werk kóst vooral energie in plaats van energie opleveren. Daar ga je van piekeren, waardoor ook de fysieke en geestelijke vermoeidheid ontstaat.
Bore-out
Gek genoeg geef je bij een bore-out juist te weinig energie uit. Omdat je onder je niveau werkt heb je juist een gebrek aan druk. Dat kan ook voor stress zorgen. In veel gevallen is de functie onder je niveau een keuze als gevolg van een eerdere burn-out. ‘Als ik weer op m’n oude niveau ga werken, verval ik vast weer snel in een volgende burn-out’, lijkt de gedachte.
Zó herken je een purpose burn-out
Ga eens goed bij jezelf na of je kenmerken vertoont van fysieke of geestelijke vermoeidheid. Misschien heb je moeite met ontspannen. Als je deze symptomen herkent adviseer ik je om contact op te nemen met je huisarts.
Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Er zijn verhalen bekend waarbij ten onrechte een burn-out werd geconcludeerd, terwijl er een depressie was of juist een B12 tekort. Soms wordt het zelfs met de overgang gemaakt.
Stel jezelf de juiste vragen
Als je de symptomen herkent, ga dan eens na welke situatie voor jou geldt. Hoewel een huisarts of andere expert je het beste kan helpen is het fijn om jezelf goed voor te bereiden. Ga eens na welke van onderstaande vragen herkenbaar zijn voor jou.
Vragen bij een klassieke burn-out
Vind je je werk inhoudelijk leuk en geeft het je in de basis energie? Maar is de werkdruk té hoog? Voor een té lange tijd al? Dan is de kans groot dat je kenmerken van een klassieke burn-out hebt.
Vragen bij een purpose burn-out
Is bij jou de werkdruk bij jou niet het probleem, maar de inhoud van je werk? Denk je regelmatig ‘is dit nou álles?’? Heb je regelmatig het gevoel dat je werk er niet écht toe doet? Dan zou je zo maar eens last kunnen hebben van een purpose burn-out.
Vragen bij een bore-out
Is bij jou de werkdruk eigenlijk te laag? Mis je uitdaging in je werk? Heb je vaak het idee dat je meer zou kunnen (maar hou je jezelf daarin tegen uit bescherming)? Misschien heb je dan een bore-out.
Neem jezelf serieus
‘Een burn-out? Dat overkomt mij niet.’ Dat dachten heel veel mensen die een burn-out hadden vooraf over zichzelf. En daar zit precies de ironie van deze volksziekte. Júíst de mensen die zichzelf niet zwak willen vinden, gaan voorbij aan de waarschuwingen.
Hoewel de effecten van een burn-out achteraf gezien vaak heel goed zijn, omdat het inzichten en zelfkennis geeft, raad ik het niemand aan. Die wijze lessen zijn ook op een andere manier te leren, waarbij je jezelf de tijd, moeite en verdriet van een burn-out bespaart.
Neem jezelf dus serieus. Lees erover, praat erover, zoek hulp. En bovenal: luister naar je lijf en je innerlijke stem.