Je werk. Waarschijnlijk breng je er aardig wat tijd door. Soms zie je je collega’s meer dan je eigen partner. Maar wat betekent jouw werk voor jou? Ben je vooral carriere aan het maken of je purpose aan het volgen? Of is je werk ‘gewoon’ een baan? En wat heeft dat te maken met je gevoel van vervulling?
De betekenis van werk
Laten we eens kijken welke betekenissen werk kan hebben voor je. Volgens Dr Amy Wrzesniewski van Yale School of Management waren er drie manier om naar je werk te kijken. De laatste tijd wordt daar steeds vaker een vierde optie bijgenoemd:
- ‘gewoon’ een baan
- een carriere
- een roeping
- een purpose
De betekenis van werk is voor iedereen natuurlijk heel persoonlijk. Ook het moment is hierbij van belang. In de loop van de tijd kan je ook anders naar je werk gaan kijken.
Je werk als ‘gewone’ baan
Als jij je werk ziet als een ‘gewone’ baan, is de kans groot dat je werk vooral een manier is om geld te verdienen. De meeste mensen die hun werk als een baan zien, voelen geen groot gevoel van betrokkenheid of vervulling. In sommige gevallen had het werk in eerste instantie een andere betekenis. Begon je ooit aan een glanzende carriere, maar is de spanning er inmiddels wel een beetje vanaf. Dan voelt het nu waarschijnlijk meer aan als ‘gewoon’ een baan. Als jij zelf verandert, kan je kijk op je werk ook veranderen.
Je werk als carriere maken
Als je werk voor jou een manier is om carriere maken is, zie je het waarschijnlijk als een manier om succes en status te verwerven en bepaalde prestaties te behalen. Vaak ontwikkel je tijdens je studie of je stage een plan om een bepaalde positie te bereiken. Waarschijnlijk heb je niet een sterke gepassioneerde betrokkenheid bij het werk zelf. Een vervolgstap zou ook best naar een andere categorie of branche kunnen zijn.
Je werk als roeping
Is jouw werk een roeping? Dan voelt het waarschijnlijk als een manier om te voldoen aan een persoonlijke verplichting, sociaal contract of het behalen van een bepaalde bestemming. Een roeping kan vanuit intern komen, zoals bij een kunstenaar, een onderwijzer of verpleegkundige. Een roeping kan ook van extern komen, bijvoorbeeld door de gemeenschap of je religie, zoals bij een religieus leider. Vaak weet je van jongs af aan al dat dit je roeping is. Lees maar eens een vriendenboekje van de basisschool terug, bij wat wil je later worden. Goeie kans dat je huidige werk daar al stond geschreven.
Je werk als purpose
Zie jij jouw werk als vervulling van je purpose? Dan is het voor jou waarschijnlijk een manier om betekenis aan je leven te geven, gebaseerd op persoonlijke interesses. In tegenstelling tot iemand die z’n werk vooral ziet als carrière is de functieomschrijving voor jou minder van belang en heb je juist een heel hoge betrokkenheid met de inhoud van je werk. Je purpose ontdek je vaak pas later in je leven – al dan niet na een heftige gebeurtenis die je anders naar jezelf en je leven doet kijken.
Carriere maken of je purpose volgen? Dit is het effect op je gevoel van vervulling
Een vervullend leven leiden; het is één van de hoogste doelen van veel mensen. Het gevoel van vervulling is in veel gevallen gelinkt aan zingeving. Als je veel zingeving ervaart leidt dat tot een groot gevoel van vervulling. Zingeving haal je natuurlijk niet alleen uit je werk; ook buiten je werk kun je op vele manieren zingeving ervaren. Toch is wel handig om in je werk een gevoel van zingeving te ervaren; je besteedt namelijk veel tijd aan je werk. Dan is wel lekker als die tijd je dat fijne gevoel geeft, right? (Oké, ik ben misschien een beetje partijdig als purpose mentor.)
Betrokkenheid is bepalend
Hoe sterker je betrokkenheid met de inhoud van je werk is, des te groter je gevoel van zingeving. Mensen die hun werk zien als een roeping of een purpose hebben in het algemeen vaak een enorme betrokkenheid bij de inhoud van hun werk. Veel meer dan mensen die hun werk als een baan of een carriere zien. Logisch dus dat zij vaker dat gevoel van vervulling door hun werk ervaren.
Meer vervulling ervaren
Zie jij je werk als baan of als carriere en zoek je toch meer vervulling? Een carriere switch lijkt dan voor de hand te liggen, zodat je je werk als je purpose gaat zien. Dit is niet de enige optie. Er zijn ook andere mogelijkheden. Het gevoel van zingeving groeit namelijk als je vaker iets voor een ander doet. En dat kan natuurlijk ook prima náást je werk. Word bijvoorbeeld vrijwilliger of mantelzorger. Start een mooi project waarmee je mensen in jouw omgeving helpt.
Toch een carriere switch
Overweeg je wél een carriere switch? Dan is het slim om eerst te ontdekken hoe zingeving er voor jou uit ziet. Dit doe je door je purpose te ontdekken.