14/10/21

Een cacao-ceremonie kiezen: hoe doe je dat?

Stel, je bent aan het overwegen om een cacao-ceremonie bij te wonen. Waar let je dan op bij je keuze? Hoe weet je zeker dat je een fijne en veilige ceremonie gaat ervaren? Met deze factoren moet je rekening houden. 

Helemaal hip and happening 

Waarschijnlijk had je drie jaar geleden nog nauwelijks gehoord over cacao-ceremonies. Inmiddels is je leven niet meer compleet zonder zo’n ceremonie. Als je de socials en de magazines moet geloven dan hè? De aanbieders van cacao-ceremonies schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Op zich heel mooi, maar let wel goed op waar je voor kiest. Wat is handig om rekening mee te houden?

 

Veiligheid

Cacao is een mild plantmedicijn. Het is voor bijna iedereen geschikt. Toch is het goed om vooraf te kijken of er voor jou belemmeringen zijn. Als je toevallig gevoelig bent voor psychoses omdat het in je familie voorkomt, is cacao een no-go. Zo zijn er nog een paar contra-indicaties. 

 

Daarnaast is het net zo belangrijk dat jij je veilig vóélt.  Zit je bijvoorbeeld niet lekker in je vel, geef dit dan duidelijk aan voordat je de ceremonie in gaat. Je begeleider kan je waarschijnlijk helpen om je mindset te verbeteren. Ook als je angstig bent is het belangrijk om hier open over te zijn.

 

Tenslotte is vertrouwen in je begeleider ook van belang. Dat gaat verder dan een klik voelen. Een begeleider draagt de ceremonie en de deelnemers aan de ceremonie. Vertrouwen voelen is een voorwaarde voor een fijne ceremonie.

lees hier meer over cacao-ceremonies en veiligheid

 

Ervaring van de ceremonieleider

Check vooral welke ervaring je begeleider heeft. Met cacao én op andere vlakken van energetisch werk. Lees reviews op iemands sites bijvoorbeeld of vraag het rechtstreeks.

 

Misschien heb je de volgende quote wel eens gehoord: ‘je kan een ander nooit verder brengen dan waar je zelf geweest bent’. Daarmee bedoelt men, dat een begeleider zelf ook innerlijk werk moet hebben gedaan. Dit kan op verschillende manier: met cacao, met andere plantmedicijnen, systemisch werk, energiewerk en coaching. 

 

Begeleiding

Als het gaat om begeleiding is het handig om een onderscheid te maken tussen de begeleiding tijdens de ceremonie en voor- en achteraf. Als het goed is, wordt er vooraf minimaal een intake gedaan. Een intakeformulier of een intakegesprek.

 

Uiteraard is er tijdens de ceremonie begeleiding. De ene ceremonie heeft veel aandacht voor de individuele deelnemers, terwijl de ander je meer zelf laat ervaren. Dit hangt ook af van de hoeveelheid begeleiders per groep.

 

Sommige begeleiders gaan verder dan alleen de ceremonie. Ze helpen je vooraf bijvoorbeeld met het bepalen van je wens of intentie voor de ceremonie. Ook achteraf helpen ze je door te reflecteren en je ervaringen te interpreteren.

 

De begeleiding die jij nodig hebt hangt af van de reden om aan een cacao-ceremonie mee te doen. Voor een eerste ceremonie is het raadzaam om voor een uitgebreidere begeleiding te kiezen.

 

Grootte van de groep

Cacao-ceremonies kan je één op één volgen en in groepen. De groepen zijn soms heel intiem (tot zo’n 10 deelnemers) en soms veel groter (meer dan 20 deelnemers). Hoe kleiner de groep, hoe persoonlijker de begeleider je kan helpen.

Volg je een ceremonie in een groep? Dan zul je merken dat er een groepsenergie ontstaat. Meestal heeft dit een positieve effect op je innerlijke reis, omdat je als het ware meelift op gemeenschappelijke thema’s. Heel soms voel je mee met een ander in een moeilijk stuk, wat ook mínder prettig kan zijn. Hier kan je begeleider je bij helpen.

 

Voor een eerste ceremonie is een kleine groep een prettige start. Zo kan je het rustig proberen mét voldoende persoonlijke aandacht.

 

Opbouw van de ceremonie

In de dagen voor de ceremonie volg je een licht dieet. Drie uur voor de ceremonie mag je niets meer eten. Vanaf het moment dat je cacao drinkt duurt het ongeveer een kwartier tot een half uur voordat je iets merkt. Dan ben je vaak zo’n twee uur aan het ‘reizen’ in jezelf. Aan het einde van je reis lijkt het alsof je een heel levendige droom hebt gehad, die je zelf kon sturen.

 

Sommige ceremonies zijn heel kort. Bij aanvang neem je plaats -vaak op een matje- en drink je vrijwel direct de cacao. Nadat je weer terug bent van je innerlijke reis wordt vrij vlot de ceremonie gesloten.

 

Andere ceremonies hebben juist een langere voor- en nabespreking. Vooraf wordt dan bijvoorbeeld je intenties en wensen besproken en -indien nodig- je spanning of angsten. Een begeleider kan je dan eventueel met energetisch werk jouw angsten en spanningen weghalen. Ook nadien is er meer ruimte om te reflecteren en jouw ervaringen te interpreteren. Vaak is er dan ook een lichte maaltijd en gezonde snacks.

 

Als je weinig ervaring hebt met cacao-ceremonies is het fijn om de ruimte en de tijd te hebben om met je begeleider en eventueel de andere deelnemers te reflecteren. Je zult waarschijnlijk onder de indruk zijn van je ‘reis’ en dit willen delen.

 

Locatie

De setting van een ceremonie is heel belangrijk. Een ruimte moet lekker aanvoelen. ‘Energetisch schoon zijn’ wordt dat genoemd. Je begeleider zorgt hier voor, voordat je de ceremonieruimte betreedt.

 

Cacao-ceremonies worden op heel verschillende locaties gehouden. In prachtige villa’s, in de buitenlucht, maar soms ook op zolderkamertjes of zelfs in kantoorpanden die in het weekend leeg staan. Vraag altijd bij je begeleider wáár de ceremonie wordt gehouden. Dit lijkt misschien heel kieskeurig maar kan van invloed zijn op je reis.

 

Heel praktisch is het handig om te weten of er matjes, matrassen, kussens en dekens aanwezig zijn. Op de ene locatie wordt je ontvangen als een prins en op de andere locatie is het meer als kamperen.

 

Keuzes maken

Cacao-ceremonies zijn er in allerlei soorten en maten. Wil je alleen een keertje proeven hoe rauwe cacao smaakt? Of wil je ‘t gewoon een keertje meemaken omdat het zo hip is? Wil je op een relaxte manier de diepe connectie met jezelf weer voelen? Of wil je op een veilige manier je interne blokkades oplossen?

 

Afhankelijk van jouw wensen kies je de ceremonie en professionele begeleiding die daar bij past. Schroom daarbij niet om vooraf je vragen te stellen. Jij moet je veilig en prettig voelen en je begeleider hoort je daarbij te ondersteunen. 

Wil je een cacao-ceremonie bijwonen?

Dat kan bij Oorspronkeling

De belangrijkste peilers van de caca0-ceremonies bij Oorspronkeling zijn veiligheid en vertrouwen. Alleen dan kun jíj́ een fijne innerlijke reis maken. Benieuwd hoe zo’n cacao-ceremonie bij Oorspronkeling er uit ziet?

Gerelateerde artikelen

Inschrijven Workshop ‘Geleide Visualisatie’

Zo voelt het Dit is hoe je purpose ontdekken vóélt En hoe vóélt dat dan? Een vraag die ik regelmatig krijg als ik het over het ontdekken van je purpose heb. Ook ná het webinar 'Zó ontdek je je purpose'. Klinkt zo makkelijk hè - een stappenplan om je purpose ontdekken. Maar het vóélen? Dat [...]

Cursus persoonlijke ontwikkeling; wat kost dat eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling. Zingeving. Je purpose vinden. Wie wil dat nou niet? Maar zo'n 'cursus persoonlijke ontwikkeling', wat kost dat eigenlijk? Jezelf ontwikkelen, je purpose ontdekken of leren wat voor jou zingeving is, kan op heel veel verschillende manier. Uiteraard heeft iedere keuze een eigen prijskaartje. Zo wordt deze bijvoorbeeld beïnvloed door je keuze om helemaal [...]