20/02/23

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo’n ‘cursus persoonlijke ontwikkeling’, wat kost dat eigenlijk?
cursus persoonlijke ontwikkeling wat kost dat eigenlijk - twee handen die lichtsnoer vasthouden

Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal in je eentje aan de gang te gaan of met begeleiding in een cursus persoonlijke ontwikkeling.

Kosten… ahum… investeringen

Allereerst mag je -zodra je dit onderwerp aansnijdt- voor jezelf je woordkeuze re-framen. Sluit je ogen eens en voel bij jezelf het verschil tussen de woorden ‘kosten’ en ‘investeringen’. Kosten raak je kwijt, terwijl investeringen terugkomen op termijn. Voelde je dat? 

Als het goed is, ben jij van plan om te investeren in plaats van kosten te maken, toch? Je wilt je ontwikkelen om er beter van te worden. (De enige kosten die je maakt is jouw tijd. Tijd kan je immers niet terugkrijgen. Wel kun je -met de juiste keuzes- je toekomstige tijd beter maken. Zo bezien is dit in wezen ook een investering.) 

Als het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling is het een mooie eerste stap om je eigen ontwikkeling als een investering te zien. Een investering in je leven. En een investering in jezelf. (Ik ga er gemakshalve vanuit dat jij jezelf het waard vind om in te investeren. Anders heb je meteen een prachtig thema om aan te werken, met die persoonlijke ontwikkeling.)

In je eentje

Als je begint met persoonlijke ontwikkeling is de kans groot dat je begint met een stapeltje boeken en een lijstje aan ‘must-hear’-podcasts. Zo ontdek je deze nieuwe wereld op een veilige manier. Je leert het landschap kennen en -als het goed is- merk je wat je aantrekt en wat juist niet. In deze fase zijn je investeringen vaak betrekkelijk laag. Met honderd euro kom je al een heel eind, zeker als je ook nog een bibliotheek-abonnementje of een vriendin met een goedgevulde boekenkast hebt. 

Cursus persoonlijke ontwikkeling

Als je merkt dat je verder wilt gaan, zul je je gaan verdiepen in de mogelijkheden. Misschien wil je een ceremonie bijwonen? Of zoek je een begeleider? Wil jij liever één op één werken? Of ben je liever onderdeel van een groep? En wil je voor steeds kleine, ad hoc stappen zetten of wil je liever volgens een vast stappenplan werken? Hierbij is het vooral zaak om te kijken wat voor jou werkt. 

Tijd voor geld? Of toch niet?!

Over het algemeen geldt dat hoe meer één op één aandacht je krijgt, hoe hoger de investering zal zijn. Je betaalt als het ware voor de tijd van een begeleider die aan jou besteed wordt. Toch is de hoeveelheid persoonlijke aandacht niet de enige richtingaanwijzer voor de waarde die je eruit zult halen. Sterker nog, je éígen intentie en inzet zal veel bepalender zijn. En dat hangt weer samen met de hoogte van je investering. Hoe hoger je investering, hoe beter je eigen intentie en inzet zal zijn. 

Dat klinkt vreemd he? We zijn vaak geprogrammeerd om een dealtje te maken, een koopje te doen, een voordeeltje te hebben. Dat geeft een goed gevoel. Dat je niet de hoofdprijs betaald. Een keertje voor een dubbeltje op de eerste rang zitten is best lekker. Herkenbaar?

Loss aversion

Toch is dit iets wat je beter niet kunt doen, als je serieus aan de gang wilt met je persoonlijke ontwikkeling. Uit verschillende onderzoeken is steeds gebleken dat wij mensen een sterke ‘loss aversion’ hebben. Kort gezegd: de pijn die wij voelen als we €1000 verliezen is groter dan het plezier dat we voelen als we €1000 winnen. 

Stel je nou eens voor dat jij de kans hebt om €5.000 in jezelf te investeren. Dat zal best spannend voelen he? Natuurlijk verwacht je dat je dit er dubbel en dwars weer uit gaat halen, maar dat wéét je pas zeker als je aan het einde van je proces bent. Voor nu heb je dus geen 100% zekerheid over die uitkomst.

100% invloed

Waar je wel 100% invloed op hebt zijn je eigen intenties en inzet. En hoe hoger je investering is, hoe beter jouw intenties en inzet zullen zijn om deze investering tot een succes te maken. 

Andersom werkt het ook zo. Hoeveel online cursussen van een paar tientjes heb jij gekocht de afgelopen jaren? En hoeveel daarvan zitten nog ongeopend in je inbox te wachten, tot het eindelijk urgent genoeg is? Spoiler alert, dat wordt het nooit. Omdat je investering niet ‘spannend’ genoeg is.

Belangrijke vragen over jouw cursus persoonlijke ontwikkeling

Als je dus wilt weten wat jouw investering zou moeten zijn in een cursus persoonlijke ontwikkeling? 

Pas als je antwoord op deze vragen hebt, ga je bij jezelf na wat jij een oncomfortabel bedrag vind om in jezelf te investeren. Ja, je leest het goed. On-comfortabel. Niet zo hoog dat je meteen failliet bent, maar wel zo hoog dat je het echt spannend vindt. 

Dán ga je er namelijk alles uithalen. En ga je jouw investering maximaal terugverdienen en er waarschijnlijk nog veel meer uithalen, wat je je nu nog niet kan voorstellen. 

Weet jij al precies hoe jij je persoonlijke ontwikkeling wilt vormgeven?

Met een logisch en efficiënt stappenplan?

Dan is Project Purpose iets voor jou. Ontdek welke vorm het beste bij je past en start jouw persoonlijke ontwikkeling op jouw manier. En het mooie is: je ontdek ook nog eens je purpose along the way.

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Jezelf ontwikkelen en je purpose ontdekken – met begeleiding of in je uppie?

Je besluit staat vast. Je voelt het aan alles. Het is tijd. De hoogste tijd. Jezelf ontwikkelen. Je purpose ontdekken. Je weet al dat je een specifiek stappenplan wilt volgen. Maar hoe ga je verder? En vooral ga je dit in je eentje doen? Of zoek je naar een mentor tijdens dit proces? Lees hier [...]