24/01/22

Een purpose burn-out voorkomen? Zo doe je dat

Eén op de vijf burn-outs blijkt een purpose burn-out te zijn. Toch is dit type burn-out nog relatief onbekend. Terwijl de symptomen net zo ernstig kunnen zijn als een klassieke burn-out. Dat wil je graag voorkomen toch? Zó doe je dat.
Zonde van je tijd

De gemiddelde tijd van een burn-out is een jaar tot twee jaar. Bij een purpose burn-out is dit gemiddeld iets korter, 7 tot 12 maanden. Een actieve aanpak helpt om de hersteltijd te verkorten. Herstellen van een purpose burn-out is alleen heel anders dan van een klassieke burn-out.

 

De verschillen

De symptomen van de verschillende typen burn-out komen veelal overeen: geestelijke en fysieke moeheid, weinig (zelf)vertrouwen. De onderliggende oorzaken zijn wél heel verschillend. Door de oorzaak goed te achterhalen wordt het eenvoudiger om de burn-out achter je te laten.

Klassieke burn-out

Een klassieke burn-out hangt in de meeste gevallen samen met een te hoge werkdruk voor langere tijd. Ook klachten als verminder concentratie, vergeetachtigheid en ook angst- en paniekaanvallen hangen hier mee samen. Eigenlijk heb je te veel energie uitgegeven dan passend was in je werk.

 

Purpose burn-out

Bij een purpose burn-out heb je juist te weinig energie gekregen uit je werk, doordat je er geen zingeving uit haalt en daardoor te weinig werkplezier beleefd. Het werk kóst vooral energie in plaats van energie opleveren. Daar ga je van piekeren, waardoor ook de fysieke en geestelijke vermoeidheid ontstaat.

 

Bore-out

Gek genoeg geef je bij een bore-out juist te weinig energie uit. Omdat je onder je niveau werkt heb je juist een gebrek aan druk. Dat kan ook voor stress zorgen. In veel gevallen is de functie onder je niveau een keuze als gevolg van een eerdere burn-out. ‘Als ik weer op m’n oude niveau ga werken, verval ik vast weer snel in een volgende burn-out’, lijkt de gedachte.

Een burn-out als cadeautje

Hoewel een purpose burn-out veel tijd en energie kost, zijn veel ‘survivors’ er achteraf blij mee. Een lelijk verpakt cadeautje, dat is het voor velen. Pas als je de inhoud bekijkt, ontdek je de waarde ervan.

Waarschuwing van je lijf

Net als bij een klassieke burn-out wordt een groot deel van de mensen gewaarschuwd door hun eigen lijf. Bij een purpose burn-out is dat zelfs 60%. Toch blijkt het in veel gevallen moeilijk om daar écht naar te luisteren.

Vooral mensen die gewend zijn om veel vanuit het hoofd te werken vinden het lastig om naar hun lijf te luisteren. In sommige gevallen hóren of vóélen ze hun lijf niet eens.

Stemmetje in jezelf

Nog eens 47% geeft in het onderzoek aan dat ze een stemmetje in zichzelf hoorden, die hen waarschuwde. Klinkt een beetje vreemd misschien – stemmen in je hoofd. In feite is dat heel normaal, iedereen heeft dat. Maar niet iedereen is zich hier van bewust. Laat staan dat iedereen hier naar luistert.

 

Zo voorkom je een purpose burn-out

Toch is het fijner om je om je purpose te ontdekken vóórdat je in een purpose burn-out belandt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar kan eenvoudiger dan je denkt. Daarvoor hoeft je echt niet 10 jaar te mediteren in een Tibetaanse grot.

Maak (weer) contact met je lijf

Herstel eerst het contact met je lijf. Dit is een heel belangrijke eerste stap. Start met een  yogales, start met mediteren, boek eens een energetische behandeling of woon een ceremonie bij.

 

Word je bewust van je innerlijke stem

Als je het contact met je lijf herstelt wordt het makkelijker om je innerlijke stem te horen. In het begin is het misschien een fluisterstemmetje die je uit gewoonte negeert. Als je de moeite neemt om er naar te luisteren, zal je ‘m steeds beter horen. Dit is de stem van je intuïtie. En die heeft áltíj́d het beste met je voor.

 

Ontdek je purpose

Als je het contact met je lijf hebt hersteld en je hoort je innerlijke stem weer is het een stuk eenvoudiger om je purpose te ontdekken. Daarbij is het belangrijk om je bewust te worden van jouw unieke talenten, jouw diepe persoonlijke waarheid en het type mens waar jíj́ energie van krijgt. Je purpose is een optelsom van deze drie zaken.

Ook een purpose burn-out voorkomen?

Dat kán. Bij Oorspronkeling

Oorspronkeling is opgericht om zoveel mogelijk mensen hun purpose te laten ontdekken. Hoe je dat precies doet hangt natuurlijk af van wie jij bent en wat jij een fijne way of working vindt. Neem contact op om te horen welke manier het beste bij jou past.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]