16/03/21

De schoolslag van de persoonlijke ontwikkeling

Ga even mee terug in de tijd, rechtstreeks naar het voorjaar van 1985. M’n lippen zijn een beetje blauw van de kou en mijn staartjes druppen nog na van de zwemles. Ik zit bij m’n moeder achterop de fiets onderweg naar juf Jeltje van de kleuterklas.

Yep! Zwemles voor mij was ‘s ochtends vroeg vóór de schooldag. Koud!

Waarschijnlijk leerde je dan sneller zwemmen, want je moest toch iets om warm te worden. Schoolslag was het eerste wat ik leerde van de badmeester. Van je hart naar je hoofd, dan handen naar buiten en een rondje maken. Klinkt bekend he?

Daar moest ik dus aan denken toen ik laatst Remco Claassen hoorde vertellen over de drie gebieden binnen het vakgebied van persoonlijke ontwikkeling. Het gebied van het voelen, het gebied van het denken en het gebied van het doen. Daarbij adviseerde hij om het ook in die volgorde te doen.

Door schade en schande weet ik dat hij gelijk heeft. Helaas kwam ik daar wat laat achter.

 

Uit het hoofd

In vorige banen had ik het genoegen zeer regelmatig fantastische trainingen te volgen. In het bedrijfsleven staat persoonlijke ontwikkeling bijna synoniem voor typeringen volgens een vast raster. Eigenlijk altijd is de basis van de theorie afgeleid van Carl Jung. Prachtige theorieën met echt goeie inzichten en bovendien ontzettend leuk om te kijken welk type je partner, je vrienden, familie en je collega’s zijn.

De meest interessante training die ik heb gevolgd werkte met twee assen: formeel-informeel en passief-dominant. Ik bleek een promotor pur sang. Mijn collega die dezelfde training had gedaan wist mij feilloos te plotten en had vervolgens al-tijd de juiste motivatie om mij ergens mee naar toe te krijgen.

Ze zei: ‘Ga je niet mee? Dan ga je waarschijnlijk een avontuur missen…’ The magic words voor een promotor.

Reken maar dat ik altijd mee ging als ik een avontuur dreigde te missen. Naast al die avonturen die ik beleefde, heb ik in de training ook best interessante inzichten opgedaan, maar ik kwam niet helemaal tot de kern.

 

Uit je handen

Na mijn carrière in het bedrijfsleven ben ik begonnen met een jaartraject om effectief en efficiënt aan je doelen te werken: het handen-gebied. Ongetwijfeld een heel nuttige werkwijze gebaseerd op David Allen’s Getting Things Done. Totaal niet handig als je niet weet wat je echte doel is.

Zonder echt doel heel effectief en efficiënt werken betekent dat je gewoon sneller bij je burn out aankomt. 

 

Recht uit het hart

Pas toen ik me in mijn innerlijke wereld ging verdiepen en in de wereld van spiritualiteit dook, ontdekte ik hoe ik naar mijn hart kon luisteren. Ik ontdekte ik mijn diepe persoonlijke waarheid en niet lang daarna ook mijn echte levensdoel. Mijn oorsprong. Dat maakt alles anders. Het weten van mijn oorsprong fungeert voor mij zowel als een doel als een kompas.

Wat mij betreft zou iedereen zijn echte oorsprong mogen ontdekken, als start van een persoonlijk ontwikkeltraject. Pas daarna worden het hoofd- en handengebied interessant. Na het vinden van mijn oorsprong weet ik ineens exact waarvoor ik de typeringen van het hoofd-gebied van pas komen, net als die hands-on technieken. 

 

Een jaar vol ervaringen, een leven vol vervulling

In het jaartraject ‘Leven en werken vanuit je oorsprong’ doorlopen we feitelijk dezelfde stappen. Eerst kijken we diep naar binnen om vervolgens verschillende mindblowing ervaringen te ondergaan. In deze fase draait het volledig om voelen. Daardoor ontdekken we je diepe persoonlijke waarheid en je oorsprong. Dit combineren we met jouw talenten en passies. Hier zit het denkwerk. Tenslotte werken we efficiënt en effectief toe naar een concreet plan gericht op een specifieke doelgroep. Jouw oorspronkelijke concept ziet in deze fase het levenslicht. Hier wordt het denken opgevolgd door het doen. De fase van de handen, het laatste stukje van de schoolslag.  

Ook zin gekregen in zo’n rondje schoolslag in de wereld van persoonlijke ontwikkeling? Maak je dan klaar voor een duik in het diepe en neem contact met me op.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]