14/02/23

Doelstellingen persoonlijke ontwikkeling – werkt dat wel?

Doelstellingen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het klinkt zo lekker functioneel he? Alsof je een nieuw project start, dat je van A tot Z gaat plannen. Maar kan dat eigenlijk wel? 
doelstellingen persoonlijke ontwikkeling - werkt dat eigenlijk wel? sporen in hoog gras

Het korte antwoord is nee. Helaas pindakaas. Doelstellingen hebben als het gaat om persoonlijke ontwikkeling is een illusie. Ik ga er dan gemakshalve even vanuit dat je je doelstellingen altijd SMART maakt. En dat is exact waarom het niet werkt met die doelstellingen. Het zit ‘m in de T, van tijdsgebonden. En ook in de S van specifiek. Let me explain.

Doelstellingen persoonlijke ontwikkeling kun je niet SMART maken

Om tijdsgebonden te werken, zul je een planning moeten maken. Maar omdat een heel groot deel van je persoonlijke ontwikkeling betrekking heeft op je onderbewuste ís het simpelweg niet mogelijk om dat helemaal te plannen. Je wéét immers niet wat je te ontwikkelen hebt. Daarom is het ook lastig om het specifiek te maken. 

Aan de andere kant -pfieuw, toch een beetje nuance- kan je wel een richting geven aan die persoonlijke ontwikkeling. Vaak ontstaat je proces van persoonlijke ontwikkeling doordat je een verlangen hebt om een specifiek patroon of overtuiging te veranderen, omdat dit je in de weg zit. Dit is de richting die je dus aangeeft. 

Intenties geven richting

In zweverige kringen noem je die richting die je geeft trouwens een intentie. Het belangrijkste van werken met een intentie is dat je wél een richting bepaalt, maar vervolgens volledig vertrouwt op het proces wat er volgt. Best lastig als je gewend bent om SMART te werken. 

Ik vergelijk dit proces vaak met een emmer waarin een aantal tegels liggen. Jij bent je er bij voorbeeld van bewust dat je wilt werken aan de derde tegel. Dat weet je – daarvan ben je je bewust. Om bij die derde tegel aan te komen, moet je eerst tegel één en twee wegwerken. En het zou dus zomaar kunnen dat die eerste twee tegels zich in je onderbewuste bevinden. Die tegels wegwerken -doorleven is een beter woord- kost natuurlijk tijd. Daar gáát je timing. 

Go with the flow of met een stappenplan

Moet je je doelstellingen voor je persoonlijke ontwikkeling dan helemaal loslaten? Dat kán. Go with the flow, kijk wat er op je pad komt en vertrouw er op dat dit precies de bedoeling is. 

Als dat je iets te vaag klinkt, kan je er voor kiezen om heel bewust een aantal fases achter elkaar te doorlopen; een stappenplan. In ieder persoonlijk ontwikkeltraject zijn steeds vijf fases te ontdekken. (Ook als je kiest voor een Go with the Flow aanpak zul je achteraf deze fases herkennen.) 

Je purpose ontdekken

Neem nou het ontdekken van je purpose. Jaren geleden voelde ik aan alles, dat ik dat wilde. De number one clue was dat ik op papier niets te klagen had, maar dat ik mezelf steeds afvroeg: ‘Is dit nou alles?’ Nee dus. Ik wilde weten wat ik écht te doen had. Dat was mijn intentie. 

Ik had alleen geen flauw idee hoe ik dat moest aanpakken. Wel kwamen er steeds interessante mensen, events, concepten en ideeën op mijn pad. Ik volgde wat er op mijn pad kwam. Dat pad leidde me uiteindelijk naar mijn purpose. Wel met heel veel omwegen, dus echt tijds- en kostenefficiënt was het niet. Maar ik heb wel genoten van de reis. Bovendien leerde ik vertrouwen op wat er komt. 

Achteraf ontdekte ik inderdaad de vijf fases in mijn ontdekkingsreis. En daar had ik vooraf wel een idee van willen hebben. Het liefst met een stappenplan. Dat had me veel omwegen gescheeld (en ook best wat euro’s – ka-tching!).  

Advies: volg wat bij jou past

Mijn advies als het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling: ga bij jezelf na of je het type bent om helemaal te vertrouwen op wat je pad is en ieder idee van timing en kosten los te laten? Of ben je meer het type dat iets meer duidelijkheid wil voordat je het diepe induikt? 

De vervolgvraag die je jezelf stelt is of je je ontdekkingsreis in je eentje of met een professionele begeleider wilt aanvangen. In deze blog lees je de overwegingen die daarbij horen. 

Wil jij ook je purpose ontdekken?

Dan is Project Purpose iets voor jou

Oorspronkeling stelde een stappenplan op gebaseerd op vijf fasen van persoonlijke ontwikkeling; dit is Project Purpose.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]